Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
11. 6. 2013,
14.44

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Torek, 11. 6. 2013, 14.44

8 let

Levstikove nagrade: Močvirniki navdušili z besedo in ilustracijami

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Založba Mladinska knjiga je za življenjsko delo nagradila Nežo Maurer in Danijela Demšarja, za izvirno leposlovno delo Barbaro Simoniti in za izvirne ilustracije Petra Škerla.

Članica žirije Irena Matko Lukan je na začetku podelitve povedala, da je bil letošnji izbor za izvirno leposlovno delo zelo težak, saj so v preteklih dveh letih v MK-ju izdali veliko dobrih knjig. A skozi gosto tkano rešeto je padlo leposlovno delo pisateljice Barbare Simonitti. Močvirniki, ki je zelo popularna knjiga v knjižnicah in knjigarnah, je zbirka kratkih zgodb, ki bralce popelje po močvirnatih kotanjah Zelene Dobrave.

V utemeljitvi so žiranti zapisali: "Močvirniki so brezčasna knjiga, ki bi lahko nastala pred sto leti ali v triindvajsetem stoletju, pa vendar je kot ustvarjena za današnji čas, saj s samosvojim pripovednim tokom zareže v svet bliskovitega šviganja informacij, ki smo ga vajeni."

Barbara Simonitti: Močvirniki so bili prelomen projekt Barbara Simonitti je ob prejemu nagrade za drugačno knjigo dejala: "Močvirniki so zame prelomen projekt, saj sem jih pisala zelo dolgo, in šele ko so ugledali luč sveta, sem se zavedla, da je knjiga res drugačna. Knjiga izhaja iz mojega otroštva in sem jo napisala, ker so bile meni kot otroku zelo všeč takšne knjige in jih ni bilo dovolj. Zdaj ko sem starejša in pametnejša, z užitkom ugotavljam, kako je mogoče skozi živalsko zgodbo, s poosebljenimi neljudmi, povedati stvari, ki bi jih v počlovečeni podobi težje povedali. Tako nastane fina razdalja za ironijo in za sprejemanje drugačnosti."

Dr. Milček Komelj, predsednik komisije za izbor izvirne ilustracije, je poudaril, da so med knjigami, pri katerih so pregledovali visokokakovostne ilustracije, izstopale ilustracije Petra Škerla v knjigi Močvirniki.

Del utemeljitve: "Ilustrator se je k tekstu, ki natančno opisuje naravo in življenje Močvirnikov, tako prilagodil, da se je do kraja potopil v pisateljičin ambient. V svoje slike je priklical skrivnostni čar, ki ga izžareva tudi najbolj skrita narav podrasti, dvoživk in žuželk."

Peter Škerl: Močvirniki so preprosto padli Za isto delo je Peter Škerl leta 2012 že prejel Smrekarjevo nagrado na 10. Slovenskem bienalu ilustracije. "Močvirniki so preprosto padli. Počutil sem se kot medij, nebo je bilo odprto, zaprl sem se, na neki podzavestni ravni sem bil roka nečesa." Dodal je še, da je besedilo zahtevno in gosto, zato si kot avtor ilustracij ni mogel privoščiti, da ne bi bilo te gostote tudi v ilustracijah, če je hotel, da sta oba dela enakovredna.

Pred štirinajstimi leti se je založba odločila, da bo uvedla še nagrado za življenjsko delo, in letošnja nagrajenca sta pesnica Neža Maurer in akademski slikar Danijel Demšar.

Neža Maurer je poznana slovenska pesnica za odrasle in otroke, v utemeljitvi so zapisali, "da so besedila Neže Maurer del klasike slovenske književnosti za otroke: izbrušene umetnine, mogočen in trajen opus, ki nagovarja tako otroke in odrasle."

Neža je ob krajšem pogovoru povedala, kako se je z leti naučila pesmi ubogati in jih zapisati. "Če zamudim pravi trenutek, pesmi namreč ne morem več priklicati nazaj."

Akademski slikar Danijel Demšar spada med ilustratorje z zelo dolgo delovno dobo in desetinami knjig v svoji bibliografiji. Vse te knjige pa po prepričanju žirije pričajo o pretanjenem pripovedovalcu zgodb, ki jih pripoveduje s slikanjem. In kdaj nastajajo njegove risbe? "Največkrat rišem zjutraj ob jutranji kavi, ko me pokličejo pesmi."

Ne spreglejte