Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
27. 8. 2015,
9.03

Osveženo pred

2 meseca, 2 tedna

Vsebino omogoča Mastercard

Foto: Thinkstock, Wikimedia

Natisni članek

advertorial MasterCard Odkrivaj Slovenijo

Četrtek, 27. 8. 2015, 9.03

2 meseca, 2 tedna

Vroče bo! Ohladite se v turkizni reki Nadiži.

Vsebino omogoča Mastercard

Foto: Thinkstock, Wikimedia

Končno spet poletni konec tedna! Obiščite skrajni zahod Slovenije in poležavajte ob reki Nadiži, če je le mogoče, pa izlet podaljšajte in prespite v bližnjem kampu.

Reka Nadiža, čudovito naravno kopališče

Turkizno modra reka Nadiža se nahaja v Breginjskem kotu, skrajno zahodnem delu Slovenije, tik ob meji z Italijo. Znana je kot ena najbolj čistih rek pri nas in velja za najtoplejšo alpsko reko. Poleti se v teh naravnih tolmunih kopa veliko ljubiteljev neokrnjene narave, a še vedno velja za zelo mirno okolje, saj tu nikoli ne boste naleteli na gnečo. Po ustnem izročilu naj bi reka Nadiža celo celila rane in imela na splošno zdravilen učinek.

Urejena naravna kopališča ob reki Nadiži:

- pod mostom v Podbeli (500 metrov iz vasi Podbela),
- pri Napoleonovem mostu (1,5 kilometra iz vasi Podbela),
- pri vasi Robič (500 metrov iz vasi Robič),
- pri vasi Kred (kilometer zahodno od vasi Kred),
- pri železnem mostu pri vasi Logje (do sem pridete iz smeri Logja ali Podbele).

Ne pozabite vzeti šotora in spite pod zvezdami

 | Foto: Izlet lahko razširite na celoten konec tedna ter prespite pod milim nebom v kampu Nadiža, ki se nahaja pri vasi Podbela. Ta je primeren za vse, tudi za družine z majhnimi otroki, saj imajo v ponudbi tudi urejeno otroško igrišče: tobogane, gugalnice, peskovnik, dva trampolina ...

V kampu poleg kopanja v reki in brezskrbnega poležavanja ponujajo še druge aktivnosti: košarko, odbojko na mivki, mali nogomet, namizni tenis, balinanje ter tudi kolesarjenje po označenih kolesarskih poteh – kolo si lahko izposodite v kampu.

Vzemite si čas in raziskujte

Poleg smaragdne reke pa Breginjski kot ponuja še druge zaklade, ki vam lahko popestrijo izlet.

Pogled na južno stran Stola | Foto: Pogled na južno stran Stola Če ste ljubitelji gora, se povzpnite na Stol. Mnogi pohod najraje začnejo v Breginju in nadaljujejo na Muzec, kjer je postavljen tudi bivak. Stol pogosto privabi tudi navdušence nad jadralnim padalstvom, zmajarstvom in veliko gorskih kolesarjev. Zadnji se nanj najpogosteje povzpnejo iz vasi Trnovo ter se nato mimo planine Božca spustijo v dolino Breginjsko kot.

Obiščite staro vaško jedro v Breginju, o katerem se je sicer največ govorilo leta 1976, ko ga je presenetil hud potres. Vse od takrat pa velja za biser edinstvene beneškoslovenske arhitekture. Kamnite hiše in ovalno speljane ulice so odličen pričevalec o izjemni stavbni dediščini. In še zanimivost: vas ima le še okoli 250 domačinov, je pa največji kraj v Breginjskem kotu, zato je edina obdržala šolo in pošto.

Po dolini Nadiže se zvrsti tudi 10 majhnih vasic. | Foto: Po dolini Nadiže se zvrsti tudi 10 majhnih vasic. Najzahodnejša slovenska vas Robidišče je najbolj znana po črni kuhinji, ki si jo lahko ogledate v eni od tamkajšnjih domačij, 300 let stari Vančevi hiši. Zakaj je ta črna kuhinja tako priljubljena? Je prava redkost v Sloveniji, saj gre za čisto poseben tip črne kuhinje, značilen za beneškoslovensko arhitekturo.

Napoleonov most je speljan čez reko Nadižo in navduši vsakega mimoidočega. Njegovo ime sega v čase Napoleona, a v resnici njegova zgodovina sega dlje, v rimsko-antično obdobje. Danes predstavlja nepogrešljiv arhitekturni spomenik in vez s preteklostjo. Pod mostom je čudovit tolmun z urejenim naravnim kopališčem.

Na planino Božca po odličen sir. Ta planina je posebnost med posoškimi planinami, saj za razliko od drugih planin, kjer sir izdelujejo predvsem iz kozjega in ovčjega mleka, tukaj izdelujejo sir iz kravjega mleka, temu pa dodajo kozjega. Tu se odvija celoten proces proizvodnje, od pridelave mleka do predelave v sir, skuto, sirotko … Vse te izdelke pa na planini lahko tudi kupite (od aprila do oktobra).

Ne spreglejte