Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
1. 10. 2012,
13.35

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Ponedeljek, 1. 10. 2012, 13.35

8 let

Urška in Bernarda sta se našli prek puloverja

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Urška Glavnik in Bernarda Polutnik sta celjski oblikovalki, ena barvitega, samosvojega in edinstvenega nakita, druga prav takšnih pletenin.

Naš pogovor je potekal v zelo prijetnem, zgovornem, zabavnem in ustvarjalnem vzdušju. "Ko sva te danes čakali, sva imeli hiter brainstorming. Kadar sva skupaj, ideje kar letijo," sta takoj povedali in ob tem razložili, da je bil plod njunega skupnega tuhtanja tudi njuna skupna blagovna znamka Be&U, ki je še v svojih začetkih.

Trenutno še vedno ustvarjata vsaka posebej. Urška ustvarja nakit pod znamko Uršula, Bernardo pa spoznavamo pod Berni pleteninami.

Njuno srečanje je bilo najboljše naključje. Uršina prijateljica je nosila Bernardin pulover, ki je Uršo popolnoma prevzel in jo je zato poiskala. Ugotovili sta, da imata podoben okus, podobne ideje, kot dva partnerja, ki točno vesta, kako nadaljevati stavek, ki ga je drug začel.

Urška je po izobrazbi likovni pedagog, zaposlena v osnovni šoli, kjer mlade nadobudneže poučuje likovno vzgojo, večere nato preždi v svoji majhni delavnici ter ustvarja. Na kratko, njen svet se vrti okoli umetnosti. "Rada imam kreativne šolske ure, rada imam, da na koncu vsi naredijo dobro. Iz vsakega poskušam potegniti maksimalno in jih spodbujam. Rada imam svojo službo. Tudi v službi preizkušam nove materiale. Perfekcionistka sem v službi, prav tako tudi doma."

Njen nakit je drugačen, samosvoj, mavričen. Je kolaž barv, materialov in drznih oblik. Uživa v tem, kar počne. Ustvarjanje je zanjo neke vrste odklop oziroma pobeg iz realnosti. "Smisel življenja vidim v ustvarjanju in v tem je brezmejno zadoščenje."

Urša je zelo natančna oseba, ki si za svoje delo vzame veliko časa. Včasih se zgodi, da se na pol poti ustavi in razdre vse, kar je ustvarila. Trenutno najpogosteje izdeluje zapestnice, poigrava se s pleteninami v uhanih, sama je narisala tudi punčko z velikimi radovednimi očmi, ki jo potem prek transferja tiska na uhane in zapestnice.

Ko ustvarja nakit, gleda material in razmišlja o najbolj nemogočih kombinacijah, ki bodo še vedno nosljive.

Urška je začela ustvarjati nakit v študentskih letih, da si je dodatno služila denar, kar pa jo je tako navdušilo, da je naredila diplomsko nalogo z naslovom Magična moč nakita. "Velikokrat grem v umetniško trgovino in gledam materiale ter razmišljam, kaj vse bi lahko naredila iz tega."

Bernarda, po izobrazbi ekonomistka, je pred štirimi leti izgubila službo, nato je na pobudo svojega moža iz popoldanskega hobija naredila svojo službo. "Vedno sem nekaj ustvarjala, delala sem scrapbooke, pletla in kvačkala sem vse življenje, izdelovala nakit. Enkrat sem si prek interneta naročila pletenino, ki mi ni bila všeč. Bila sem zelo razočarana in sem pomislila: pa to znam tudi jaz narediti. Tako dolgo sem brskala po internetu in iskala možnosti, da sem si na Bolhi kupila pletilni stroj, dva meseca študirala navodila v nemškem jeziku, a vztrajna kot sem, sem se naučila."

Berni pletenine so polne barvitih poigravanj, vzorcev in oblik. Nosijo jih ženske, ki si želijo biti samosvoje in edinstvene. Njene pletenine so izjemno prijetne na otip, saj so narejene iz bombaža z dodatki viskoze in svetleče niti.

Njune izdelke boste težko našli v trgovinah, saj ničesar ne delata na zalogo, temveč vse za točno določeno stranko. Kakšno Berni pletenino boste sicer lahko našli tudi v trgovini Gudar v Ljubljani. "Manj izdelkov se proda v trgovini, največ prodava prek interneta, Facebooka. Ženske imajo tako občutek, da so stvari narejene samo za njih. Želijo si biti del tega ustvarjalnega procesa, zato upoštevam njihove želje," razloži Bernarda.

Bernardine pletenine so plod njenih zamisli, hkrati pa prisluhne strankinim željam. Posveti se vsaki kreaciji posebej. Najbolj se veseli strank, ki se vračajo, saj to pomeni, da so z njenim delom zadovoljne. "Ženska si izbere barvo, obliko, čim več stvari mi pove, kaj ji je všeč, in nato se najlažje približam njenim željam. Najprej si zamislim, kaj bom naredila, si spletem, sestavim, razstavim, dam na lutko in pogledam, ali mi je všeč, da na koncu pridem do oblike, s katero sem zadovoljna."

V delo vložita zelo veliko truda, zato njuni izdelki niso najcenejša stvar, temveč tudi ne najdražja. "Tista, ki hoče biti drugačna, si lahko dovolj poceni zagotovi to posebnost. Ta dela imajo drugačno energijo kot pa masovno narejeni izdelki. A če mi preveč tečnarijo s cenami, jim rečem: Če ne znaš ceniti mojega dela, potem nočem, da nosiš moje pletenine," razloži Bernarda.

Ljudje, ki se na pletenine ne spoznajo dovolj, jo primerjajo s pionirko pletenin pri nas, Urško Draž, vendar razlik je veliko. Bernarda uporablja bombaž in viskozo, pletenine so debelejše, drugačni so vzorci, drugačne so barve, drugače je vse skupaj sestavljeno.

In njune želje, sanje? "Sanjsko bi bilo, da bi imeli svojo trgovino in bi prodajali svoje izdelke. Vendar to so potem pritiski," pove Urška, a Bernarda jo takoj popravi: "No v sanjah je vse lepo, tiste pritiske odmisli. Če bo do tega prišlo, bova razmišljali tudi o pritiskih."

Ne spreglejte