Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Neža Mrevlje

Sreda,
3. 12. 2014,
10.39

Osveženo pred

5 let, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Ta veseli dan kulture

Sreda, 3. 12. 2014, 10.39

5 let, 4 mesece

Brezplačni muzeji, galerije in celo kino: danes je Ta veseli dan kulture (video)

Neža Mrevlje

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Ta veseli dan kulture, s katerim zaznamujemo obletnico rojstva pesnika Franceta Prešerna, bo tudi letos odprl vrata številnih kulturnih ustanov po vsej Sloveniji. Več kot 350 dogodkov bo brezplačnih.

V 65 krajih po vsej Sloveniji na Ta veseli dan kulture, s katerim 3. decembra vsako leto zaznamujemo rojstvo Franceta Prešerna, prirejajo številne kulturne dogodke. Zvrstili se bodo predstave, razstave, koncerti, predavanja, vodstva, delavnice in podobno. Kar več kot 350 prireditev bo brezplačnih.

Ponudba dogodkov bo najbolj pestra in številčna v Ljubljani in Mariboru.

Ljubljana: Brezplačne galerije, muzeji in celo kino V ljubljanskih galerijah in muzejih, kot so Galerija Škuc, Muzej sodobne umetnosti Metelkova, Moderna galerija, Mestna galerija Ljubljana, Mednarodni grafični likovni center in Galerija Vžigalica, bodo na ta dan priredili javna vodstva (ali pogovore), nekatera med njimi bodo namenjena tudi otrokom in mladini.

V Narodni galeriji bodo predstavili prvo tipno sliko, namenjeno slepim in slabovidnim, s katero so dopolnili stalno zbirko. Izbrali so umetnino Mihaela Stroja Luiza Pesjakova, kot posebnega gosta pa so na dogodek povabili Alena Kobilico.

V ljubljanskem mestnem muzeju med drugim vabijo na veččutno vodstvo po razstavi Emona: mesto v imperiju. Na Ljubljanskem gradu poleg preostalih vodenih ogledov prirejajo tudi sprehod po šestih časovnih postajah te srednjeveške utrdbe. Obiskovalce bodo tako pod naslovom Časovni stroj: od Emone do mestnega simbola popeljali skozi zgodovino gradu kot tudi razvoj mesta.

Živahno bo tudi po različnih ljubljanskih knjižnicah, kjer bodo priredili najrazličnejše ustvarjalne in izobraževalne delavnice, koncerte, razstave in predavanja.

V kinih Komuna in Kolosej bodo predvajali slovenski film Inferno, ogled je na ta dan brezplačen.

V Mariboru na ogled farsa o slovenskem svetohlinstvu V Pokrajinskem muzeju Maribor bodo na ta dan odprli nov ogledni muzejski depo slikarstva. V njem hranijo dela, ki jih javnost še ni imela priložnosti videti ali pa že dolgo niso bila na ogled.

Po stopinjah Nikole Tesle v Mariboru bo mogoče stopati na razstavi v Evropskem kulturnem in tehnološkem centru. Prav tu je na ogled tudi pregled dela Kajetana Koviča.

Pester program bo potekal tudi po mariborskih knjižnicah, v kinu bodo tudi v štajerski prestolnici predvajali film Inferno.

V Slovenskem narodnem gledališču Maribor vas vabijo na ogled stavbe, ves dan bodo na sporedu predstave, od opere za otroke do uprizoritve farse o slovenskem svetohlinstvu.

Vodeni ogled bo tudi po razstavi Na ramenih velikanov v Umetnostni galeriji Maribor.

Brezplačno v gledališče in kino Nekatera gledališča po Sloveniji bodo danes omogočila brezplačen ogled predstav, ponekod vabijo še na vodene oglede po skrivnostih in zanimivostih stavb.

Veselemu dnevu kulture se pridružujejo tudi kinematografi, poleg v Ljubljani in Mariboru bo celovečerni film Inferno režiserja Vinka Möderndorferja brezplačno na ogled tudi v Kranju, Izoli in Novi Gorici.

"Pomilostitev" za knjižnične zamudnike Projekt Dan odprtih vrat je ministrstvo začelo v Prešernovem letu 2000. Z leti se je pobuda preoblikovala v Ta veseli dan kulture in prerasla v množičen kulturni dogodek.

Na ta dan sicer v nekaterih knjižnicah velja amnestija, kar pomeni možnost vračanja gradiva, ki mu je potekal rok izposoje, brez zamudnine in plačila stroškov opomina.

Podroben seznam vseh prireditev s termini in informacijami je objavljen na spletni strani ministrstva za kulturo.

Ne spreglejte