Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Neža Mrevlje

Sreda,
4. 5. 2016,
15.14

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,08

Natisni članek

Sreda, 4. 5. 2016, 15.14

6 let, 7 mesecev

Pohod Pot ob žici razglašen za živo kulturno dediščino

Neža Mrevlje

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,08

Pohod Pot ob žici je ob letošnji 60. obletnici postal tudi živa kulturna dediščina.

Na ministrstvu za kulturo so v register žive kulturne dediščine vpisali novo enoto, in sicer pohod Pot ob žici, ki vsako leto v spomin na upor proti italijanskemu in pozneje nemškemu okupatorji med drugo svetovno vojno potekala okrog Ljubljane, kjer je med letoma 1942 in 1945 stala bodeča žica. To so skupaj z več kot sto bunkerji postavili italijanski okupatorji. Stražili so jo vojaki in policisti, mesto pa je osamila in odrezala od njegovega zaledja.

Po osvoboditvi je v znamenje upora in zmage nad okupatorji ter kot opomin na vojno preteklost nastala ideja o ureditvi PST, ki je svojo končno ureditev in s tem slavnostno odprtje doživela 9. maja 1985, pozneje pa postala neločljivo povezana tudi s pohodom po poteh okupirane Ljubljane.

Po osvoboditvi je v znamenje upora in zmage nad okupatorji ter kot opomin na vojno preteklost nastala ideja o ureditvi PST, ki je neposredno povezana s pohodom po poteh žice okoli Ljubljane. | Foto: Po osvoboditvi je v znamenje upora in zmage nad okupatorji ter kot opomin na vojno preteklost nastala ideja o ureditvi PST, ki je neposredno povezana s pohodom po poteh žice okoli Ljubljane.

Od spomina do rekreacije

Danes je pohod Pot ob žici ob zgodovinskem spominu in opominu postal tudi številčna rekreativna in športna prireditev, ki vsako leto traja od četrtka do sobote pred 9. majem, ko v Ljubljani poteka praznovanje mestnega praznika, dneva miru, po vsej Evropi pa na ta dan zaznamujemo konec druge svetovne vojne. Letos bo pohod potekal med 5. in 7. majem.

Pohod po poteh okupirane Ljubljane, ki vsako leto poteka od četrtka do sobote pred 9. majem, začnejo otroci iz ljubljanskih vrtcev, dan pozneje se nanj podajo učenci in dijaki ljubljanskih šol, v soboto pa potekata množični pohod in tek trojk. | Foto: Pohod po poteh okupirane Ljubljane, ki vsako leto poteka od četrtka do sobote pred 9. majem, začnejo otroci iz ljubljanskih vrtcev, dan pozneje se nanj podajo učenci in dijaki ljubljanskih šol, v soboto pa potekata množični pohod in tek trojk.

Večgeneracijski in najbolj množičen dogodek

Nanj se vsako leto odpravijo različne generacije. Od otrok iz ljubljanskih vrtcev prvi dan ter učencev in dijakov ljubljanskih šol dan pozneje do množic v soboto, ko poteka tudi tek trojk, ki slavi solidarnost in tovarištvo. Prireditev z več kot deset tisoč udeleženci vsako leto tako velja za najbolj množičen športno-rekreativni dogodek v Ljubljani.

Prireditev z več kot deset tisoč udeleženci vsako leto velja za najbolj množičen športno-rekreativni dogodek v Ljubljani. | Foto: Prireditev z več kot deset tisoč udeleženci vsako leto velja za najbolj množičen športno-rekreativni dogodek v Ljubljani.

Po poteh okupacije

Pohod po poteh okupirane Ljubljane, ki praznuje 60. obletnico, pa je letos dobil še nov pomen, in sicer status dediščine.

Pohod Pot ob žici letos praznuje 60. letnico. | Foto: Pohod Pot ob žici letos praznuje 60. letnico.

Na ministrstvu so v utemeljitvi zapisali: "Prireditev Pot ob žici je neprekinjeno organizirana že več desetletij in predstavlja tradicionalno prireditev, s katero se udeleženci spominjajo konca druge svetovne vojne. Pohod poteka po trasi, ki je zgodovinski spomenik in tako združuje zgodovinsko izkušnjo s sodobnejšimi težnjami, kot sta zdrav način življenja in rekreacija. Vsakoletno organiziranje prireditve z množično udeležbo posameznikov, skupin in šolarjev pomembno prispeva k ohranjanju zgodovinskega spomina in oblikovanju identitete sodobnega mesta. Zgodovinska izkušnja, načrtna popularizacija telesne kulture in urejenost trase poti so skupaj prispevali, da so udeleženci prireditve pohod od začetka sprejeli za svojega, o čemer priča tudi vsakoletna rast števila udeležencev 'rekreativnega pohoda' in organiziranih tekmovalnih programov. Pohod je neločljivo povezan s Potjo spominov in tovarištva kot zgodovinskim spomenikom ter je pomemben dediščinski element v mestnem prostoru."

Ne spreglejte