Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
9. 9. 2021,
15.25

Osveženo pred

2 meseca, 1 teden

Vsebino omogoča Huawei

Natisni članek

pametna ura študij učenje Huawei advertorial

Četrtek, 9. 9. 2021, 15.25

2 meseca, 1 teden

Kako študirati za uspeh?

Vsebino omogoča Huawei
študentka | Foto Getty Images

Foto: Getty Images

Po dolgem poletnem premoru se bodo počasi tudi študentje vrnili v učilnice in se podali novim izkušnjam naproti. Dolgi premori nam pomagajo, da se spočijemo in v miru pripravimo na nadaljnje učenje. Zato je zdaj, tik pred pričetkom novega študijskega leta, idealen čas, da ocenite svoje študijske navade in jih po potrebi izboljšate, da boste za učenje porabili manj časa, hkrati pa dosegali boljše rezultate.

Bodite osredotočeni, recite ne večopravilnosti

Delovanje naših možganov je izjemno v več pogledih, pa vendar naši možgani niso vsemogočni. Neprestano prejemajo neskončno število dražljajev iz okolja, a če hočemo biti učinkoviti, jih moramo znati usmeriti v eno ali dve nalogi naenkrat.

Zato med učenjem nikar ne počnite več stvari hkrati. Ko namreč enkrat izgubite fokus, boste porabili več časa, da se ponovno osredotočite na nalogo pred vami. Tako boste po nepotrebnem izgubljali dragoceni čas za učenje. Zmanjšajte moteče dejavnike in se osredotočite na eno nalogo naenkrat. Pri odpravljanju neprijetnega zvoka iz okolice vam lahko prav pridejo brezžične slušalke FreeBuds 4i, ki omogočajo neprekinjeno poslušanje glasbe tudi do deset ur. Posebej priporočljivo je poslušanje glasbe brez besedila.

Če hočemo biti učinkoviti, se moramo usmeriti na eno nalogo na enkrat.  | Foto: Getty Images Če hočemo biti učinkoviti, se moramo usmeriti na eno nalogo na enkrat. Foto: Getty Images

Čeprav ste osredotočeni le na eno stvar, ta pogosto zahteva, da simultano pregledujete dve datoteki naenkrat. V teh primerih vam za lažjo koncentracijo lahko izjemno prav pride Huaweieva tablica MatePad T, ki omogoča, da imate ob vodoravnem položaju lahko hkrati odprti tudi dve okni iste aplikacije.

Dobro se naspite

Učinkovito učenje ni lahko, zato je pomembno, da ste med učenjem skoncentrirani, pri tem pa vam pomaga, če ste se ponoči dodobra naspali. Če se boste zjutraj zbudili sveži in naspani, se boste veliko lažje osredotočili na nove izzive.

Na drugi strani pa je spanje pomembno tudi pri pomnjenju vsega, kar ste se naučili prejšnji dan, torej preden ste se odpravili spati. Številne raziskave o delovanju človeških in živalskih možganov so namreč pokazale, da naši možgani med spanjem ponovno obdelujejo vse, kar smo tekom dneva doživeli oziroma se tudi naučili.  

Dober spanec vam bo pomagal pri osredotočenosti.  | Foto: Getty Images Dober spanec vam bo pomagal pri osredotočenosti. Foto: Getty Images

Zagotovo že veste, koliko ur spanca potrebujete, da boste zjutraj spočiti. Preden se odpravite spat, zato izračunajte, kdaj bo za vas najbolj optimalno, da zjutraj vstanete. Naj vas zbudi vaša pametna ura Huawei Watch GT 2 PRO ali Huawei Watch Fit Active, če ste bolj športne narave.

Preizkusite svoje znanje še pred izpitom

Pomemben del učnega procesa je testiranje. Veliko več se naučimo, ko doma sami testiramo svoje znanje, ki smo se ga sicer že naučili, kot takrat, ko znanje samo ponavljamo. Zato na koncu učenja vedno preizkusite svoje znanje. Postavite si vprašanja, odgovorite nanje, če nečesa ne znate, pa le poiščite odgovor.

Proces priklica naučenih informacij namreč poskrbi, da se te še bolj vtisnejo v spomin. Še bolje si boste zapomnili snov, če imate ob testiranju znanja tudi možnost, da sproti preverjate, ali so bili vaši odgovori pravilni. Priporočljivo je, da svoje znanje preizkušate že sproti, torej po vsakem naučenem poglavju.

Preizkusite svoje znanje še pred izpitom. Poiščite odgovore na vprašanja, na katera ne boste znali odgovoriti.  | Foto: Getty Images Preizkusite svoje znanje še pred izpitom. Poiščite odgovore na vprašanja, na katera ne boste znali odgovoriti. Foto: Getty Images

Ne učite se kampanjsko

Delovanje naših možganov, ko si moramo nekaj zapomniti, je podobno potem, ki jih v naravi ustvarjajo pohodniki. Več pohodnikov, ki se bodo podali po posamezni poti, bolj bo ta pot utrjena. Hitreje jo boste našli. Enako torej velja tudi za pomnjenje. Veliko bolj si boste zapomnili snov, če jo boste utrjevali redno in dlje časa, torej ne kampanjsko. Raje vsak dan ponovite že obravnavano snov, potem jo ponovno ponovite čez en teden in čez mesec dni. Tako si jo boste lažje zapomnili, predvsem pa si jo boste zapomnili za dlje časa, ne samo za nekaj dni.

Naj vam pri postavljanju urnika učenja pomaga pametni telefon Huawei P40 Lite. Nastavite si opomnik za sprotno ponavljanje obravnavane snovi.

Triki za lažje pomnjenje

Uporabljajte praktične trike za pomnjenje, kot je mnemotehnika. Zagotovo se še spomnite, da se predlog s uporablja pri besedah, ki se začnejo na soglasnike iz stavka: ta suhi škafec pušča. S pomočjo trikov si lahko zapomnite tudi stvari, ki si jih sicer težko zapomnite.

Druga zanimiva tehnika za učenje je palača spomina. Pomislite na prostor, ki ga resnično dobro poznate, kot je na primer vaš dom. Napolnite ta prostor s podatki, ki si jih morate zapomniti, nato pa ustvarite pot, ki vas bo peljala mimo njih.  

Pomagajte si s triki, kot je analogija. Tako kot popotniki uhodijo pot v naravi, morate tudi vi večkrat ponoviti snov, tekom daljšega obdobja, saj si jo boste tako bolje zapomnili.  | Foto: Getty Images Pomagajte si s triki, kot je analogija. Tako kot popotniki uhodijo pot v naravi, morate tudi vi večkrat ponoviti snov, tekom daljšega obdobja, saj si jo boste tako bolje zapomnili. Foto: Getty Images

Pri pomnjenju vam lahko pomagajo tudi analogije in metafore. V članku omenjena pot popotnikov v naravi je že primer, po katerem upamo, da si boste zapomnili, kako pomembno je, da pot med podatki, ki si jo želite zapomniti, čim večkrat prehodite in to v različnih obdobjih. Le tako bo ta pot ostala uhojena in opazna. Uporabite vaš namizni računalnik Huawei MateStation S in poiščite na spletu tudi druge trike za lažje pomnjenje.

Ustvarite svoje analogije, dopolnite jih z dovolj spanca, sprotnim učenjem, osredotočenostjo in preizkušanjem svojega znanja in vaše učenje vas bo popeljalo do še boljših rezultatov.

Izmed vse ponudbe BACK TO SCHOOL izpostavljamo naslednje izdelke:

Pametna ura Watch GT2 PRO

Elegantna ura Watch GT2 PRO se ponaša s titanovim okvirjem, zaradi katerega je ura lahka in prijetna za uporabo. Primerna je za vse, ki imajo prefinjen okus za estetiko in so naklonjeni sodobni tehnologiji. Ura vam omogoča, da si sami nastavite številčnico, ki vam je najbolj pisana na kožo. Izbirate lahko med več kot dvesto številčnic. Watch GT2 je lahko tudi vaš osebni trener. Spremlja lahko vaš osebni napredek v kateremkoli športu. Beleži srčni utrip, hitrost, naklon, progo, razdaljo in še veliko drugih parametrov, celo tek na smučeh, smučanje in deskanje na snegu. Analizira lahko tudi vašo držo pri igri golfa ter vam nudi podatke za izboljšanje igre. Obvestila vas bo celo takrat, ko bo sprememba zračnega tlaka nakazala na spremembo vremena.

Pametna ura Watch Fit Active

Ste športno aktivni? Si ne želite pametne ure polniti prepogosto in predolgo? Potem je pametna ura Watch Fit Active kot nalašč za vas. Ponaša se s 1,64-palčnim barvitim zaslonom, ki zagotavlja izjemno jasno izkušnjo gledanja. Samodejna nastavitev svetlosti omogoča boljši pogled na številčnico tudi na sončni svetlobi. Številčnico ure lahko prilagodite svojemu osebnemu stilu. Izbirate lahko med prednastavljenimi številčnicami, uporabite pa lahko tudi fotografijo iz vašega pametnega telefona Huawei. Pametna ura Watch Fit Active je izjemno lahka. Čeprav bo ura vaše aktivnosti natančno spremljala skozi cel dan, njeno varčno delovanje omogoča desetdnevno delovanje baterije. Ura se ponaša tudi s hitrim polnjenjem. Samo petminutno polnjenje namreč zadošča za celodnevno uporabo. Ura je prilagojena za merjenje kar 93 načinov vadbe, od tega lahko meri celo izvajanje kar 11 načinov profesionalne vadbe.

Celotna ponudba Huawei BACK TO SCHOOL je na voljo od 23. 8. do 19. 9. 2021 v: Big Bang in Telemach.

Ne spreglejte