Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
20. 12. 2011,
13.10

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Torek, 20. 12. 2011, 13.10

8 let

Valenčič: Gaza največje koncentracijsko taborišče v zgodovini

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Območje Gaze je največje koncentracijsko taborišče v zgodovini tovrstnih zločinov proti človečnosti, je danes ocenil Erik Valenčič ob predstavitvi svoje knjige.

Novinar Mladine Erik Valenčič je ob predstavitvi svoje knjige Obleganje Gaze: Ubijanje palestinskega ljudstva dodal, da je Gaza zaradi izraelske blokade na poti v popolno katastrofo.

Gaza, kjer na 360 kvadratnih kilometrih živi skoraj dva milijona ljudi, je od leta 2006 pod vsestransko blokado Izraela, ki trdi, da so ukrepi uperjeni proti tam vladajočemu gibanju Hamas.

Valenčič se pri tem sprašuje, zakaj potem v Gazo nimajo vstopa izdelki, kot so igrače, bomboni, metle, glasbeni inštrumenti, različne vrste hrane, odeje, kuhinjska posoda in drugo. Zato teza, da so ukrepi uperjeni proti Hamasu, po Valenčičevem mnenju ne drži. Po njegovih besedah gre za obliko kolektivnega kaznovanja celotnega prebivalstva, ki je obsojeno na počasno smrt, kar je v nasprotju s številnimi mednarodnimi konvencijami.

Kot je dejal Valenčič, se prebivalci Gaze z blokado spopadajo vsak po svoje. Razmere se od kraja do kraja razlikujejo, najhuje pa je v betonskih begunskih taboriščih. Kot primer je navedel taborišče Šati, kjer na pol kvadratnega kilometra po podatkih ZN živi 82.000 ljudi. 90 odstotkov vode v Gazi ni pitne, razmere pa so najhujše v kraju Han Junis, kjer je stopnja nitratov desetkrat večja od dovoljene, je ponazoril.

Valenčič, ki je Gazo obiskal lani in letos, je nadaljeval, da so ulice v begunskih taboriščih tako ozke, da se dva človeka na njih ne moreta srečati. V taborišču Džebali se je srečal z mlado Palestinko na invalidskem vozičku, ki je širši od ulice, v kateri živi. Taborišča nimajo prostora za širitev, zato rastejo v zrak. Družinske hiše rastejo v stanovanjske bloke, vendar se je gradnja po letu 2006 zaradi blokade v glavnem ustavila.

Valenčič pravi, da so se prebivalci Gaze po desetletjih in generacijah nekako navadili na takšno življenje. Vsi nekako preživijo in najdejo tudi razloge za srečo, vendar se vsi strinjajo, da gre Gaza v smeri popolne katastrofe. Ta košček zemlje je absolutno prenaseljen in zavedajo se, da bodo čez pet do deset let brez pitne vode, Izrael pa jim zaradi blokade ne dovoljuje izvedbe infrastrukturnih projektov, kot so čistilne naprave, pojasnjuje Valenčič. Po njegovem mnenju je glavni interes Izraela, da Palestinci enostavno zapustijo Gazo in gredo v Egipt oz. da nekdo drug prevzame nadzor nad območjem.

Valenčič se zavzema za sankcije proti Izraelu, vendar meni, da so možnosti za to majhne. Medtem ko se kampanja civilne družbe za blokado izraelskih izdelkov in podjetij krepi, na ravni mednarodne skupnosti ni tako. ZDA brezpogojno podpirajo Izrael, evropske države, zlasti Nemčija, pa zaradi zgodovinske obremenjenosti prav tako podpirajo judovsko državo. Te države ne vidijo, da se nekaj zelo podobnega holokavstu dogaja v Gazi, meni Valenčič. "Nihče ne govori na glas o tem, da je Gaza pravzaprav neka moderna dodelana verzija varšavskega geta," opozarja.

Knjiga Obleganje Gaze: Ubijanje palestinskega ljudstva je izšla pri založbi Pasadena v sodelovanju s tednikom Mladina in Zavodom za kulturno dejavnost Kultipraktik.

Ne spreglejte