Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
21. 12. 2013,
9.45

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Alenka Bratušek Karl Erjavec Eva Irgl

Sobota, 21. 12. 2013, 9.45

8 let

Nedolžna Alenka Bratušek in zanesljivi Karl Erjavec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Razkrivamo vam, kakšno sporočilno vrednost imajo barve, ki so jih na državni slovesnosti pred dnevom samostojnosti in enotnosti včeraj nosila vidnejša politična imena države.

Barve so v našem svetu vseprisotne. Postale so tako vsakodnevne, da danes niti ne pomislimo več, ko se odločamo za eno ali drugo. Pozabljamo namreč, da ima prav vsaka sporočilno vrednost, ki je ne gre prezreti, saj prav ta odloča o tem, kako bodo do nas pristopili sogovorniki in kakšen vtis bomo pustili nanje.

Na državni slovesnosti pred dnevom samostojnosti in enotnosti smo lahko videli zanimivo izbiro barv in kombinacij, presenetilo pa je predvsem to, da je tokrat med vsemi najbolje izbrala prav predsednica vlade, ki se sicer le stežka loči od netradicionalne izbire potiskov in krojev.

Premierka za nov začetek Čeprav je vidno navdušena nad močnimi vzorci, je premierka Alenka Bratušek tokrat presenetila in očarala v elegantni črno-beli kombinaciji. Črna je barva elegance, imenitnosti, nedostopnosti, vzvišenosti. Črna telesa svetlobo in z njo celoten mavrični spekter vsrkavajo.

V kombinaciji z belo ima odlično podzavestno sporočilno vrednost. Simbolizira namreč jasnost, nedolžnost in čistost, popolnost, ponos, večnost, pa tudi nov začetek, rojstvo. Ker obenem spodbuja domišljijo, si ne moremo kaj, da ne bi pomislil, kakšen nov začetek nam pripravljajo na Gregorčičevi ulici v Ljubljani.

Poslanka Eva Irgl je po drugi strani oblečena v elegantno črnino, ki jo malenkost razbijejo le visoke pete v bež barvi, ki kažejo na svežino in eleganco. Simbol moči in strasti Renata Brunskole je na govorniškem odru dominirala v rdeče-črni kombinaciji barv. Dominirala zato, ker je rdeča simbol moči, dominantnosti, ognja, energije, čutnosti in strasti. Za rdečo barvo boste lahko slišali tudi to, da spodbudno deluje na srce in krvni obtok. Če se ozremo v zgodovino, bomo videli, da je bila nekoč to barva bogatašev, bojevnikov. Danes pa jo bomo veliko srečevali tudi v športu, saj naj bi povečevala tekmovalnost.

Rdeča sicer običajno ni najboljša izbira barve, saj naj bi dolgoročna izpostavljenost spodbujala agresivnost.

Za popolnoma enako izbiro barve se je odločila tudi spremljevalka predsednika države Boruta Pahorja, Tanja Pečar, ki je za razliko od Brunskolejeve namesto zlate ogrlice tudi pri modnih dodatkih posegla po rdeči.

S kravato lahko sporočamo marsikaj Če bi mislili, da lahko ob izbiri oblačil za uradne priložnosti moški iz svoje omare izbere kar katerokoli kravato, ste se malenkost ušteli. Prav barva kravate izraža vašo osebnost, dejstvo, kako to barvo dojemajo ljudje okoli vas, pa bo vplivalo tudi na to, kako bodo z vami komunicirali in kakšen vtis boste pustili nanje.

Minister Karl Erjavec se je odločil za elegantno kravato, kjer se izmenjaje pojavljata črna in rjava. Prav zadnja je še posebej zanimiva s stališča sporočilnosti, saj predstavlja preprostost, zanesljivost in prijaznost. Vseeno pa nima le dobrih lastnosti, saj je bila v preteklosti barva revnih, zato je še danes med vsemi barvami na splošno manj priljubljena. Pogosto jo namreč povezujemo z zemljo in blatom.

Ne spreglejte