Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
12. 6. 2017,
12.58

Osveženo pred

2 meseca, 1 teden

Vsebino omogoča Mastercard

Natisni članek

advertorial Odkrivaj Slovenijo Mastercard Agnieszka Karpowicz

Ponedeljek, 12. 6. 2017, 12.58

2 meseca, 1 teden

Slovensko mesto, kjer boste nedvomno odklopili od vsakdanjika

Vsebino omogoča Mastercard
Mastercard

Svoj pogled na lepote Slovenije nam bo v naslednjih štirih tednih predstavljala simpatična Poljakinja Agnieszka Karpowicz, ki se je v našo državo zaljubila pred tremi leti, ko je sem pripotovala kot prostovoljka. Za prvi izlet si je privoščila namakanje v termalnih vodah.

V rubriki Odkrivaj Slovenijo smo gostili že dva tujca, ki živita v Sloveniji. Na potepanje po naši državi nas je najprej popeljal Omar Escobar, posebno prepletanje med slovensko in portugalsko kulturo pa je nato v štirih blogih iskal Portugalec Joao Costa. Vlogo tokratne vodičke je prevzela Poljakinja Agnieszka, ki nam bo razkrila lepote Laškega.

Kje pa je vaš najljubši kotiček v Sloveniji? Pošljite nam fotografijo in se potegujte Mastercard kartico v vrednosti 40 evrov.

Ni mi bilo treba dolgo premišljevati, kateri kraj bi rada spoznala. V času triletnega bivanja v Slovenji sem si ogledala že kar nekaj krajev, predvsem destinacije, kjer nikoli ne manjka turistov, med njimi Bled in slovensko obalo. Nisem pa še imela priložnosti obiskati katerega od slovenskih zdravilišč, za katera sem že velikokrat slišala, da so zelo blagodejna. Več kot reklame in oglaševanje so vredne izkušnje iz prve roke. Ker se je prijateljica pred nekaj časa zdravila v tem zdravilišču in mi je priporočila obisk, sem se neko junijsko nedeljo odpravila v Laško.

Zdravilišče je kraj, kjer se boste počutili kot gospodje

Pot je minila precej hitro. Laško je samo deset kilometrov oddaljeno od Celja in je dobro dosegljivo po lokalni cesti. V Sloveniji mi je zelo všeč, da je vse zelo blizu, ni treba potovati daleč, da bi spoznali nove, še neodkrite kotičke. Vse turistične destinacije so dobro označene, zaradi česar se obiskovalci vedno čutijo dobrodošli.

Mastercard | Foto:

Že od samega začetka se človek v Laškem počuti zelo dobro. Ne samo slavno zdravilišče, tudi svež zrak, mir in lepota narave pripomorejo k dobremu počutju. Po pestrem tednu je to odličen kraj za pomiritev brez misli na obveznosti in vsakdanje skrbi.

Prva točka našega izleta je bilo seveda zdravilišče. V notranjosti zdravilišča se prepletata 160-letna tradicija in sodobnost. Razcvet turizma je povzročila južna železnica in s kančkom domišljije si lahko predstavljamo, kako v termalnih vrelcih uživa gospoda iz 19. stoletja.

Naprej smo poskusile zdravilno termalno vodo. Priznati moram, da nisem bila prepričana o njenih zdravilnih lastnostih, ampak sem izkusila, da res napolnjuje z novo energijo. Pod budnim očesom cesarja Franca Jožefa, katerega kip krasi zdravilišče, smo si natočile še nekaj vode za domov.

Mastercard | Foto:

Nato smo šle v laški bazen. Tisti, ki pravijo, da se tam ustavlja čas, imajo prav – v termalni vodi smo uživale ves dopoldan! V Laškem sta dva bazena: en velik, s toboganom in slapovi, skrit pod stekleno kupolo, in drugi z vodno masažo, namenjen različnim načinom zdravljenja. Ob zunanjem bazenu smo se nastavljale sončnim žarkom. Plavanje v termalni vodi je zares sproščujoče! Za nedeljsko uživanje se je odločilo veliko ljudi različnih generacij.

Po čofotanju v termalni vodi na sproščujoč sprehod ob Savinji

Po kopeli smo šle na kratek sprehod ob Savinji. Sprehajalna pot je lepo urejena in vodi do mestnega jedra ter ponuja razgled po zeleni okolici. Lepo je videti, koliko obiskovalcev se sprehaja po bližnjem parku, kjer ni mestnega hrupa in vsakdanje naglice.

Mastercard | Foto:

Zdravilišče ni edina zanimivost, ki jo ponuja Laško, saj je mesto bogato s kulturno dediščino. Na njegovo tradicijo varjenja piva kaže pivovarna, ki je obiskovalec ne more spregledati in ki je ime kraja ponesla po vsej Slovenji. Na griču nad mestom stoji slikovit grad. V zgodovinskih prostorih gradu je gostilna. Res sem bila presenečena, ko sem videla, kako urejeno je to mesto. Po sprehodu smo šle na smoothie v kavarno in si ob klepetu izmenjale vtise o celodnevnem izletu.

Laško je dobra ideja za izlet za vse, ki si želijo za nekaj trenutkov odklopiti od vsakdanjika, in obvezen cilj za vse, ki želijo odkriti vse zaklade Slovenije!


Kaj lahko doživite v Laškem in okolici?

Ljubko mesto ob Savinji ponuja prav zanimiv sprehod skozi čas. Podobo zaznamujeta grad in slikovito staro mestno jedro. Najbolj znano pa je nedvomno predvsem po pivovarni in zdravilišču.

laško | Foto: Ana Kovač Foto: Ana Kovač Znamenitosti, ki jih ne smete spregledati:

Grad Tabor – zgodovina tako imenovanega Starega gradu je zavita v tančico skrivnosti. Nastal naj bil v 12. stoletju, v njem so dolga leta bivali Habsburžani. V njem je danes restavracija.

Muzej Laško – spoznajte zgodovino kraja od pradavnine do današnjih dni, razstava Pivovarstvo in zdraviliški turizem pa razkriva dolgoletno tradicijo pivovarstva in zdravilnih vrelcev v Laškem in Rimskih Toplicah.

Trški špital – velja za eno pomembnejših in najstarejših stavb v mestu. Stavba ima pomembno vlogo v razvoju pivovarstva, saj je v njej medičar Franc Gayer leta 1825 začel variti pivo.

Aškerčev trg – Aškerčev trg, poimenovan po Antonu Aškercu, se je najprej razvil ob vznožju grajskega griča. Današnja podoba trga je bila izoblikovana po letu 1849, ko je Laško zajel uničujoč požar. Danes je Aškerčev trg glavni trg mesta in prizorišče številnih prireditev, obkrožen s pomembni spomeniki preteklosti laškega trga.

V bližini Laškega priporočamo še ogled:

Spomenik Živi zid

Ribnik Marof

Gračniški slap in Šmidov mlin

Vrh nad Laškim – Cerkev Sv. Lenarta



 

Mastercard | Foto: Posebne ugodnosti s kartico Mastercard:

THERMANA POLETJE

30.6. - 3.9.2017

Hotel Thermana Park Laško **** superior

plačaš 3 noči, bivaš 4 noči

5 dni / 4 noči 320 € na osebo

Brezplačna namestitev otrok do 5. leta in enega otroka do 12. leta!

Natisnite kupon in si zagotovite ugodne počitnice s kartico Mastercard!


Nagradna igra: Kje se skriva vaš najljubši kotiček v Sloveniji?

Odkrivajte Slovenijo skupaj z nami in našimi blogerji ter nam pokažite, kam naj se naslednjič odpravimo na izlet. Imate svoj najljubši kraj v Sloveniji, kamor najraje zahajate? Pošljite nam fotografijo svoje naj slovenske destinacije in se potegujte za Mastercard kartico v vrednosti 40 evrov.

Nagrajenci prvega žrebanja, ki je bilo 1.6.2017, so:
GLAVNA NAGRADA - tablica: Anja Majcenič

Kartica Mastercard v vrednosti 40 evrov:

Tone Zbičajnik
Špelca Markun
Maja Škrubej Novak
Primož Raner
Primož Pišot

Čestitamo!
Ne spreglejte