Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
6. 12. 2010,
15.01

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Ponedeljek, 6. 12. 2010, 15.01

8 let

Partnerski odnosi malo drugače

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Oli Lukner je zdravilka in svetovalka (tudi) za partnerske odnose.

Njena zdravilska in svetovalna pot se je začela z refleksno masažo stopal, študij je nadaljevala pri svetovno znani zdravilki Barbari Brennan v ZDA, nato pa še na mnogih drugih šolah zdravilstva doma in po svetu. Približno osemnajst let je delala s posamezniki, ki so jih pestile različne zdravstvene težave, skoraj toliko časa pa se kot terapevt ukvarja z medosebnimi odnosi.

Kakšne probleme imajo ljudje, ki se obračajo na vas?

Prav medosebni odnosi so tisti izziv, ki najpogosteje pripeljejo človeka v stisko. Zelo boleče je, da se z ljudmi, s katerimi živimo ali delamo, ne razumemo. Ta tiha ali odkrita vojna nam vsak dan pobere ogromno energije, poleg tega pa se pri reševanju problemov vrtimo v začaranem krogu. Zakaj? Ker nas v mladosti ali poznejši dobi nihče ni zares naučil, kdo smo in kako delujemo. Vsakič znova sem presenečena, kako ljudje trpijo le zato, ker ne razumejo sebe, pa tudi svojih bližnjih ne. Obtičijo v krivdi, samopomilovanju, malodušju in jezi..

Ljubiti in biti ljubljen?

Vsi si želimo ljubiti in biti ljubljeni. Upamo, da se bo od nekod pojavil človek, ki bo zasitil našo praznino. Gre pa za to, da smo v tem tridimenzionalnem svetu vsi ranjeni - travme doživljamo že v zgodnjem otroštvu, pa tudi pozneje. Večinoma znajo ljudje le potožiti, kaj se jim je v otroštvu dogajalo, ne razumejo pa, da so jim ti dogodki oblikovali prepričanja, s katerimi v svoje življenje privlačijo natanko takšne partnerje, kakršni so njihovi starši. To ni »prekletstvo«, temveč koristna lekcija, ki nam jo nudi ta planet. Vedno znova nas namreč ljudje, ki z nami ne ravnajo najbolje, opozarjajo, kaj se imamo še naučiti. Vsak človek, partner, mama, oče, otrok, sosed, še posebej pa tisti, ki pritiskajo na naše boleče gumbe, pomagajo, da rastemo na svoji poti.

Rasti seveda ne moremo, če za svoje tegobe krivimo druge - s tem se namreč odpovemo notranji moči in se sami odločimo, da smo nemočna žrtev, s katero lahko ljudje manipulirajo po svoji želji. Neomajno verjamem v ljudi - v resnici smo veličastna bitja z neizmernim potencialom, lahko se nenehno spreminjamo, zorimo, preoblikujemo. To pa je možno le takrat, ko postanemo ponižno iskreni do sebe in prevzamemo odgovornost za svoje življenje. Pridemo torej do spoznanja, da smo si situacijo, v kateri smo se znašli, ustvarili sami. To pa je največja prelomnica v človekovem življenju.

Zakon privlačnosti?

V vsakem ljubečem partnerskem odnosu oba partnerja samostojno »stojita na svojih nogah«. Le takšna lahko drug drugemu nudita spoštovanje, ljubezen, razumevanje in zaupanje. Takšna izpolnjenost zares prinaša srečo, partnerjema pa pušča veliko svobode. To je možno le, če oba živita zavestno življenje. Ravnovesje takšnega odnosa se samodejno prenaša na otroke, ki zaradi tega v sebi gojijo prav takšne vrednote - vemo, da je starševski zgled res edina prava vzgojna metoda.

Vedeti moramo, da je vsak odnos z drugimi natančno takšen, kakršen je naš odnos do nas samih! Torej je edini odnos, ki ga moramo ozdraviti, odnos s samim sabo. Če v preteklosti nismo doživeli topline ljubezni in sprejemanja, si lahko zdaj to podarimo sami, z rednim prigovarjanjem pozitivnih afirmacij in z občutenjem le teh vsak dan. Visoke vibracije, ki jih nosijo ljubeče misli, spodrinejo preteklost zato, ker so resnične! Ker potrjujejo to, kar v resnici smo.

Če želimo živeti srečno življenje, se moramo držati pravil, po katerih ta svet deluje. Eno izmed najpomembnejših pravil je zakon privlačnosti – to, kar misliš, čutiš in govoriš, privlačiš v svoje življenje. Če torej želimo pritegniti v svoje življenje ljubezen, spoštovanje in lepe odnose, moramo najprej postati ljubeči, spoštljivi in razumevajoči tudi sami.

Je danes odnos med žensko in moškim v krizi?

Kot veste, se nezadržno bližamo letu 2012, ki so ga mnoga stara ljudstva napovedala kot preskok zavesti človeštva na višjo duhovno raven. Zdaj o tem pričajo že znanstveniki. Priprava na ta preskok traja že približno 20 let in jo spremlja konstantno višanje energije na našem planetu, medtem ko se njegovo magnetno polje manjša. Magnetno polje Zemlje je tisto, ki vpliva na našo zavest. V tem evolucionarnem času velika količina energije in zmanjšanje magnetnega polja povzročata, da ljudje veliko bolj ozaveščamo nerešene čustvene dogodke iz preteklosti. To se seveda pozna tudi na partnerskih odnosih, ki postajajo toliko manj obvladljivi, saj imata partnerja vsak zase veliko dela s čustvenim materialom, ki ga morata predelati. Povedano enostavneje: trenutni dogodki na Zemlji nas silijo, da se v vsakem področju svojega življenja odločimo za ljubezen. Če ljubimo samega sebe, vsi naši problemi, ki smo jih imeli v odnosu z drugimi, izginejo. To pa odpre pot tudi do miline srca, ki jo čutimo do drugih. Povezanost, ki jo zato začutimo, ustvarja torej novo vrsto "odnosov", morda ravno takšne, kot smo si vedno želeli.

Priporočilo za vse tiste, ki doživljajo stisko v osebnih odnosih?

Predvsem to, da se naučijo sprejeti in ljubiti samega sebe in da odvržejo vse občutke krivde. Krivda je popolnoma neustvarjalna in ne pomaga prav nikomur. Prišel je torej čas, da si odpustimo za vse tisto, kar smo storili ali česar nismo storili, predvsem pa, da sprejmemo samega sebe. Kajti dan je mlad! Preteklosti ni več in vsak nov trenutek je nov v pravem pomenu besede. Poglejmo si v oči in v ogledalu prepoznajmo lepoto lastne duše, ki sije v njih. Poglejmo v oči svojim otrokom, partnerjem, šefom, psom in mačkam ... Vsi smo le popotniki skozi čas, v katerem se učimo.

In to nas osvobodi.

Ne spreglejte