Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
28. 3. 2017,
9.31

Osveženo pred

2 meseca

Vsebino omogoča Mastercard

Natisni članek

Mastercard Odkrivaj Slovenijo advertorial Omar Escobar

Torek, 28. 3. 2017, 9.31

2 meseca

Ali veste, kje v Sloveniji je "Abajo del jueves"?

Vsebino omogoča Mastercard
Omar Escobar | Foto Urška Makovec

Foto: Urška Makovec

Kako tujci doživljajo lepote naše deželice, smo se spraševali ob začetku novega poglavja naše uspešnice Odkrivaj Slovenijo. Tako smo začeli: letos bodo lepote Slovenije raziskovali tujci, ki jih je življenje tako ali drugače pripeljalo k nam. Prvi se je na pot odpravil Omar Escobar, ki ga je v Slovenijo pripeljala ljubezen.

Omar Escobar | Foto: Osebni arhiv Foto: Osebni arhiv Omar Ecobar je ženo Katjo spoznal na križarki, kjer sta oba delala, usoda in ljubezen sta hotela, da sta prihodnost nadaljevala v Sloveniji. Tako je zapustil svojo domovino Honduras, kamor se skupaj z ženo in otrokoma vrne na počitnice enkrat na leto.

Vse leto radi raziskujejo lepote Slovenije, prejšnji konec tedna so odkrivali največje znamenitosti Podčetrtka z okolico. Preverite njegov blogerski zapis.


Sem Omar Escobar iz Hondurasa, v Sloveniji živim že pet let. Zaradi poklica, ki sem ga opravljal, preden sem se preselil v Slovenijo, sem imel možnost videti velik del sveta. Med številnimi državami, ki sem jih obiskal, sta name največji vtis naredili Slovenija in Estonija predvsem zaradi lepe narave in mirnega okolja.

Naključje je hotelo, da sem spoznal ženo, ki me je pripeljala v Slovenijo. Čeprav je Slovenija ena izmed najmanjših držav sveta, jo zelo rad raziskujem kot turistično destinacijo, saj idej za izlet nikoli ne zmanjka. Zdaj, ko imam majhna otroka, izbiramo destinacije, ki so zanimive tako za naju z ženo kot tudi za najina dva nadobudneža.

Na prvi sončen spomladanski konec tedna smo se odločili obiskati Podčetrtek. Ker sem odrasel v obmorskem mestu Trujillo ob karibski obali, sem zelo navezan na morje in sonce. Vendar ker je v zgodnji spomladi ob slovenski obali še precej hladno, smo se tokrat šli sprostit v terme.

Namen je bil, da se po dolgi zimi ogrejemo v topli termalni vodi, jaz pa sem si privoščil še sproščujočo masažo. Tako bo pomlad še lepša. V naš potovalni načrt smo dodali obisk čokoladnice in Jelenovega grebena.

Podčetrtek Omar Escobar | Foto: Sem velik ljubitelj kave in čokolade. Odrastel sem na farmi, kjer smo kavo in kakav gojili na domačem vrtu za lastne potrebe. V deževnem obdobju, ko so se temperature v Hondurasu nekoliko spustile, nam je babica pripravila skodelico domačega kakava.

Kakav je ena izmed izvoznih surovin Hondurasa, zato sem bil radoveden, kaj iz kakava ustvarjajo v olimski čokoladnici. Dva manjša prostora, kjer je trgovina, sta bila polna čokolade, pralinejev in bombonjer. Kot nam je povedal prodajalec v trgovini, so vsi izdelki ročno pripravljeni in narejeni v Olimju.

Z veseljem smo se posladkali in kupili tudi majhno čokoladno presenečenje za tasta in taščo.

Podčetrtek Omar Escobar | Foto:

Nato smo se odpravili proti Jelenovemu grebenu. Spotoma smo se ustavili še v olimskem samostanu. Lepo urejena zunanjost in mogočnost stavbe sta nas privabili, da smo si pogledali tudi notranjost.

Podčetrtek Omar Escobar | Foto:

Na Vrhniki živim blizu gozda, tako da jelene in srne občasno opazujemo na domačem vrtu. Otroci so vedno navdušeni, danes so bili še bolj, saj smo te živali opazovali prav od blizu. Iz otroštva so mi ostali spomini, ko sem se očetu in starejšemu bratu pridružil na lovu divjadi v tropskem gozdu. Danes je divjad v Hondurasu v naravnem okolju precej težko opaziti, saj je lov še vedno dovoljen in ga država ne omejuje. Številne živali tako pristanejo na krožnikih. Tudi sam sem si ob obisku restavracije na Jelenovem grebenu privoščil jelenov zrezek na žaru. Ni mi bilo žal, bil je odličen, tako kot vsa ponudba in postrežba.

Podčetrtek Omar Escobar | Foto:

Po kosilu je otroke pritegnilo otroške igrišče tik ob restavraciji, preden smo se od Jelenovega grebena poslovili, pa se je trop živali povsem približal gostišču. Okoli gostišča se namreč jeleni prosto sprehajajo. Prvič v življenju sem lahko hranil srno, ki je v svojem naravnem okolju zelo plaha žival. Zanimivo doživetje, ne le za otroke, ampak tudi zame.

Podčetrtek Omar Escobar | Foto:

Svež pomladanski zrak na Jelenovem grebenu je poskrbel, da smo se še z večjim veseljem odpravili na nekoliko višje temperature v notranjost term Olimje. Otroci so se zabavali v topli vodi, jaz pa sem užival v masaži.

Enodnevni izlet v kraj "Abajo del Jueves", kot bi se Podčetrtku reklo v španščini, se je končal več kot odlično.

 

Omar Escobar


Namig za enodnevni izlet po predlogu Omarja Escobarja:

Obisk Podčetrtka z okolico: kopanje v temalni vodi, čokoladnica in samostan v Olimijah, obisk Jelenovega grebena.


 

Mastercard | Foto: Na izlet s kartico Mastercard

Ko se boste naslednjič odpravili na izlet po Sloveniji, ne pozabite na svojo kartico Mastercard, ki vam bo omogočila neprecenljiva doživetja.

S kartico Mastercard je vse preprosto in varneje:

Plačate lahko praktično povsod – pri nakupu razglednice ali najljubšega sladoleda, pri plačilu vstopnine za muzej ali za brezskrbno namakanje v wellnessu.

Hitro plačevanje – brezstično ali z osebno PIN-kodo; ne nosite na pot gotovine, s kartico je plačevanje varnejše.

Preglednost nad stroški – plačevanje s kartico lahko vedno spremljate in si beležite stroške na svojih potepanjih po Sloveniji.

Ne spreglejte