Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
4. 4. 2016,
14.01

Osveženo pred

2 meseca, 1 teden

Vsebino omogoča MIK, d. o. o.

Foto: Thinkstock, MIK

Natisni članek

okna advertorial prezračevanje MIKrovent mikroorganizmi MIK

Ponedeljek, 4. 4. 2016, 14.01

2 meseca, 1 teden

Ste že kdaj v hiši našli nevidnega sovražnika?

Vsebino omogoča MIK, d. o. o.

Foto: Thinkstock, MIK

prezračevanje, okno | Foto Thinkstock

Foto: Thinkstock

Slab zrak v prostoru, kjer preživimo večino časa, povzroča utrujenost, draži oči in dihala. Stavba mora stanovalcem zagotavljati zdravo notranje okolje ne glede na količino vseh onesnaževalcev v zraku.

Nevidni sovražniki so povsod okrog nas, če ne poskrbimo za redno zračenje prostorov. Naravno zračenje vedno bolj nadomeščajo prezračevalni sistemi.


Kako vemo, da se naše stanovanje iz varnega in zdravega zatočišča spreminja v nevaren prostor, kjer iz vseh kotov na nas prežijo različne nadloge? Ko se okna v naših stanovanjih rosijo in se na spodnjem delu oken nabira vlaga, zrak v stanovanju pa postaja slab, zatohel, se ozrimo vase in verjetno bomo tudi sami začutili, da se z nami nekaj dogaja. Vrstijo se glavoboli, nismo več tako učinkoviti, splošna raven življenjske energije peša. Čas za alarm?

Peljite hišo na zdravniški pregled

Ne, čas je za temeljit pregled bivalnega okolja, saj zelo verjetno dihamo nekakovosten zrak. "Zdravnik" oziroma specialist za okna nam bo predpisal najnovejšo rešitev za zdrav zrak v prostoru: inovativni prezračevalni sistem MIKrovent, ki v prostoru poskrbi za ustrezno temperaturo in kakovost svežega zraka, tudi ko so okna zaprta.

Poskrbimo za zdrav zrak v prostorih, saj je z bivanjem v zatohlih prostorih na kocki naše zdravje. | Foto: Thinkstock Poskrbimo za zdrav zrak v prostorih, saj je z bivanjem v zatohlih prostorih na kocki naše zdravje. Foto: Thinkstock

Včasih so okna skrbela za zračenje, danes moramo zračiti sami

V starejših stavbah so okna poskrbela za učinkovito izmenjavo zraka, saj niso popolnoma tesnila, a so povzročala tudi stalen in nadležen prepih, predvsem pa ogromne toplotne izgube.

prezračevanje, MIKrovent | Foto:

Posledica tesnih oken je popolnoma spremenjeno ozračje v bivalnih prostorih, saj se koncentracije škodljivih plinov, vlage in CO2, ki ga izločamo pri dihanju, ne morejo več izenačevati z zunanjimi, nižjimi koncentracijami. Lahko se zgodi, da z novimi okni v naše življenje sprejmemo številne nadloge – zrak, ki bi ga lahko z nožem rezali – in z njimi povezane težave s počutjem. Zato je prostore treba ustrezno zračiti.

Kako "zboli" prostor?

Na kakovost zraka vplivajo stanovalci, pa tudi stavba kot celota. Gradbeni material, pohištvo, laki, zaščitni premazi za les, lepila, smole, nevzdrževani prezračevalni sistemi in druga oprema, še posebej nova, v okolico sproščajo organske spojine, ki na zdravje človeka ne vplivajo blagodejno.

Ravno nasprotno – star pregovor ne pravi zastonj, da je treba prvo leto v hišo naseliti sovražnika, drugo leto prijatelja, tretje leto pa se lahko vselimo sami.

Zrak obremenjujejo tudi vonjave in številne bakterije, virusi in drugi mikroorganizmi, ki se pri visoki vlagi močno namnožijo in lahko povzročajo številne bolezni.

Živite v sožitju s plesnijo?

prezračevanje, okno | Foto: Thinkstock Foto: Thinkstock

Vlaga se začne izločati na hladnih površinah notranjih zidov, zaradi česar začnejo nastajati kondenzat in različne plesni.

Štiričlansko gospodinjstvo vsak dan "proizvede" deset litrov vode. Z zračenjem se je te odvečne vlage treba znebiti. Plesen, ki nastaja zaradi odvečne vlage, povzroča dihalne bolezni, alergije, glavobol, vrtoglavico, vnetje grla, kožna vnetja. Spore plesni so zelo majhne, na njih so bakterije, ki jih vdihavamo in se lahko naselijo v notranje organe.

Zakaj zračenje pomaga?

prezračevanje, okno | Foto: Thinkstock Foto: Thinkstock

Notranji onesnaževalci zraka ne smejo presegati določenih vrednosti, ki so za zdravje škodljive in vplivajo na naše počutje. Človek za normalno dihanje potrebuje približno 0,4 kubičnega metra svežega zraka na uro.

Glede na količino ogljikovega dioksida, ki ga proizvedejo ljudje v prostoru, določimo, koliko zračenja oziroma izmenjave zraka potrebujemo. Najmanjši potrebni dotok zraka v bivalnem oziroma delovnem prostoru je 15 kubičnih metrov zraka na uro za eno osebo.

Kakovost notranjega zraka odreja standard SIST DIN 1946-6: potrebna količina svežega zraka na osebo je 30 kubičnih metrov na uro.

Zlata pravila naravnega zračenja:

Zadostno zračenje je nujno za zdravo bivalno in delovno okolje. Gradbeni inštitut ZRMK priporoča:

  • samo naravno zračenje ni dovolj,

  • zračimo z odpiranjem oken na stežaj in v enakomernih intervalih,

  • energijsko najučinkovitejše je kratkotrajno zračenje na prepih,

  • izogibajmo se dolgotrajnemu zračenju pri priprtih oknih,

  • zapirajmo okna v prostorih, kjer se ne zadržujemo dalj časa.

Ročni ali avtomatski menjalniki zraka?

MIK, MIKrovent | Foto:

Lahko zračimo po starem, torej z ročnim odpiranjem oken in vrat, vendar moramo vedeti, da na količino izmenjanega zraka ne moremo vplivati, saj se največ zraka izmenja ob močnem vetru in nizkih temperaturah, kar povzroča precejšnjo izgubo energije.

Naravno ali ročno zračenje lahko povsem enakovredno nadomestimo z namestitvijo prezračevalnih sistemov v svoje bivalne prostore.

Lokalni prezračevalni sistem MIKrovent tako zrači namesto nas – z minimalnimi toplotnimi izgubami.

 

Prednosti okenskega prezračevalnega sistema MIKrovent:

  • ohranja do 87 odstotkov toplote odhajajočega zraka pri stoodstotni izmenjavi zraka v prostoru,

  • zagotavlja do 68 odstotkov prihrankov pri stroških nakupa, vgradnje, delovanja in vzdrževanja v primerjavi s podobnimi prezračevalnimi sistemi,

  • dovod in odvod zraka sta po funkcionalnosti podobna kot pri navadnem oknu,

  • strošek začetne investicije v primerjavi s centralnim prezračevalnim sistemom je štirikrat nižji,

  • ne potrebuje dodatnih kanalov za distribucijo zraka, ni stroškov čiščenja in porabe elektrike za distribucijo po kanalih,

  • preprečuje prepih, vdor zunanjega prahu in hrupa, nastanek plesni in ugodnih življenjskih pogojev za pršic,

  • lajša življenje alergikom, preprečuje vstop različnih insektov in čisti vstopajoči zrak,

  • je idealen pri toplotni sanaciji obstoječih stavb ali v novogradnjah,

  • se prilagodi vsaki dimenziji okna.

V 150 kvadratnih metrih veliki hiši lahko z namestitvijo sistemov MIKrovent v 25 letih pri prezračevanju prihranite 21.604 evre.  | Foto: V 150 kvadratnih metrih veliki hiši lahko z namestitvijo sistemov MIKrovent v 25 letih pri prezračevanju prihranite 21.604 evre.

Prezračevalni sistemi v bivalnih in delovnih prostorih so najboljši način, da naš dom začne dihati s polnimi pljuči, kar bomo čutili vsak trenutek dneva.

Ne spreglejte