Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
6. 5. 2014,
19.10

Osveženo pred

8 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Natisni članek

Torek, 6. 5. 2014, 19.10

8 let, 5 mesecev

Umrl razvpiti zbiralec umetnin, ukradenih v obdobju nacizma

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1
Pri 81 letih je umrl nemški zbiralec umetnin Cornelius Gurlitt, pri katerem so policisti pred časom odkrili neverjetno zbirko umetniških del, domnevno ukradenih v obdobju nacizma.

Kot je sporočil tiskovni predstavnik Corneliusa Gurlitta, je bil ostareli zbiratelj že mesece hudo bolan.

Nemško tožilstvo je v njegovem stanovanju v bavarski prestolnici München marca 2012 odkrilo okoli 1.400 del modernih klasikov, kot so Pablo Picasso, Henri Matisse, Franz Marc, Paul Klee in Max Beckmann. Preiskovalci si od tedaj prizadevajo ugotoviti, koliko umetniških del v Gurlittovi zbirki je bilo resnično zaseženih v obdobju nacizma. Trenutno pregledujejo 600 del. Številna med njimi naj bi pridobil Gurlittov oče Hildebrand, ta je bil v času nacizma ugleden trgovec z umetninami, navaja nemška tiskovna agencija dpa.

Gurlitt, ki je živel v osami, je bil pod drobnogledom tudi zaradi utaje davkov.

Zbiratelj je sicer trdil, da je zakoniti lastnik umetnin, strokovnjaki pa menijo, da so več sto del nacisti ukradli njihovim prvotnim lastnikom, predvsem bogatim Judom v obdobju holokavsta. Njegovemu očetu so nacisti dovolili prodajo tako imenovane degenerirane umetnosti, zasežene v muzejih. Številna tovrstna dela so razstavili na razvpiti razstavi degenerirane umetnosti v Münchnu leta 1937.

Ne spreglejte