Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
1. 3. 2014,
16.05

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Sobota, 1. 3. 2014, 16.05

8 let

Z modo lahko preprečimo onesnaževanje okolja z vrečkami

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Ob siloviti potrošnji, ki se je razvila v zadnjih letih, smo Slovenci sicer zgleden primer omejevanja uporabe plastičnih vrečk, a še vedno je nujen korak naprej, k potrošniku, prijaznejšemu do narave.

Po regulaciji uporabe plastičnih vrečk je ta v Sloveniji vidno upadla. Ob blagajnah nas tako ne čaka več zvrhan kup brezplačne plastike, v katero bi zlagali svoje nakupe, marveč le možnost, da kupimo eno izmed vrečk, ki jih pod pultom ponuja trgovec.

Ob tej razvadi ob nakupovanju smo že skoraj pozabili na čase, ko so nas ob blagajni čakale do okolja nekoliko prijaznejše papirnate vrečke, ki pa vseeno niso končna rešitev težave, saj pogosto takoj po tem, ko pospravimo nakupljene izdelke, romajo v koš, od tam pa na deponijo, kjer se pridružijo nepregledni množici odpadkov, ki jih dnevno zavržemo v želji po bolj brezskrbnem življenju.

Rešitev, ki je počasi vse bolj priljubljena Moda je v preteklih letih prinesla rešitev, ki iz leta v leto bolj priljubljena. Danes je tako predvsem med mladimi že tako uveljavljena, da jih boste našli tudi v trgovinah s hitro modo. Gre za vrečke iz tekstila, ki jih že po njihovi naravi sestave materialov uporabimo precej večkrat, kot smo to storili s tistimi iz plastike.

Te vrečke so postale modni dodatek, s katerim se ne le odpravimo v trgovino po nakupih, temveč tudi po vsakodnevnih opravkih, saj kot površina, primerna za raznolike motive, ponujajo veliko prostora za izražanje ustvarjalnosti in tako dobro dopolnjujejo naše vsakodnevne modne kombinacije. Tako se je moda nošenja vrečk iz tekstila močno približala mladim, ki jih vidijo kot nekaj tako vsakdanje modnega kot torbice. Problematika vendarle nekoliko širša Seveda pa se moramo dobro zavedati, da vsaka modna muha, pa čeprav prijazna do okolja, s seboj prinese posledice, ki so se jih po besedah Evropske poslanke Zofije Mazej Kukovič zavedali tudi v Bruslju. O številkah glede uporabe plastičnih vrečk je poslanka dejala: "Predvsem je razveseljivo dejstvo, da jih v Sloveniji uporabljamo vedno manj. Zgodil se je pomemben premik."

Ob zmanjšani uporabi in posledično tudi proizvodnji plastičnih vrečk lahko močno trpijo družbe, povezane prav s to industrijo, zato Mazej Kukovičeva opozarja tudi na previdnost pri prehodu na uporabo rešitev, bolj prijaznih do okolja: "Vseeno pa moramo gledati tudi na to, da je veliko industrije povezane z njihovo prodajo. Vsi prehodi morajo biti torej toliko znosni, da hkrati s temi spremembami ne izgubljamo tudi delovnih mest." Je navada res železna srajca? Medtem ko se s težavami, kritičnimi za okolje, ukvarja tudi evropski parlament, lahko največje premike v družbi še vedno najlažje naredijo postavljavci trendov, velika imena modnega sveta, ki prav z vsako še tako malenkostno podrobnostjo premikajo kolesje modne zgodovine zdaj v eno, zdaj v drugo stran. Tako kot je na primer pred več kot pol stoletja danes kultna modna oblikovalka Coco Chanel spremenila podobo sodobne ženske in ji v vsakdanjo modo vnesla več svobode, je njen naslednik, ki ustvarja tudi pod imenom modne hiše Chanel, Karl Lagerfeld pred leti začel revolucijo tekstilnih vrečk, ki ponovno obrača kolesje zgodovine in navade ljudi po vsem svetu.

Ne spreglejte