Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
5. 4. 2016,
14.55

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Torek, 5. 4. 2016, 14.55

8 let

Jasmin B. Frelih med prejemniki evropske nagrade za književnost

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Jasmin B. Frelih | Foto Klemen Korenjak

Foto: Klemen Korenjak

Jasmin B. Frelih je eden od letošnjih 12 prejemnikov nagrade EU za književnost. Prislužil si jo je za romaneskni prvenec Na/pol.

Nagrado EU za književnost od leta 2009 podeljujejo obetavnim avtorjem. Namenjena je spodbujanju kulturne in jezikovne različnosti in širjenju evropske literature prek meja. Vsak nagrajenec prejme 5000 evrov.

Frelihov roman leta 2013 nominiran za kresnika

Frelih je s prvencem Na/pol prepričal tudi slovenske bralce in strokovno javnost. Roman je bil leta 2013 nominiran za nagradi kresnik ter kritiško sito.

Frelih je absolvent primerjalne književnosti, literarne teorije in zgodovine na Filozofski fakulteti v Ljubljani, svoje kratke zgodbe, eseje in prevode objavlja v revijah Literatura, Sodobnost, Dialogi in v reviji Idiot. Lani je objavil zbirko kratke proze Ideoluzije (LUD Literatura).

Nagrado v preteklosti prejeli tudi Nataša Kramberger in Gabrijela Babnik

Do zdaj sta evropsko nagrado za književnost prejeli slovenski avtorici Nataša Kramberger leta 2010 za delo Nebesa v robidah: roman v zgodbah ter Gabrijela Babnik leta 2013 za roman Sušna doba.

Na natečaju za evropsko nagrado za književnost lahko sodelujejo države, vključene v program Ustvarjalna Evropa 2014-2020. Nacionalne žirije vsako leto izberejo svojega zmagovalca v tretjini sodelujočih držav.

Nagrade bodo podelili 31. maja v Bruslju

Žirijo so poleg Freliha letos prepričali še Christophe Van Gerrewey (Belgija), Tanja Stupar-Trifunović (Bosna in Hercegovina), Antonis Georgiou (Ciper), Bjorn Rasmussen (Danska), Paavo Matsin (Estonija), Selja Ahava (Finska), Nenad Joldeski (Makedonija), Benedict Wells (Nemčija), Gast Groeber (Luksemburg), Claudiu M. Florian (Romunija) in Jesus Carrasco (Španija), so sporočili s predstavništva Evropske komisije v Sloveniji.

Nagrajencem bo nagrade v višini 5000 evrov 31. maja v Bruslju izročil komisar za izobraževanje, kulturo, mlade in šport Tibor Navracsics. Slovesnosti se bo udeležila predsedujoča odboru za kulturo in izobraževanje pri Evropskem parlamentu Silvia Costa ter druge pomembne osebnosti s področja kulture, književnosti in politike.

Ne spreglejte