Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
24. 3. 2015,
13.35

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

trema

Torek, 24. 3. 2015, 13.35

8 let

Kako zmanjšati tremo pred pomembnim razgovorom za službo?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Napetost pred pomembnim razgovorom za službo ni nič nenavadnega, še posebej, če si jo res želite. A kako tremo zmanjšati, da vas pri tem ne bo ovirala?

Trema, če ni prehuda, je pred pomembnim razgovorom za službo lahko stimulativna. Deluje motivacijsko: na pogovor se bolje pripravimo, med samim potekom zagotavlja elastične in prožne misli. A če je ta preintenzivna, lahko delujejo tudi ohromljujoče: vpliva na spomin in zbranost, na kar pa je mogoče vplivati tudi z nekaj nasveti.

Hrana in pijača sta pomembni Pred razgovorom se izogibajte kofeinu. Privoščite si raje lahko malico – ta vas ne bo uspavala, prav tako pa bo preprečila kruljenje.

Ne prepričujete se, da se pomirite, raje dihajte Prepričevanje, da se morate pomiriti, bo le okrepilo stres. Najbolje, da tremo in napetost sprejmete, pomirili pa se boste z globokim dihanjem.

Poskusite naslednje: vdihnite in štetje do štiri, nato izdihnite in prav tako preštejte do štiri. Tak način dihanja ponavljajte minuto ali dve. To tehniko lahko uporabite kjerkoli, saj jo lahko izvajate zelo neočitno. Pomagalo bo, če si takšno dihanje privoščite tudi tik preden vstopite stavbo, kjer vas čaka razgovor.

Pripravite se na razgovor Na to, kaj vas bodo spraševali in kako bo potekal razgovor, nimate vpliva, imate pa na to, kako se nanj pripravite. Dobro preučite organizacijo ali podjetje, kjer si želite službo, razmislite o mogočih vprašanjih in kako bi nanje odgovorili. Premislite o svojih delovnih veščinah in sposobnostih ter razmislite, kako bi se še predstavili.

Dobra priprava je pomembna za razgovor, na tak način bo tudi trema manj opazna in vas bo tudi manj ovirala.

Napišite si misli, ki vas v zvezi z razgovorom preganjajo Pisanje je lahko zelo zdravilno in v pomoč pri zmanjševanju napetosti. Napišite to, kar se vam podi po glavi v zvezi z razgovorom, na tak način bodo strahovi manjši.

Zavzemite položaj superjunaka Položaj moči je nasprotje občutjem napetosti, negotovosti in tesnobe, ki se tudi fizično lahko odtisnejo v telo. Zato se postavite zravnano, roke pa položite na boke tako, da bodo komolci odročeni od vas. Zamislite si, kako tako stojite na vrhu sveta in ga opazujete. V tem položaju nekajkrat globoko vzdihnite.

V zmagovalni položaj se lahko postavite tudi tako, da roke iztegnite nad rameni. Tudi tako postavljeni večkrat globoko vzdihnite.

Zaupajte si Pred razgovorom se osredotočite na naslednje besede: modrost. Moč. Toplina. Te si ponavljajte na tiho med globokimi vdihi in izdihi. Prav tako se ne obsojajte in v tem trenutku ne bodite preveč samokritični. Ne sprašujte se, ali ste primerno oblečeni, med razgovorom pa ne razmišljajte, ali vam gre dobro ali ne, osredotočite se na vsebino, ki jo želite prenesti med sogovornike.

Izstopite iz sebe Tesnoba in trema izvirata iz samoosredotočenosti, zato pri rahljanju pomaga, če se ozrete k temu, kar je okoli vas. Posvečajte se raje drugim, bodite z njimi v stiku. Zapomnite si imena tistih, ki se vam predstavijo. Nasmejite se, vprašajte jih, kakšen je njihov dan.

Ne spreglejte