Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
10. 4. 2015,
14.00

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Petek, 10. 4. 2015, 14.00

8 let

Šest let brez šampona? Nič boljšega za lase!

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Vsaj tako so prepričane ženske, ki za svoje lase skrbijo brez šampona. Združene so celo v gibanju - No Poo, mu pravijo.

Življenje brez šampona si danes najbrž večina težko predstavlja. A to ne velja za vse, vsaj ne za pripadnice mednarodnega gibanja, če mu lahko tako rečemo. Poimenovale so ga No Poo. Z njim razglašajo, da uporaba šampona ni nujno potrebna, sploh ne vsak dan. Kaj šele, da bi si lase med umivanjem šamponirali dvakrat. Pri tem imajo v mislih tako lasišče kot skrb za okolje.

Šampon v razširjeni in redni uporabi niti ni tako dolgo, dobro stoletje ali dve. V zadnjih desetletjih je postal nujen del vsakdana. Kako je današnji šampon povezan z islamsko civilizacijo, lahko trenutno izveste na ljubljanskem Gospodarskem razstavišču na gostujoči razstavi z naslovom 1001 izum.

Manj je več Med privrženkami gibanja No Poo so tudi tiste, ki šampona ne uporabljajo že več let. Tudi po šest let. Zagovarjajo stališče: manj je več.

A začetki ob odločitvi za to metodo nege las niso vedno preprosti. Spiranje las le z vodo lahko na začetku privede do prhljaja in mastnih las, a čez čas to izgine. Stanje las se popravi po od treh do šestih tednih, kažejo izkušnje zagovornic neuporabe šampona, s katerimi se sicer marsikdo ne bi strinjal. Če nekaj obstaja, uporaba zato še ni nujna Če nekaj obstaja, še ni nujno, da to tudi uporabljamo, so še prepričane zagovornice neuporabe šampona. V zgodnjem 19. stoletju so si ljudje lase umivali mesečno, se obračajo v preteklost, ki je imela sicer drugačne higienske standarde.

Čeprav naj bi ravno uporaba šampona zagotavljala čiste, sijoče in zdrave lase, v gibanju No Poo menijo ravno nasprotno. Kemični šamponi lase in lasišče uničujejo. Naredijo več škode, kot si mislimo, saj agresivne kemikalije ob pogostem umivanju z las spirajo naravna olja. Lasje tako niso več sijoči, prožni in zdravi, temveč suhi ali mastni, krhki in lomljivi.

Soda in jabolčni kis namesto šampona Šampon je mogoče nadomestiti tudi z bolj naravnimi različicami. Delovalo naj bi že, če zmešamo vodo s sodo bikarbono in jabolčnim kisom. Mešanica, s katero speremo lase, je lahko tudi mehak prehod na poti k umivanju las le z vodo.

Umivanje z balzamom Umivanje s šamponom lahko nadomesti tudi z uporaba zgolj balzama. O tem ste lahko slišali tudi pod imenom: metoda skodranega dekleta (Curly Girl Method). Zanjo je kriva knjiga Skodrano dekle: Priročnik (Curly Girl: The Handbook) avtoric Lorraine Massey in Deborah Chiel. V njej sta namreč popisali naravno metodo za zdrave in lepe kodre, ki pa vključuje umivanje las le z uporabo balzama.

Ne spreglejte