Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
21. 11. 2013,
20.04

Osveženo pred

8 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Natisni članek

Četrtek, 21. 11. 2013, 20.04

8 let, 5 mesecev

Podelili zlate hruške za najboljše knjige za mlade

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3
V Cankarjevem domu so podelili zlate hruške, ki jih najboljšim mladinskim knjigam namenja Pionirska, center za mladinsko književnost in knjižničarstvo.

Priznanja so prejela dela Vojna pošasti Patricka Nessa, Ropotarna Petra Svetine in Damijana Stepančiča, Zgodbe iz Zemljemorja Ursule K. Le Guin ter Vroči novi svet Lučke Bogataj in Izarja Lunačka.

Slikanica Ropotarna, ki je izšla pri založbi Miš, je prejela zlato hruško v kategoriji slovenska mladinska izvirna leposlovna knjiga, delo Vroči novi svet, ki je izšlo pri Cankarjevi založbi, pa so razglasili za najboljšo slovensko mladinsko poučno knjigo.

Vojna pošasti v prevodu Andreja Hitija Ožingerja in Zgodbe iz Zemljemorja v prevodu Dušana Ogrizka pa sta si letos delili priznanje za najboljšo mladinsko prevedeno knjigo. Obe je izdala Mladinska knjiga.

Predstavili so tudi 19 založb, ki imajo vsaj eno knjigo, izdano leta 2012, z znakom zlate hruške. To so založba Buch, Cankarjeva založba, Celjska Mohorjeva družba, Didakta, Ebesede, Eno, Forum, Grafenauer založba, Kres, Miš, Narava, Novi svet, Okaši, Pomurska založba, Sanje, Sodobnost International, Tehniška založba Slovenije, Zala in Mladinska knjiga. Zadnja ima pod svojim okriljem okoli 60 knjig s tem znakom. Urednik Andrej Ilc je v svojem "dvobesednem sloganu", ki so ga morali uredniki izreči, ironično dejal, da pri Mladinski knjigi "kvarijo otroke", kar "počnejo že vse od leta 1945".

V ironičnem, a duhovitem tonu je izzvenel tudi nagovor slavnostnega govornika Boštjana Gorenca - Pižame, ki je spregovoril o nezavidljivem položaju slovenskih prevajalcev. Med drugim je dejal, "da se bo počutil izjemno varnega, ko bo državi namenil 80 odstotkov svojega honorarja". "Takrat bom tako varen, da bom lahko sredi noči šel čez Rakovo Jelšo in vpil: 'Vsi ste reve!'," je poudaril. Opozoril je tudi na nesoglasja med literati, prevajalci in lektorji glede knjižne slovenščine, kar pa je po njegovem mnenju precej manjša težava, kot je izdajanje knjig, ki jih ni videlo lektorsko oko.

Zbrane v polni Kosovelovi dvorani je nagovoril tudi državni sekretar na ministrstvu za kulturo Aleš Črnič, ki je pozdravil priznanje zlata hruška. To je po njegovem zanesljiv, ažuren in dobrodošel vodnik po mladinski literaturi.

Prireditev sta povezovala igralca Tina Janežič in Damjan Trbovc, za umetniški program pa so poskrbeli ekvilibrist Blaž Branc, skupina Cirkokrog in tolkalist Issiaka Sanou.

S priznanjem kakovosti zlata hruška, ki je bilo prvič podeljeno leta 2010, želijo opozoriti na pomembnost in kompleksnost založniškega mojstrstva, so zapisali v Mestni knjižnici Ljubljana, v okviru katere deluje Pionirska, center za mladinsko književnost in knjižničarstvo.

Ne spreglejte