Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
1. 8. 2011,
13.09

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Ponedeljek, 1. 8. 2011, 13.09

8 let

Očala: ne bodite modni za vsako ceno

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Sončna očala niso le modni dodatek, ampak tudi pomembna zaščita oči. Kako jih kupiti in katera so najbolj modna, preberite v tokratnem stilskem nasvetu.

Sonce je za oči nevarnejše, kot si mislimo, zato smo se za nasvet, kako očem nuditi pravo zaščito in biti hkrati modni, obrnili k poklicni optičarki Tini Horvat Legat iz optike Ferry. Prvo pravilo je, da je nakup očal najbolje opraviti v optiki, saj boste le tam dobili tudi certifikat o kakovosti očal, Horvat Legatova pa je omenila tudi stroge evropske direktive, zato priporoča očala, narejena v Evropi. Očala ne smejo biti samo lepa, ampak morajo tudi ščititi oči: "Pozorni moramo biti, da dobro zapirajo oči z vseh strani, da imamo res zaščitene oči, tako pred sončnimi žarki kot pred cvetnim prahom in vetrom."

Za svetlooke temne leče

V optikah ponujajo različne barve leč, za katere Tina pojasni, da se oko privadi na skoraj vsako barvo, če je le leča kakovostna. "Priporočljivo je, da svetlooki izberejo temnejša stekla, temnooki pa lahko imajo tudi svetlejše leče," predlaga izbiro barve leč.

Seveda pri očalih ni pomembna samo uporabnost, ampak tudi trendi, ki se letos nagibajo k retro stilu: "Najbolj moderna so očala, ki so jih nosili naši starši, a se ljudje vseeno bolj nagibajo k nevtralnim, a modernim modelom." Tako kot pri modi imamo tudi pri očalih veliko izbiro, saj letos ni nobenega pravila: "Lahko so barvasta, velika, majhna, okrogla, na metuljčka ..." Očitno film Top Gun nikoli ne bo šel v pozabo, saj je tudi letos ogromno povpraševanja po znamki Ray Ban, sledijo pa različne modne hiše z Guccijem in Diorjem na čelu.

Nevarno brez očal in z njimi

Horvatova je tudi pojasnila, da se ne gre igrati z očali brez predpisanih certifikatov: "Ne smemo zaupati nalepkam, ki jih imajo očala na tržnicah, v drogerijah ali trafikah. Ta očala nimajo zaščitnega filtra, ampak so le obarvana, zato se oko počuti kot v temnem prostoru." Navedla je tudi izkušnje iz ordinacije, če očal ne nosiš: "Skoraj vsak predstavnik generacije današnjih 70-letnikov ima že sivo mreno, ker se pred 20, 30 in več leti sploh ni nosilo sončnih očal, zdaj pa so dokazali, da izpostavljenost soncu brez ustrezne zaščite povzroča nastanek sive mrene."

Ne bodite modni za vsako ceno

In kaj je najpogostejša napaka, ki jo naredimo pri nakupu očal? Včasih zaradi modnih smernic kupimo tudi tista, ki nam ne pristajajo ali so pretežka za naš obraz, zato Horvatova poudari, da je pri izbiri dobro zaupati optiku.

Ne spreglejte