Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
10. 11. 2013,
19.57

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Nedelja, 10. 11. 2013, 19.57

7 let, 12 mesecev

Prejemnik letošnje Ježkove nagrade je Toni Gašperič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Nagrado Franeta Milčinskega - Ježka letos prejme pisatelj, pesnik, komedijant, pisec besedil za popevke, kulturni animator in pedagog Toni Gašperič.

Kot je v obrazložitvi zapisala žirija, Toni Gašperič kot najbolj prepoznaven obraz in humoristično pero iz dežele na sončni strani Gorjancev neponovljivo zaznamuje slovenski medijski prostor.

Gašperič po prepričanju žirije v mnogočem spominja na Ježka. Ustvarja že skoraj pol stoletja, piše, nastopa na domačih in tujih odrih, pred mikrofoni in kamerami. Je avtor in interpret humorističnih skečev, avtor besedil za popevke, komedijant, ki je do solz nasmejal številne gledalce in poslušalce ter ustvaril podobo Slovenca - Belokranjca.

Generacije šolarjev so rasle z njegovimi domislicami, ki jih je pripisal nečaku tete Mare in se z njimi poistovetili. Znal je prisluhniti otrokom in jim ponuditi "drugačno šolo", veselo, nasmejano in vznemirljivo, pa tudi odrasli so v njem prepoznali izvirnega in pronicljivega humorista, satirika. Njegove bodice so bile vselej blagohotne, z željo, da bi neumnosti prepoznali in jih odpravili, a nikoli žaljive in osebne.

Kot humorist in voditelj je skoraj štiri desetletja soustvarjal Veseli tobogan. Poslušalci Radia Slovenija se ga spominjajo tudi po avtorskih prispevkih v oddajah, kot sta Prizma optimizma in Vi izbirate jaz izberem ter kot radoživega gosta v številnih razvedrilnih oddajah Televizije Slovenija. Že desetletja je tudi promotor kulturnega aktivizma v svojem okolju, organizator in nastopajoči na kulturnih ter humanitarnih prireditvah, še piše v utemeljitvi.

Žirijo za podelitev Ježkove nagrade sestavljajo Sergij Pelhan (predsednik), Ingrid Kovač Brus, Neli Vozelj, Janez Gril, Rudi Pančur in Andraž Pöschl.

RTV Slovenija nagrado za posebne dosežke na področju žlahtnega humorja in satire oziroma za izvirne dosežke ali opus v tistih umetnostnih zvrsteh radijske in televizijske ustvarjalnosti, ki sledijo tradiciji Ježkovega duha, letos podeljuje 25. leto. Lani jo je prejel Tilen Artač.

Ne spreglejte