Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
22. 3. 2016,
9.51

Osveženo pred

2 meseca

Vsebino omogoča MIK, d. o. o.

Natisni članek

MIK okna advertorial

Torek, 22. 3. 2016, 9.51

2 meseca

"Vrednote zaposlenih so vedno odraz vrednot podjetja, vodstva in lastnikov"

Vsebino omogoča MIK, d. o. o.
Franci Pliberšek MIK Celje

Franci Pliberšek, ki že 26 let obrača jadra na MIK-ovi ladji, je celjsko podjetje povzdignil v enega vodilnih ponudnikov stavbnega pohištva in prezračevalnih sistemov pri nas.

Okna so pljuča vsake stavbe, skrb za zdravje pa se začne pri zraku, ki ga dihamo, zato je prav, da okna v domu in pisarni izdela proizvajalec, ki mu lahko zaupamo.

Arhitekt Franci Pliberšek, ki je že med študijem ustanovil svoje podjetje za izdelovanje letvic za okvirjanje slik, je v skoraj treh desetletjih, kolikor traja njegova poslovna pot, umetnost izdelovanja stavbnega pohištva povzdignil na višjo raven. Pri podjetju MIK iz Vojnika namreč ne gre le za število prodanih oken in vrat. Zavedajo se, kako pomembni sta kakovostno bivanje in dolgoročno zadovoljstvo kupcev.

Pri podjetju, ki živi in diha kot velika družina, tesno vpeta v lokalno okolje, so glavna dragocenost zaposleni, glavni cilj podjetja pa je kupcem zagotavljati visoko kakovost bivanja. Ves razvoj v podjetju MIK Celje zato stremi k izboljšanju bivanja za vse uporabnike njihovih rešitev.

Začeli ste z ladijskimi podi in okvirji za slike. Kako je ljubezen do lesa prerasla v tako uspešno podjetniško zgodbo, kot je zgodba podjetja MIK?
Vse se začne na začetku. Najprej sem izdeloval hišna ostrešja, nadaljeval sem z ladijskimi podi in letvicami za okvirjanje slik. Veleprodajo letvic za okvirje za slike smo začeli leta 1990, ko smo prodajali vse za okvirjanje slik. Prodajali smo tudi stroje za izdelavo okvirjev, med letoma 1995 in 1997 pa smo začeli prodajati tudi stroje za izdelavo oken.

Leta 1997, ko nismo našli kupca za prodajo celotne linije strojev za izdelavo oken, smo se odločili, da bomo kar sami začeli izdelovati okna, kar se je zgodilo leta 1998.

Leta 2000 smo dosegli veliko prelomnico, saj smo kupili četrto računalniško vodeno linijo za izdelavo oken v Evropi. Tako smo lahko znižali dobavne roke od šest do osem tednov na od tri do štiri tedne ter povečali kakovost. Med letoma 2001 in 2009 je podjetje zaznamovala kar 45,7-odstotna letna rast. Leta 2006 smo se začeli zares zavedati, da izdelujemo resnično izjemno kakovostna okna, kar so potrjevali tudi podatki z evropskega trga. Istočasno se je začelo govoriti o pojavu "bolnih hiš", zato smo začeli razvijati prezračevalne sisteme. Poleg tega je leta 2009 začel veljati nov evropski zakon, ki je po novem določal štirikrat večjo količino zraka v prostoru.

Leta 2010 smo tako na celjskem sejmu predstavili nov produkt – MIKrovent in zanj dobili več nagrad. Leta 2014 smo ga priredili v samostojno enoto, tako da ga lahko montiramo bodisi kot del okna bodisi samostojno na katerokoli zunanjo steno objekta, zato je primeren tudi za sanacije objektov.
 

O ljubezni do lesa, ki je prerasla v uspešno poslovno zgodbo

Ob 25. obletnici delovanja je MIK v sodelovanju s produkcijsko hišo Almedia posnel kratek igrani film o najbolj ključnih trenutkih, ki so MIK naredili tako uspešen in poseben. Scenarij za film preMIK v režiji Alena Pavšarja je napisala Mateja Zorko, v njem pa spremljamo poslovno pot Francija Pliberška. Ta je študentske dni izkoristil za snovanje poslovne ideje, ki je prerasla v mogočno zgodbo.

Film je lani septembra na konferenci vsebinskega marketinga POMP Forum prejel nagrado POMP za posebne dosežke na področju vsebinskega marketinga.

VIDEO preMIK:

Kaj je tisto, kar vam najbolj pomaga, da ste v precej priljubljeni panogi izdelovalcev oken in vrat tako uspešni?
Ko smo začeli pred 18 leti, smo bili le eni izmed 160 slovenskih izdelovalcev. Zdaj smo po količini prodanih izdelkov v tej panogi prišli na sam vrh. Pomembneje kot to se mi zdi zadovoljstvo naših strank. Veliko damo na priporočila strank. Tak način prodaje ima 37-odstotni uspeh. Oglaševanje prek televizije nam daje 20-odstotni uspeh, kar kaže na velik pomen osebnih priporočil.

Vedno poudarjate, da so glavna vrednost vašega podjetja zaposleni. Kako skrbite, da se počutijo kot najdragocenejši del podjetja?
Podjetje mora izpolnjevati nekatere zahteve, da dobro posluje. Prva zahteva je, da so delovne razmere ugodne za dobro opravljanje dela. Delavec potrebuje dovolj prostora, okolje mora biti prijazno in stimulativno ter navdihujoče. Človek za svoje delo potrebuje roke in noge, in če ne deluje tudi s srcem in možgani, ni nič. Srce in možgani našega podjetja so zaposleni, zato se ves čas ukvarjamo z njimi. Organiziramo izobraževanja na osebnostnem ter na strokovnem, komercialnem in tehničnem področju.

"Naš moto je, da je bolje informiran zaposleni tudi boljši delavec. Fluktuacija zaposlenih je pri nas izredno majhna. Težav z zaposlenimi nimamo. Delovna ekipa namreč skupaj odloča o tem, kdo ostane. Podjetje se nikoli ne bi smelo znebiti dobrega delavca, je pa res, da so zaposleni vedno odraz podjetja, vodstva in lastnikov oziroma njihovih vrednot. Te vrednote se odražajo tudi pri strankah."

Franci Pliberšek podpisuje knjigo Vsemogočni v ogledalu. | Foto: Franci Pliberšek podpisuje knjigo Vsemogočni v ogledalu.

Za zaposlene, ki jih je pri nas približno 180, dvakrat letno pripravljamo rojstne dneve, družinske piknike, športne prireditve, sindikalne izlete in novoletne zabave. Skupaj z monterji in študenti nas je približno 300.

MIK deluje kot veliko družinsko podjetje. Vemo, kaj je prav in kaj je narobe, in včasih je res težko vzdrževati ločnico med tem. Lažje si je postaviti berlinski zid kot pa prenesti, da te vsak "napade". Le tako lahko dobiš tršo kožo, več znanja in izkušenj, kar se zelo obrestuje pri poslovanju na tujih trgih.

Torej ni naključje, da je vaše podjetje tako močno vpeto v družbeno odgovorne akcije?
Družbena odgovornost je naš način življenja in razmišljanja. Tega ne počnemo zaradi medijske odmevnosti, ampak zato, ker tako želimo. Poskušamo narediti nekaj dobrega za čim več ljudi.

Skrbimo za kulturo, šport in humanitarnost. Od leta 2000 smo v Sloveniji organizirali več kot 150 likovnih razstav. Za vsako razstavo je treba izbrati prave slikarje, kritika, organizirati dogodek, poslati več kot tisoč vabil, kar je velik organizacijski zalogaj. Več kot 15 let smo že sponzor celjskih rokometašev, tudi z našim sloganom "Takšna okna imel bom tudi jaz" nas je šport ponesel v svet. Imamo atletsko šolo Mikec. Veliko sredstev namenjamo dobrodelnim dejavnostim. Pomagamo ob požarih, nesrečah in naravnih katastrofah, zbiramo denar za brezdomce.

Že enajsto leto bomo na morje peljali sto osnovnošolskih otrok. Letos pravzaprav kar 200, in sicer bo letos sto naših zaposlenih in poslovnih partnerjev ter MIK-ovih prijateljev skupaj prekolesarilo kar 50.000 kilometrov. Za vsak prekolesarjeni kilometer bomo v sklad za brezplačne počitnice donirali en evro in tako bomo s skupnimi močmi letos razveselili kar 200 otrok. Skoraj polovica med njimi prvič vidi morje. Poleg tega, da jim vse plačamo, jim pripravimo tudi celodnevni program in organiziramo vzgojitelje, ki se jim pridružijo tudi naši zaposleni, da z otroki preživijo ves dan. Tako otroci dobijo tudi toplino in ljubezen, ki ju nujno potrebujejo.

Kako pa sami poskrbite za oddih? Sprostijo vas potovanja.
Moja strast so potovanja. Če vsak dan delaš 15 ur, se lahko zgodi, da zboliš. Lahko pa greš raje na dopust. Petkrat letno odpotujem in takrat prve dni sploh ne mislim na delo. Poleg potovanj, ki me sprostijo, pa sem veliko tudi na službenih potovanjih. Na redno odsotnost od doma sem se že kar navadil.

Ste se na nagrade za uspešnost in odličnost v poslovanju tudi že navadili?
Nagrade so posledica dobrega dela in tega, da okolje prepozna našo kakovost. Nikoli se ne lotimo novih projektov zaradi nagrad. Stranke so tiste, ki so zadovoljne z MIK-om. Smo pa veseli, da imamo –vsaj kar zadeva družbeno odgovornost – že nekaj posnemovalcev. Z letošnjo akcijo Kolesarimo s srcem želimo spodbuditi druga podjetja, da bi nam sledila in se nam priključila. Mislim, da nas je le nekaj podjetij, ki pomagajo tako velikemu številu otrok.

Samo družbeno odgovorna dejanja lahko pripomorejo k temu, da naša družba postane lepša in boljša. Tudi v medijih bi veliko raje na prvih straneh večkrat videli uspešne zgodbe športnikov in kulturnikov kot pa zločince, ki pristanejo za zapahi. Želim si, da bi zavist in privoščljivost večkrat dali na stran ter poudarjali zgodbe s srečnim koncem.

Franci Pliberšek MIK Celje | Foto:

Vrniva se k izdelkom, ki so vas povzdignili med slovenske podjetniške zvezde. Kaj je torej glavni cilj MIK-a, glede na to, da ste začeli z okvirji za slike, zdaj pa ste vodilni proizvajalec različnih vrst oken?
Cilj MIK-a je vedno izboljšati kakovost bivanja v nekem prostoru, kar dosežemo s pravilno izbiro oken, ki stanovalca zavarujejo pred hrupom, prepihom, mu zagotavljajo dovolj visoko stopnjo varnosti in mu pomagajo, da varčuje pri energentih.

Pomembna je tudi kakovost notranjega zraka. Torej naš cilj ni le prodaja oken in sistema za prezračevanje MIKrovent, ampak boljša kakovost bivanja naših strank, in sicer z vsemi našimi produkti, tudi z energijsko ploščico, ki smo jo pred kratkim predstavili trgu.

Kako hitro pa je človekovo telo sposobno zaznati, da biva v kakovostnem notranjem okolju?
Posameznik takoj začuti, da se je kakovost zraka v njegovem bivalnem okolju izboljšala, posebej če je imel prej stara okna brez protihrupne zaščite, pri katerih je bilo čutiti prepih. Nova okna odlično tesnijo in že zaradi tega je občutek v prostoru takoj drugačen. Je pa po drugi strani res, da nova okna ne prepuščajo zraka, kot so ga stara, zato moramo za kakovosten zrak v prostoru namestiti tudi prezračevalni sistem MIKrovent. Vedeti pa moramo, da ne bomo takoj začutili velike spremembe v kakovosti zraka, saj so tudi stara okna prepuščala svež zrak – sicer skupaj s hrupom in energijo.

Okna, ki odlično tesnijo in so protihrupna ter energetsko učinkovita, namreč ne oskrbijo prostora s svežim zrakom, za kar poskrbi MIKrovent. Ko MIKrovent namestimo v prostore z novimi okni, ki močno tesnijo, naredimo veliko dobrega za kakovost zraka, kar uporabnik čuti kot izboljšanje splošnega počutja in zdravja.

Kazalniki svežega zraka se močno popravijo, ko stara okna zamenjate z novimi. Kakšne so glavne prednosti, ki jih kupec dobi z MIK-ovimi okni?
Kmalu bomo v Kanadi namestili nova okna v nekem hotelu. Najprej bomo namestili okna in prezračevanje v tri sobe, kjer bomo 30 dni opravljali meritve, ki jih bomo hkrati opravljali tudi v sobah s starimi okni. Merili bomo hrup, energetsko učinkovitost ter kakovost zraka v polni in prazni sobi. To so kazalniki, ki govorijo o prednostih, ki jih dobi naša stranka z našimi okni.

Se ljudje dovolj dobro zavedamo, kako pomemben je zrak v prostorih, kjer se zadržujemo?
Ljudje se vedno hitro navadimo na boljše stvari. Evropski standard je na visoki ravni in vsi si želimo živeti v boljših razmerah. Nočemo na primer, da nas moti sosedov hrup, hrup kosilnice ali hrup s ceste. Če bivamo v večjih mestih z ogromno smoga, si sploh ne upamo odpirati oken. S prezračevalnim sistemom MIKrovent s posebnimi filtri v prostor pride svež zrak z ogromno količino negativnih ionov in kisika.

Če je temperatura v prostoru med 21 in 23 stopinjami Celzija ter se za štiri stopinje poveča, se storilnost zmanjša za 20 odstotkov. Kakovosten zrak v prostoru zagotavlja tudi višjo storilnost tako v pisarnah kot doma.

Ne spreglejte