Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
2. 1. 2014,
15.05

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

prazniki prazniki depresija izčrpanost

Četrtek, 2. 1. 2014, 15.05

8 let

So vas prazniki psihično izčrpali?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Božično-novoletni prazniki so čustveno zelo nabiti, pa naj bodo lepi, stresni ali razburljivi. Nanje se pripravljamo cele tedne, minejo pa, kot bi mignil, zato ni čudno, da je januar siv in pust.

Raziskave kažejo, da kar četrtina ljudi izkusi "popraznični blues", ki običajno ne traja zelo dolgo, a dovolj, da smo lahko nanj pozorni in ga omilimo, da se bomo lažje vrnili v vsakdanje tirnice med službo in šolo.

Najpogostejši vzroki popraznične potrtosti so: – Preveč truda za druge, za organizacijo, načrtovanje, peko, kuhanje in podobno privede do utrujenosti, napetosti in razdražljivosti, lahko pa tudi do depresije. To se pogosteje dogaja ženskam, ki so vesele, da je praznikov konec, in bi se rade spočile, a morajo takoj spet v službo. – Druženje z družino je sicer prijetno, ampak nas lahko zelo psihično izčrpa zaradi vsega, kar družinske vezi pač prinesejo s seboj v obliki bizarnih pogovorov, ki imajo skrit pomen, starih zamer, čudnih prošenj in vsega drugega, kar nas naredi jezne ali prizadete. – Ni nenavadno, da se ljudje med prazniki malce poredimo, gre pa to vsem na živce, nekatere, ki so preveč kritični sami do sebe, pa lahko spravi celo v obup. – Če so božično-novoletni prazniki ena redkih svetlih točk, ki jih željno čakate vse leto, obstaja večja verjetnost, da vas bo popadla popraznična depresija.

Kako ubežati črnim mislim? 1. Pričakujte padec razpoloženja Prazniki nas lahko izčrpajo na lep ali pa na grd način, ker se nismo imeli tako dobro, kot smo pričakovali, zato se na popraznično depresijo lahko vnaprej psihično pripravimo, tako da se tega preprosto samo zavedamo: prazniki bodo prišli in odšli, nekaj dni bo vse drugače, nato pa se vrnemo na staro. 2. Dajte si čas Če veste, da vas bodo prazniki "iztirili", se zavedajte tudi tega, da boste potrebovali kakšen dan več, da se vrnete v normalni ritem, zato si tega ne zamerite. Ni čudežnega januarskega gumba, na katerega bi lahko pritisnili in, hop, nov začetek je tu. Poleg tega se ne obsojajte, če ste žalostni, saj je včasih tudi to konstruktivno ter lahko prinese nove ideje in rast. 3. Poiščite smisel Sreča je povezana s tem, kako doživljamo dogodke, in ne z dogodki samimi, zato lahko nanjo vplivamo. Najdite nov izziv v delu, pogrejte in družite se z družino ali pa sodelujte v dobrodelnih akcijah, skratka odprite se pozitivnim čustvom. Tudi slabe stvari se pogosto zgodijo z namenom ali pa vsaj zato, da se iz njih kaj naučimo, zato jih ne doživljajte zgolj kot slabih, ampak tudi kot poučne. 4. Pojdite ven in bodite aktivni Medtem ko ste se basali s pečeno piško in orehovo potico, vas nihče ni silil h gibanju, in tudi zdaj vas ne bo, če se ne boste prepričali sami. Vemo, da je fizična aktivnost zelo dobra, saj izboljša kondicijo, hkrati pa sprošča hormone, ki v nas povzročajo zadovoljstvo, zato naj zima ne bo izgovor za lenobo. Tecite, vpišite se na fitnes, karate ali tečaj plavanja, samo ne mirujte. 5. Poiščite pomoč Če vas depresivno razpoloženje nikakor ne mine, ne glede na to, kaj vse počnete, da bi vas, ali pa sploh nič ne počnete, ker ne vidite smisla, potem v enem mesecu (lahko tudi prej) poiščite strokovno pomoč.

Ne spreglejte