Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Deja Crnović

Četrtek,
15. 1. 2015,
13.25

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Četrtek, 15. 1. 2015, 13.25

8 let

BiTeater predstavlja novi letnik mladih gledališčnikov in gledališčnic

Deja Crnović

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
BiTeater že tretje leto mladim gledališkim ustvarjalcem in ustvarjalkam ponuja priložnosti za ustvarjanje, pa tudi finančne in prostorske možnosti za raziskovanje novih načinov uprizarjanja.

Mateja Kokol, Zoran Petrovič, Milan Golob, Jaša Koceli in Ajda Valcl so člani in članici tretjega letnika BiTeatra, projekta Lutkovnega gledališča Ljubljana, ki nastaja v sodelovanju z mladimi in z Društvom gledaliških režiserjev. BiTeater ni klasično repertoarno gledališče, ni zavezano estetskim konvencijam ali marketinškim imperativom, zato Uroš Korenčan ter ustvarjalci in ustvarjalke poudarjajo, da je BiTeater prostor svobode.

BiTeater pomaga ohranjati gledališko kondicijo Projekt BiTeater letos poteka tretje leto, nastal pa je na pobudo mladih ustvarjalcev, ki v predvsem s krizo oteženih razmerah v slovenski kulturi težje dobijo uprizoritvene priložnosti. Peterica izšolanih ustvarjalcev in ustvarjalk v okviru BiTeatra dobi prostor, ta je v Kulturnici na Židovski stezi v Ljubljani, pa tudi sredstva – letos vsi skupaj dobijo 40 tisoč evrov –, da vzdržujejo svojo ustvarjalsko kondicijo. Te zaradi "institucionalne nepretočnosti", kot je stanje v slovenskem kulturnem prostoru opisal Uroš Korenčan, direktor Lutkovnega gledališča Ljubljana, pogosto nimajo.

Projektu, ki je bil zastavljen kot prehoden, je po mnenju Korenčana uspelo udeleženim ponuditi priložnost, da "zapolnijo" čas med končanim šolanjem in angažmajem v slovenskih gledališčih, številni že redno dobivajo priložnosti za delo, nekoliko manj pa so zadovoljni s preostalima ciljema projekta, in sicer da bi udeleženci in udeleženke raziskovali nove registre gledališkega medija, zato bodo četrti letnik BiTeatra prihodnje leto bolj aktivno usmerili v lutkarstvo, ter ciljem, da bi oživili Židovsko stezo, saj so pred kratkim zaprli sosednji lokal BiKoFe, s katerim je Kulturnica ravno ujela programski ritem.

Od iskanja sreče do erotike v gledališču

Mateja Kokol, ki bo svojo predstavo 24 ur v okviru BiTeatra predstavila prva, se loteva tako imenovane "in yer face" dramatike, ki slovi po konfrontacijskem in občasno vulgarnem slogu, zato si za izhodišče jemlje delo predstavnice tovrstnega gledališča, Sarah Kane. V središče postavlja žensko ter njeno razpetost med mikro- in makrosvetom, vplivom makrosveta na njene vrednote, stališča in misli, hkrati pa govori s perspektive celotne generacije, ki je ujeta v kontekst potrošniške družbe.

Zoran Petrovič, absolvent režije na gledališki akademiji v Pragi, si v predstavi Pelji me v raj! kljub klicaju zastavlja predvsem vprašanja. Kaj je sreča, kje jo najdem, s kom jo bom iskal. Kot je povedal na današnji predstavitvi, sam sicer nima težav z "mikrobudžeti" in iskanjem načinov, da se z malo pove veliko, se mu pa zdi problematično, če je to treba početi ves čas.

Milan Golob, sicer diplomirani ekonomist in diplomirani režiser, bo v predstavi Potestad skušal v Argentini 80. let prejšnjega stoletja najti aktualnost, predvsem skozi posameznika in psihologijo. Delo na grobo primerja z Velikim briljantnim valčkom, sam pa bo poskusil predvsem s čim manj povedati čim več. Golob sicer trenutno sodeluje pri Škofjeloškem pasijonu.

Jaša Koceli, ki je med bolj prepoznavnimi predstavniki letnika, se bo tokrat lotil erotične drame in raziskovanja vprašanja, ali je v gledališču mogoče erotično doživetje, ne prek golote, ampak s pomočjo luči, vonjev in drugih gledaliških sredstev. Z igralkama Vesno Kuzmić in Tino Gunzek bo gledališko atmosfero raziskoval prek Baudelairovih Rož zla.

Ajda Valcl bo s predstavo Snofor raziskovala Beckettovo tezo o nerazdružljivosti snovi in forme (sno- in for-) ter vprašanje, ali je mogoče v gledališču isto vsebino uprizarjati na različne načine in pri tem ohraniti njen pomen. Pri tem se bodo izogibali "vajam v slogu" in poskusili najti nove povezave prostorsko-časovnih, dramaturških in igralskih sredstev.

Ne spreglejte