Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
20. 9. 2013,
8.46

Osveženo pred

6 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Damien Hirst

Petek, 20. 9. 2013, 8.46

6 let, 1 mesec

Z Damienom Hirstom Tate podira rekorde

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Lanska retrospektiva Damiena Hirsta v londonski galeriji Tate Modern je bila najbolj obiskana samostojna razstava v zgodovini te institucije.

Letno poročilo muzejev Tate razkriva, da je njihove štiri galerije v zadnjem letu (od sredine leta 2012 do sredine leta 2013) obiskalo skupno osem milijonov ljudi, kar pomeni, da je bil Tate drugi najbolj obiskan umetnostni muzej na svetu, takoj za Louvrom. Retrospektiva Damiena Hirsta je bila najbolj obiskana razstava v zgodovini Tata.

Ob predstavitvi letnega poročila je Tate Modern predstavil tudi nov digitalni projekt z naslovom Bloomberg Connects, v okviru katerega bodo na stene galerije, nekdanje elektrarne, namestili 75 zaslonov, ki bodo prikazovali ideje in komentarje obiskovalcev. Ti bodo lahko prek digitalnih risarskih površin na zaslone poslali tudi risbe.

Čeprav risbic pred objavo na zaslonih ne bodo preverjali, bodo vseeno imeli vzpostavljen sistem, ki bo omogočal odstranitev neprimernih vsebin, ki se bodo po mnenju umetniške vodje Jane Burton občasno zagotovo pojavljale, poroča BBC.

Sicer je v zadnjem obdobju Tate Britain, Tate Modern, Tate Liverpool in Tate St Ives obiskalo 7,74 milijona ljudi, kar je največ do zdaj. Leto prej je bilo obiskovalcev 7,06 milijona. Rekord je podrl tudi Tate Modern, ki je imel v zadnjem letu 5,5 milijona obiskovalcev ter ostaja najbolje obiskana galerija sodobne in moderne umetnosti na svetu in druga najbolj priljubljena turistična atrakcija v Veliki Britaniji, takoj za British Museum, ki ne zaračunava vstopnine.

Retrospektivo Damiena Hirsta si je ogledalo več kot 463 tisoč obiskovalcev, razstava predrafaelitov v Tate Britain pa je privabila 240 tisoč obiskovalcev. Rekordno je bilo tudi število del, ki so jih galerije Tate posodile tako muzejem znotraj Velike Britanije kot muzejem v tujini. Teh je bilo skupaj 1.762, 1.181 jih je ostalo na Otoku, 581 pa jih je potovalo v tujino. Kupili so tudi 502 novi deli, za kar so skupno odšteli okoli 27 milijonov evrov.

Tate za 2014 napoveduje kar nekaj velikih razstav, na primer razstavo del Henrija Matissa, Pieta Mondriana, J. M. W. Turnerja in fotografsko razstavo ob 100. obletnici prve svetovne vojne.

Ne spreglejte