Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
27. 7. 2014,
9.05

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Nedelja, 27. 7. 2014, 9.05

8 let

Kako poskrbeti za kožo na počitnicah

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Počitnice ob morju, letenje visoko nad oblaki, morska sol, klorirana voda v bazenih in žgoče poletno sonce pustijo svoje sledi tudi na naši občutljivi koži. Kako jo negovati in obvarovati?

Poletnih počitnic se veselimo tedne vnaprej, skrbno pripravimo prtljago, kupimo nove kopalke in brskamo po idejah za izlete. Ob vsem vznemirjenju pa pogosto pozabimo na zaščito in nego kože med potovanji in dopustom.

Potovanje z letalom Visoko nad oblaki je naša koža še posebej obremenjena. Zunanji zrak je zelo hladen in tudi zelo suh. Na letalu je zato priporočljivo piti veliko vode, ne pozabimo pa niti na vlaženje s kremami. Nasvet: svoje priljubljene negovalne izdelke kupite v priročnih potovalnih embalažah in jih shranite v ročni prtljagi. Ne pozabite niti na balzam za ustnice, namesto težkih pudrov pa ten kože uravnajte z obarvano kremo.

Zavarujte kožo pred žgočim soncem Kreme za zaščito pred sončnimi opeklinami naj imajo visok zaščitni faktor, ki varuje tudi pred škodljivimi UV-žarki. Ti so najbolj nevarni med 11. uro dopoldne in 15. uro popoldne, zato teh nekaj ur raje kot za poležavanje na plaži ali športne aktivnosti izkoristite za počitek, osvežilno kosilo ali branje v senci.

Pomembno je, da zaščitne kreme nanašate dovolj pogosto in v dovolj debelem sloju. Strokovnjaki priporočajo, da za enkraten nanos na celotno telo uporabimo tri jedilne žlice zaščitne kreme. Še posebej občutljiva je koža na obrazu. Zanjo uporabljajte najvišji faktor zaščite.

Na glavo si poveznite zračen slamnik, na nos pa kakovostna sončna očala.

Kaj jemo in pijemo, se pozna tudi na koži Poleti izkoristimo obilje sveže zelenjave in sadja. Kumare, melone, lubenice, breskve in nektarine so bogate z vodo, zato lahko z njimi v telo vnesemo veliko potrebne tekočine, pa tudi vitaminov.

Pomembno je, da ne pijemo le običajne vode, temveč tudi napitke, bogate s soljo. To namreč izgubljamo s potenjem. Veliko soli je v mineralni vodi, tudi kakšen izotoničen napitek ne bo odveč.

Izogibajmo se alkoholu in kofeinu. Če si brez opojnih koktajlov in hladnega piva počitnic ne predstavljate, poskrbite za regeneracijo telesa – popijte dovolj vode in že prej omenjenih izotoničnih pijač.

Izkoristite naravo Z olivnim oljem in kokosovim maslom lahko koži povrnete izgubljeno vlago in sijaj. Po sončenju in kopanju v morski ali klorirani vodi se oprhajte, da odstranite sol in ostanke kreme za sončenje. Nato koži in lasem privoščite bogato masko.

Ne spreglejte