Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
7. 9. 2016,
8.57

Osveženo pred

2 meseca, 1 teden

Vsebino omogoča Omnilingua d.o.o.

Foto: Omnilingua

Natisni članek

učenje šola Helen Doron advertorial

Sreda, 7. 9. 2016, 8.57

2 meseca, 1 teden

Prednosti zgodnjega učenja jezikov

Neponovljiva izkušnja, ki za vedno oblikuje naše možgane

Vsebino omogoča Omnilingua d.o.o.

Foto: Omnilingua

deklica učenje helen doron | Foto Helen Doron English Slovenija

Foto: Helen Doron English Slovenija

Mladi starši naj čim bolje izkoristijo otrokovo prirojeno sposobnost za usvajanje jezika in naj mu čim prej omogočijo stik s tujim jezikom. Tako bo imel otrok več možnosti, da bo tuj jezik sprejel povsem naravno.

Govorci, ki obvladajo več jezikov, imajo številne prednosti pred tistimi, ki obvladajo le materni jezik, zato je smiselno otroka čim prej izpostaviti različnim jezikom. Tako bo imel otrok pozneje dobro izhodišče za kariero in osebno življenjsko pot. Najnovejše raziskave podpirajo uvajanje tujih jezikov v čim zgodnejše otroštvo, saj so večjezični govorci bolj fleksibilni pri razmišljanju in celo bolj kreativni.

Zgodnje učenje vpliva na nove nevronske povezave

Otrok, ki z učenjem prvega tujega jezika pridobi določene kompetence, bodo te prenosljive tudi na učenje drugih tujih jezikov. Pomembno je, da otroka vpišemo v tečaj, kjer so učitelji dobro usposobljeni – imeti morajo odlična jezikovna in pedagoško-didaktična znanja za delo z otroki v mlajšem starostnem obdobju.

Psihologinja, nevroznanstvenica in profesorica Ellen Bialystok z univerze York v Torontu pravi, da je sicer učenje še enega jezika dodatno delo, vendar se otroci v splošnem ne zavedajo, kaj počnejo. Do 6. leta učenje namreč poteka po naravni poti, saj možgani črpajo znanje iz okolja in ga pretvarjajo oziroma vključujejo v nove nevronske povezave.

Pozneje, ko otroci razvijejo logično razmišljanje, pa ta sposobnost zamre. "Otroci srkajo nova znanja z vsem svojim telesom, česar kot odrasli nismo več sposobni," še poudarja znanstvenica.

učenje Helen Doron English Slovenija | Foto: Helen Doron English Slovenija Foto: Helen Doron English Slovenija

Jezika, naučenega v prvih letih življenja, nikdar ne pozabimo

Dodatna prednost, ki jo otroci pridobijo v zgodnji mladosti, je ta, da se pridobljeno znanje shrani v dolgoročni spomin. Jezika, ki se ga naučimo v prvih letih življenja, nikdar ne pozabimo – ne materinega jezika, ne tistega, ki se ga naučimo v sklopu dvojezičnega učenja.

Tudi strokovnjaki v Helen Doron centrih, kjer otrokom nudijo učenje angleščine, prilagojeno že od 3. meseca starosti dalje, ugotavljajo, da starši vse bolj prepoznavajo potrebo po učenju drugega jezika že v zgodnjem otroštvu. Metodo Helen Doron prepoznavajo kot otrokom prijazno, saj ponuja učenje na naraven način, ob tem pa sledi otrokovemu razvoju in spodbuja njegove mentalne sposobnosti.

Globalni trend zgodnjega učenja angleščine v porastu

Mednarodno priznana metoda učenja angleščine Helen Doron, katere posebnost je spodbujanje naravnega načina učenja jezika skozi aktivnosti, ki so prilagojene otrokom od treh mesecev naprej in mladostnikom do 19. leta, letos praznuje peto obletnico delovanja na slovenskem trgu.

Starši več kot 125 tisoč otrok po svetu zaupajo metodi zgodnjega učenja angleščine Helen Doron, med njimi je tudi 1.300 slovenskih tečajnikov. Od začetka delovanja jezikovnih centrov Helen Doron v Sloveniji je tečaje opravilo že več kot 2.200 otrok, največ v starostnem obdobju od 2. do 8. leta. Lanski in letošnji vpisi so presegli rekord ­– centri po Sloveniji so vpisali več kot 1.300 tečajnikov, kar predstavlja 42-odstotno rast v primerjavi z enakim obdobjem lani.

Šest učnih centrov in pet učnih studiev

Franšizna mreža v Sloveniji obsega šest učnih centrov (Celje, Koper, Kranj, Ljubljana, Novo mesto in Maribor) in pet učnih studiev (Murska Sobota, Nova Gorica, Ptuj, Lendava in Sežana) ter 43 licenciranih učiteljev. "V Sloveniji beležimo neverjetne rezultate. V samo petih letih poslovanja smo uspeli spremeniti mednarodni poslovni model, ga prilagoditi našim lokalnim potrebam in razširiti mrežo franšiz po vsej Sloveniji. Največje potrdilo, da je naš pristop k učenju pravi, pa so zadovoljni starši. Občutek, ko gledam nasmejane in ponosne obraze mamic in očkov, ko njihov otrok prvič spregovori v angleščini, je neprecenljiv," je povedala Nina Žerjal, master franšiz za Slovenijo.

Prijave in več informacij lahko najdete tukaj: http://helendoron.si/new-course

Učenje naj bo sproščeno

učenje Helen Doron English Slovenija | Foto: Helen Doron English Slovenija Foto: Helen Doron English Slovenija

Zgodnje učenje jezika je prilagojeno otrokovi starosti, zato je primerna uporaba igre, krajših in pestrih dejavnosti, raznolikega vizualnega in slušnega materiala, veliko gibanja in petja.

Učenje angleščine po metodi Helen Doron je sproščeno in zabavno, hkrati pa gradi otrokovo samozavest in pozitiven odnos do učenja na način, da izkoristi prav zgodnje obdobje otrokovega razvoja, ko je srkanje novih znanj skozi igro nadvse preprosto.

Ključni element uspeha po metodi Helen Doron je sistematična izpostavljenost jeziku, in to na naraven način:

  • Ponavljajoče poslušanje, ki je glavni sestavni del Helen Doron English metodologije, kar pomeni poslušanje zvočnih zapisov iz ozadja v domačem okolju. Priporočljivo je poslušanje dvakrat dnevno po od 15 do 25 minut. To omogoča neprekinjeno izpostavljenost angleščini, ki je tako pomembna pri majhnih otrocih. Zvočni zapisi z izvirnimi pesmimi in zgodbami, ustvarjenimi posebej za Helen Doron English, so del učnih setov, ki jih otroci dobijo ob vpisu v Helen Doron English tečaj.
  • Pozitivna spodbuda, ko je otrok izrekel prvo besedo in starši pokažejo veliko navdušenja – ta pozitivna spodbuda je otroka opogumila, da je besedo ponavljal in izrekel še več besed. S Helen Doron English se otroci angleščine učijo na enak način kot svojega maternega jezika – z ogromno pozitivne spodbude, ki jim jo nudijo tudi Helen Doron v učilnici.
  • Učenje v majhnih skupinah, saj se tečaji odvijajo v majhnih skupinah od 4 do 8 učencev. To ponuja prednosti obeh načinov dela; na eni strani otroci uživajo prednosti skupinske dinamike, ki je pri individualnih urah ni, na drugi strani pa majhne skupine omogočajo individualno pozornost in veliko individualne rabe jezika. Raziskave so pokazale, da prinaša učenje v manjših skupinah boljše rezultate kot zasebno poučevanje.
  • Zabavno učenje. Helen Doron učna metoda upošteva otrokove posebne učne sloge, tako da uporablja igro, gibanje, glasbo in veliko zabave, s katerimi spodbuja otrokovo naravno ljubezen in željo po učenju jezika. Naj bodo stari tri mesece, tri leta, deset ali sedemnajst let, tako otroci kot najstniki uživajo v urah, ki so zelo strukturirane, in hkrati vedno zabavne in dinamične.

Koliko časa je dovolj? Otroci v vrtcu naj bodo tujemu jeziku izpostavljeni do pol ure dnevno, starejši pa od dve do štiri šolske ure dnevno.

Helen Doron zaupa tudi Tinkara Kovač

V septembru so v Ljubljanskem centru pripravili posebno presenečenje – zabavo ob svoji 5. obletnici in hkrati odprtje novih prostorov. Veliko novosti, uspešna metoda učenja angleščine ter odlična ekipa vas pričakuje v soboto, 24. septembra, ob 10. uri na Šmartinski 106 v Ljubljani.

Pridružila se jim bo tudi glasbenica in mama dveh deklic Tinkara Kovač, ki že zaupa metodi učenja Helen Doron English. Dogodek bo otroško razigran in poučno zabaven, zato ga ne zamudite!

Ne spreglejte