Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
17. 10. 2013,
7.48

Osveženo pred

2 leti, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Bolšoj

Četrtek, 17. 10. 2013, 7.48

2 leti, 1 mesec

Začelo se je sojenje zaradi napada na umetniškega vodjo Bolšoj teatra

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
V Moskvi se je začelo sojenje plesalcu Pavlu Dmitričenku, ki je obtožen, da je naročil januarski napad na umetniškega vodjo slovitega Bolšoj teatra Sergeja Filina.

Dmitričenku grozi kazen 12 let zapora, sojenje pa bi lahko osvetlilo trenja v slovitem moskovskem gledališču.

Poleg Dmitričenka sta za napad na Filina obtožena še Juri Zarutski, ki je Filina z žvepleno kislino polil po obrazu, in voznik Andrej Lipatov.

Po poročilu policije naj bi Dmitričenko za napad Filina Zarutskemu plačal 50.000 rubljev (okoli 1250 evrov). Razlog za napad naj bi bil konflikten delovni odnos med plesalcem in direktorjem. Dmitričenko naj bi bil jezen, ker Filin njegovi partnerki, balerini Anželini Vorontsovi, ni dopustil nastopov v vodilnih vlogah. Povod naj bi bil balet Labodje jezero, v katerem Vorontsova ni bila izbrana za glavno vlogo princeske Odette, ki je sanjska vloga vsake balerine.

Kot je za časnik Ruska gazeta dejala Filinova odvetnica Tatjana Stukalova, bosta tako država kot njen klient od Dmitričenka zahtevala plačilo odškodnine. "Ministrstvo za zdravje bo zahtevalo plačilo stroškov za Filinovo zdravljenje, mi pa odškodnino za duševne bolečine," je dejala.

Na včerajšnjem zasedanju sodišča se sicer niso ukvarjali z bistvom primera, temveč s potekom postopka.

Zamaskirani napadalci so nekdanjega vrhunskega baletnika Filina, ki je bil leta 2011 imenovan za umetniškega direktorja Bolšoj teatra, napadli 17. januarja. Zaradi hudih opeklin in poškodbe oči se je 42-letnik najprej zdravil v Moskvi, nato pa so ga premestili v bolnišnico v nemškem Aachnu.

Septembra se je Filin ob praznovanju pred začetkom nove sezone vrnil v Moskvo, kjer je dejal, da se počuti dobro, a da z zdravljenjem nadaljuje.

Filin naj bi bil še pred napadom tarča groženj, dobival je številne anonimne telefonske klice, prerezali so mu tudi avtomobilske gume.

Ne spreglejte