Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
23. 9. 2010,
10.27

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Četrtek, 23. 9. 2010, 10.27

8 let

Oseben stik s knjigo je veliko bolj seksi kot "skrolanje" po zaslonu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
"Knjige pogosteje kupujem kot darila za druge in potem čakam, da v dar dobim kakšno fejst nazaj," svojo afiniteto do kupovanja knjig pojasni igralka in voditeljica Ula Furlan.

Katero knjigo ste nazadnje prebrali, kakšen vtis je naredila na vas?

Trenutno se prekladam po študijski literaturi in brskam po navdihu za diplomo. Adorno in Uvod v sociologijo glasbe pa Gregor Bulc s Proizvodnjo kulture. Nazadnje pa sem na trajektu skoraj na dušek prebrala Tihe dneve v Clichyu Henryja Millerja. Zaradi nekajmesečnega bivanja v Parizu sem še vedno izjemno navezana na nanj ... Če ne v korakih po promenadi, šundru na metroju, pa vsaj po filmskem zabeleženju utripa mesta ali še bolje, po sočnem, predvsem pa vrhunskem zapisu sivine in strasti francoske prestolnice. Pa po Millerjevih prigodah v njej, ki so vedno brez primere. Katero knjigo (ali knjige) bi priporočili tudi drugim bralcem in zakaj?

Pijevo življenje Yanna Martela, Henry Miller: Kozorogov povratnik, Arto Paasillina: Očarljivi skupinski samomor. Zaradi raznolikosti slogov, sočnosti zapisov, domišljijskih razmislekov, drugačnosti okolij, mišljenj in svetov vseh treh avtorjev. Pljusk Indijskega oceana, smrad ameriških ulic, skoraj arhitekturna pravilnost finske mentalitete. In ogromno humorja. Kaj menite o dandanes nadvse priljubljenih priročnikih?

Se v vsakem lahko najde nekaj, kar je res − za nas, za naše bližnje ali pa za tiste, o katerih čebljamo na kavah, pa jih niti ne poznamo. Pomembno se mi zdi, da se zavedamo, da nas zgolj navodila, priročniki in alineje ne bodo rešili iz osebnostnih zagat kar tako, če jih zgolj preberemo. Ali pa, če začnemo živeti od "črke do črke". Če pa v njih najdemo navdih, motivacijo, pozitivno misel, ki nas v nas samih premakne za kakšen centimeter naprej ali navzgor, pa je to več kot odlično. Se pri knjigah, ki vas zanimajo, raje odločite za nakup ali izposojo v knjižnici?

Večkrat za izposojo v knjižnici, na mamini nočni omarici ali prijateljičinih policah. Knjige bolj pogosto kupujem kot darila za druge in čakam, da v dar dobim kakšno fejst nazaj. Se vam zdijo knjige za tri evre pravi način za zvišanje bralne zavesti Slovencev?

Mislim, da je to super način. Za povišanje zanimanja za knjige nasploh. Da si ne nakupimo zgolj dragih enciklopedij in nujno potrebnih slovarjev, da kdaj lahko samo zato, ker je naslovnica knjige zanimiva, odštejemo tiste tri evre in jo odnesemo s sabo. Kdaj zadenemo v polno, drugič kiksnemo na celi črti. Zdi se mi, da bi knjige morale izgubiti kanček tiste arhaične, kdaj tudi dolgočasne oznake. Knjiga za tri evre je veliko bolj dostopna, trendi, za prebrati na šus, brez kakšnih cenovnih presežkov in zbirateljskih oznak. Branje knjig na internetu: da ali ne in zakaj? Hmm, zame osebno … Branje knjig na internetu − ne. Mogoče lahko na internetu hitreje poiščemo tiste informacije in odstavke, ki nas v določenem trenutku zanimajo. Sem pa še vedno vseeno privrženec platnic in papirja v roki. Da lahko listam, si označim, kje me je ujel spanec, kdaj (na lahno) s svinčnikom tudi kaj podčrtam. Oseben stik s knjigo je veliko bolj seksi, kot "skrolanje" po zaslonu gor in dol.

Ne spreglejte