Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
16. 2. 2015,
12.56

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Janis Varufakis

Ponedeljek, 16. 2. 2015, 12.56

8 let

Grški politik, ki bi lahko igral v filmu Umri pokončno 6

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Grški finančni minister Janis Varufakis ni samo cenjen profesor ekonomije, ampak je s sproščenim načinom oblačenja postal tudi mednarodna zvezda, ki jo primerjajo s hollywoodskimi.

Janis Varufakis, grški finančni minister, ki se ni šolal samo v Grčiji, ampak tudi v Veliki Britaniji, nato pa kot profesor predaval v Atenah, Avstraliji in ZDA, prihaja v naslove evropskih medijev s svojim načinom oblačenja, ki podira vse tradicionalne zakonitosti bontona v političnem svetu.

Kaj je bonton oblačenja v političnem svetu? Kmalu po tem, ko je postal finančni minister države, ki se utaplja pod težo dolgov, je šel na zmagoviti pohod po Evropi ter dal s sproščenim načinom oblačenja vedeti, da mu ni mar za poslovni bonton in da se ne misli ukloniti zahtevam EU.

Njegov ponosni in udarni slog je navdušil številne po svetu, v kratkem času političnega nastopanja je na Twitterju dobil že 265 tisoč sledilcev in številne vdane prijatelje na Facebooku.

Po obisku v Evropi so evropski mediji veliko besed namenili njegovemu modnemu okusu. V Veliki Britaniji se je na uradnem obisku na Downing Street 10 pojavil oblečen kot moški srednjih let, ki je ravno stopil s svojega motorja. V oprijetih črnih hlačah, izstopajoči in tesni modri srajci, ki je segala čez pas, ter črni jakni je presenetil britanskega finančnega ministra. Težave sta imela s tem, kdo bo komu stisnil roko.

Reven, a seksi Tudi nemški mediji, ki so grški največji kritiki, niso ostali ravnodušni. Voditeljica na televiziji ZDF Marietta Slomka ga je opisala kot "nekoga, za katerega si lahko predstavljajmo, da bi igral v akcijskem filmu Umri pokončno 6".

Konservativni časopis Die Welt je imel zelo udaren naslov na prvi strani: "Zakaj je Janis Varufakis seks ikona?" Objavil je zgodbo o moškem, ki "je pobrit ter ima kul in možat slog oblačenja v stilu Jamahe". Nemška modna revija Stylebook ga je opisala kot revnega, a seksi: "Njegov kul način oblačenja težko spregledate."

Brez kravate K njegovim srajcam, ozkim hlačam in čevljem za vsak dan ne spada kravata, ki bi jo moral kot politik nositi na uradnih političnih srečanjih. A ta ima seveda svoje sporočilo.

Njegov način oblačenja res ni primerljiv z manekeni iz moške modne industrije in verjetno ne bo na seznamu najbolje oblečenih moških, je pa človek, ki ga politični tradicionalisti zaradi njegovega načina oblačenja kritizirajo, ampak vseeno poslušajo.

Strokovni minus grški nonšalantnosti Stilistka in modna oblikovalka Barbara Plavec Brodnjak neodvisnemu slogu grškega politika daje strokovni minus: "To, da je njegova drža zelo svojeglava in zunaj okvirov pravil poslovnega oblačenja, in še to posebej na taki funkciji, je dejstvo, ki ga potrjuje z vsakim javnim nastopanjem. Najbolj me ne moti to, da je brez kravate, ampak to, da se udeležuje javnih nastopov in obiskov s srajco, ki mu plapola iz hlač, in da mu pri sedenju včasih gumbi komaj držijo srajco skupaj. To je videti predvsem malomarno in nič uglajeno. Z obleko izražamo tudi odnos in spoštovanje do gostitelja ali sogovornika.

Izražanje osebne neodvisnosti, pomešano z veliko mero nonšalance, kljubovanja in oportunizma, tako bi lahko površno opisala njegov stil. Funkcija, ki jo opravlja, pa od njega zagotovo tudi po protokolu zahteva in pričakuje urejen in zadržan slog. Ampak če bo stvari v državi obrnil na bolje, mu bodo ljudje oprostili tudi njegov slog, nekaterim pa bo celo vzor. Jaz mu dajem strokovni minus."

Ne spreglejte