SiolNET. Trendi Kultura
1

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Peter Božič na svoji ulici dobil še svoj kip

1

termometer

 | Foto:
Danes so na križišču Božičeve ulice in Štajerske ceste v Ljubljani odkrili skulpturo Petra Božiča, ki jo je izdelal Mirsad Begić.

Pisatelj in dramatik Peter Božič je v neposredni bližini ceste, ki jo je sam želel poimenovati Titova, dobil kip. Danes ga je slavnostno odkril župan Zoran Janković, Božičev kip pa stoji na križišču Božičeve ulice in Štajerske ceste, v bližini nogometnega štadiona.

Peter Božič je bil eden glavnih predstavnikov drame absurda pri nas, zaslužen je za uvajanje novih tipov slovenskega romana, kot sta eksistencialistični in absurdistično nadrealistični roman, v njegovih proznih delih pa so bile značilno poudarjene tudi groteskne prvine. Bil je novinar, urednik in javni uslužbenec v kulturi. Urejal je reviji Mentor in Maske, sodelovali pri Besedi, Perspektivah in Mladini, kjer je bil član omizja Rolanje po sceni. Tam je dobil vzdevek Voščenka.

Bil je član strank DEMOS in LDS, po upokojitvi pa tudi član Mestnega sveta Mestne občine Ljubljana. Bil je predsednik Komisije za poimenovanje ulic in naselij in član Komisije za pobude meščanov ter kot velik ljubitelj nogometa tudi član upravnega odbora NK Olimpija. Po njem so nameravali poimenovati tudi štadion v Novih Stožicah, a je župan Zoran Janković takrat vztrajal, da bo ime štadiona prodal na razpisu.

Doprsni potret književnika Petra Božiča je delo akademskega kiparja Mirsada Begića.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin