Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Tina Boh

Petek,
17. 8. 2012,
13.03

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Petek, 17. 8. 2012, 13.03

8 let

Aseksualnost, življenje brez seksa ni več tabu

Tina Boh

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Modna muha, bolezen ali osebna odločitev? Asekualci pravijo, da je življenje brez spolnosti prav tako zadovoljujoče in srečno. Pomembna so čustva, spolni akt je popolnoma zanemarljiv.

Si predstavljate razmerja brez seksa? Sliši se skoraj nemogoče ali celo pogubno, toda aseksualci vztrajajo, da je odnos, ki je osnovan zgolj na čustvih in kjer ne pride do prave spolne združitve, prav tako mogoč in je za njih edini možen, saj do svojih partnerjev ne občutijo nobene spolne privlačnosti.

Teorij o tem, kaj pripelje do tega, da se odrasel človek odpove mesenim užitkom, je veliko. Nekateri pravijo, da gre za bolezen, drugi, da je to prirojeno, tretji pa, temu je pritrjeval tudi dr. Janez Rugelj, da gre pri aseksualnosti zgolj za modno muho.

Aseksualnost nikakor ni modna muha ali bolezen

Kako je s tem, smo vprašali partnersko in družinsko psihoterapevtko Veroniko Seles, ki pravi, da se za aseksualnost ne moremo določiti zavedno, nikakor pa pri tem ne gre za kakšno modno muho. Najverjetneje gre za skupek različnih dejavnikov, kot so nekatere travme iz otroštva ali pretekle slabe partnerske oziroma spolne izkušnje.

Vsekakor pa aseksualnost tudi ni bolezen, nadaljuje Selesova in pojasnjuje, da se je treba zavedati, da imamo ljudje različne potrebe po spolnosti. "Za nekatere je spolnost pomembnejša, nanjo večkrat pomislijo in imajo večjo potrebo po pogostejši spolnosti. Za druge pa je manj pomembna, je ne potrebujejo veliko oziroma do spolnosti ne čutijo prav velike ali sploh nobene želje." Pri tem, pravi, je najpomembnejše, da se najdeta dva s podobnimi potrebami, sicer lahko nastopijo težave, ki so lahko na dolgi rok celo usodne.

Kako lahko ljubezen preživi brez intimnosti?

"Tukaj se najprej zastavi vprašanje, kaj sploh je intimnost," najprej pojasni Selesova in doda, da intimnost ni nujno samo spolne narave.

"Če sta dva intimna, to pomeni, da sta si čustveno blizu; delita si zaupne informacije, izmenjujeta misli, izkazujeta čustva in delujeta v dobro drug drugega. Intimnost vsebuje občutke ljubezni in povezanost z nekom. To nikakor niso značilnosti seksa – zanj ne potrebujete ljubezni in povezanosti. Ljudje lahko vzpostavijo intimen odnos, ki ne vključuje spolnosti, spolnost pa se lahko in se velikokrat zgodi brez prisotnosti intimnosti. Na kratko bi rekla, da je intimnost to, da pustite nekomu, da vas v celoti spozna, in potem ne zbežite od njega."

Tudi sama se je srečala s pari, ki zelo dobro shajajo v celibatu. "In poznam še več tistih, katerih odnos je osnovan samo na spolnosti (kjer komunicirajo in razrešujejo spore prek spolnosti), in so zelo nesrečni. Navsezadnje pa spolnost ni zgolj penetracija, ampak objemi, poljubi, božanje ... To vse je spolnost in aseksualci niso ljudje brez čustev."

Ne spreglejte