Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
29. 9. 2014,
14.35

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Ponedeljek, 29. 9. 2014, 14.35

8 let

"Nikoli nisem pomislila, da se bom poročila z nogometašem"

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
"On je tisti, ki brca žogo in služi denar, jaz se z njegovo slavo ne bom okoriščala," je takoj na začetku najinega pogovora jasno povedala Tania Šuler, žena nogometaša iz NK Maribor Marka Šulerja.

Obstaja tipična žena nogometaša? Kakšna je? Kaj so njeni interesi in hobiji? Ali sploh hodi v službo ali je samo gospodinja, ki doma pazi otroke in zapravlja možev denar? Priznamo, tudi sami smo si postavljali podobna vprašanja in da bi na njih dobili prave odgovore, smo se dogovorili za pogovor s pravo ženo nogometaša, ki nam je takoj odvrgla splošne stereotipe.

"Allstarke so zakon" Čeprav je na intervju prišla v visokih petah, je takoj dejala: "Allstarke so zakon in v sproščenem modnem slogu se najbolje počutim".

"Nisem tipična nogometaševa žena in nikoli nisem pomislila, da se bom poročila z nogometašem. Nikoli nisem zahajala v njihovo družbo in iskala njihove pozornosti. Imela sem tudi predsodek, da športniki varajo svoje žene in si mislijo, da so nekaj več kot drugi. Zdaj, ko sem ji spoznala, pa lahko rečem, da temu stereotipu ustreza le 10 odstotkov," razloži Tania Šuler, 29-letna Slovenjgradčanka, ki je poročena z Markom Šulerjem, branilcem v mariborskem prvoligaškem nogometnem klubu.

Usodno srečanje v fitnesu Če se Marko in Tanija nista spoznala na druženjih nogometnih simpatizerjev, sta se v prostoru, kjer je mogoče najti nekoga, ki mu kondicija in šport veliko pomenita. "Spoznala sva se v edinem fitnesu v Slovenj Gradcu. Zanimivo je, da sva skoraj iz istega kraja, a sem ga pred njegovim povabilom na zmenek videla mogoče le dvakrat. Marko je takrat že bil znan, saj je igral v Novi Gorici in bil dvakrat prvak s klubom. Ko me je opazil v fitnesu, je nekako izbrskal mojo telefonsko številko in me poklical. Meni ni bilo jasno, kdo sploh je on in kot kaže, mu je bilo to všeč. Zame se je zanimal že prej, a sem imela fanta, ko pa je ugotovil, da sem samska, je zagrabil priložnost. Na prvi pogled je bil malce drugačen tip moškega, kot sem si predstavljala, a ko sem ga dobro spoznala, sem se zaljubila v njegov značaj," se spominja Tania.

Ko se zaljubita plus in minus Čeprav sta si zelo različna, "sva kot plus in minus", njuna zveza deluje že devet let, 4. januarja sta praznovala četrto poroke. Januar res ni mesec za zvezdniške poroke, a njuna je bila predvsem praktične narave. "Uradniški papir, na katerem piše, da sva poročena, mi ne pomeni veliko. Poročila sva se zato, ker sem bila noseča in sem se odločila, da bom rodila v belgijski porodnišnici. A ker moraš kot zunajzakonski partner pred porodom urediti sto stvari, sva se odločila, da to urediva na magistratu v krogu družine. Prav nič mi ni hudo, da so mi bili prihranjeni vsi stresni trenutki priprav na poroko," malce v smehu doda Tania.

Iz Belgije prek Izraela do Varšave Neprestane selitve so stalnica družin nogometašev. Adam, njun tri leta in pol stari sin, se je rodil v Belgiji, a kmalu zatem so se morali preseliti v Izrael, v obmorski kraj Herzliya. Po Izraelu so odšli v Varšavo. "Odločali smo se med tremi lokacijami in Varšava je bila moja izbira, ki pa se je pokazala za napačno. Tri dni po prihodu v klub so Marku zamenjali trenerja, ki ga ni maral, ker je prišel s starim. Marku je bilo dve leti zelo težko." A Tania ima na Varšavo zelo lepe spomine, saj je spoznala novo prijateljico, ženo nogometaša, "ki mi je bila karakterno zelo podobna".

Diploma ob majhnem otroku Če se nogometašev kot tudi njihovih žena drži sloves ljudi s komaj končano šolo, Tania dokazuje, da še zdaleč ni tako. Diplomirana ekonomistka je sicer študij zaradi Markove službe za dve leti prekinila, a ga je pozneje ob majhnem otroku uspešno končala. "Ni vedno lahko biti žena nogometaša. Že od začetka najine zveze sva bila obsojena na to, da sva bila veliko ločena. Ko me je po dveh letih zveze vprašal, ali grem z njim v Belgijo, sem mu morala odgovoriti v roku ene ure. Vedela sem, da ljubezen na daljavo ni ravno dobra stvar. Odtujiš se, ne glede na to, kako se imaš rad."

Spoznala je nove kraje in nove ljudi, a za takšen način življenja moraš biti poseben tip človeka. Nogometaš potrebuje ob sebi trdno žensko. "Ko je dobil klic, da se seli v drug klub, je on spakiral en kovček in šel, jaz pa sem naredila vse drugo. Umazane stvari sem imela jaz čez. Dejstvo je, da smo ženske močnejše, pa naj trdijo, karkoli že hočejo," pribije Tania.

Zvestoba do groba Tabloidi so polni naslovov o nezvestih nogometaših in zapisov o tem, kako se za njimi valijo horde oboževalk ter kako je žena zgolj mati njihovih otrok. Tania te stereotipe z nasmehom zavrača: "Seveda so oboževalke vsepovsod. A jaz sem Marku rekla: 'Če me varaš, me daj vsaj z boljšo.'"

Možu popolnoma zaupa: "Mislim, da imava res dober odnos. Dobiva pa seveda tudi nespodobna povabila, dekleta mu dajejo telefonske številke in ga vabijo k sebi domov. A kaj naj rečem, večina nogometašev je zvestih in Marko je eden izmed njih."

Dodatne ugodnosti? V tujini so nogometaši zvezdniki, ljudje jih ustavljajo na ulici in prosijo za avtograme. Slovenija je tudi zaradi tega malce drugačna, a priimek Šuler včasih vseeno prinese določene ugodnosti: "Enkrat sem dobila nižjo kazen, ker je v prometnem dovoljenju pisalo Marko Šuler. Res pa je, da smo imeli zaradi njegovega priimka kdaj tudi dodatne težave."

"Nimamo skupnih nedelj, nimamo praznikov, nimamo dopustov" Čeprav se zdi, da se nogometašem in njihovim družinam cedita le med in mleko, je Tania povsem prizemljena: "Vsi vidijo samo denar, s kakšnim avtom se pripelješ, kakšno hišo imava. Vse to je super, a meni je pomembno le, da smo srečni, da smo zdravi in čim več skupaj. Nihče ne vidi, da nimamo skupnih nedelj, nimamo praznikov, nimamo dopustov. Vse pomembne dogodke sem preživela sama. In to je včasih presneto hudo. A takšne stvari sprejmeš, njegovo kariera bo trajala še nekaj let, potem pa bomo menda že lahko šli normalno na dopust. Vzeli si bomo dve leti prosto in bomo samo potovali," se prihodnosti veseli Tania, ki si želi, da bi se njihova družina kmalu povečala še za kakšnega družinskega člana. Držimo pesti!

Ne spreglejte