Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
27. 11. 2015,
15.35

Osveženo pred

2 meseca, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

recepti prazniki prazniki advertorial

Petek, 27. 11. 2015, 15.35

2 meseca, 2 tedna

VIDEO: Slana pita za popoln začetek praznične večerje

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Slano skutino pito s porom lahko postrežemo kot predjed ali glavno jed, v vsakem primeru bo nedvomno takoj našla mesto med vaše tradicionalne praznične jedilnike.

Andrej Murko je skuto tokrat uporabil za pripravo sočne pite s porom, ki je še boljša, če jo boste pojedli hladno.

Sestavine za krhko testo: 150 g moke 80 g masla MU Cuisine 2-3 žlice kisle smetane MU Cuisine

Sestavine za nadev: 200 g skute MU Cuisine 40 g parmezana 2 žlici olivnega olja 1 por 100 g slanine 2 jajci sol poper 1 žlica svežega ali suhega timijana

Postopek: V skledi moko in hladno maslo s prsti spremenimo v enakomerno velike drobtine. Po potrebi dodamo žlico hladne vode, in zgnetemo gladko testo. Oblikujemo ga v hlebček, ga ovijemo v prozorno folijo in ga za od 30 do 60 minut postavimo v hladilnik.

Por očistimo, potem pa beli del narežemo na kolesca. Slanino narežemo na kockice. V ponvi segrejemo olje, na katerem slanino pri srednji temperaturi pražimo od 2 do 3 minute. Slanini dodamo narezan por, oboje pa počasi pražimo še od 3 do 4 minute. Ponev odstavimo, vsebino pa ohladimo. Pečico segrejemo na 180 °C. Parmezan drobno naribamo. V skledi premešamo dobro odcejeno skuto, nariban parmezan, por s slanino, sol in sveže mlet poper. Testo razvaljamo v obliki modela za pite s premerom od 24 do 25 centimetrov. Položimo ga v model in ga napikamo z vilicami. Na testo nalijemo nadev, ki ga za 40 minut postavimo v segreto pečico.

Pita tudi v visoki kulinariki

Klasična pita, ki bo vašim gostom takoj pričarala pravo vzdušje domačnosti, lahko postane glavna kulinarična zvezda na različnih vrstah pogostitev.

Če boste pripravili bolj sproščeno zabavo v družbi prijateljev, lahko pito narežete na trikotnike in dovolite, da si jo vaši gostje privoščijo kar z rokami.

Pito lahko seveda postrežete za mizo – če bo del tople predjedi, jo postrezite v manjših količinah, pri glavni jedi pa ne skoparite. Odlično se prilega svežim solatam, v katero lahko dodate tudi zelene dele pora, ki so vam ostali pri pripravi pite.

Organizirate bolj eleganten sprejem, v katerem je videz jedi na prvem mestu? Tudi Andrejevo pito lahko vključite v bolj prefinjeno pogostitev, narežite jo na manjše kockice in jo postrezite v papirnatih modelih za pralineje. Pito lahko postrežete tudi v kozarčkih za martini: narežite jo na manjše kocke, nanjo pa lahko dodate žličnik iz skute in zelišč.

Letošnji praznični kulinarični hit: skuta!

Naj skuta letos postane edina kraljica vaših prazničnih jedi – od predjedi do sladice. Okusni izdelki MU Cuisinebodo vsem vašim kulinaričnim kreacijam dodali pravo piko na i. Samo z izbiro kakovostnih izdelkov lahko ustvarjate jedi, za katere vam bodo vaši gostje samo še zaploskali.

Skute MU Cuisine so pravi predpogoj za praznične jedi z veliko začetnico.

Kako bo letos zadišalo v vaši praznični kuhinji? Imate kakšen slasten recept s skuto, ki bi ga lahko delili z nami?

Pošljite nam svoje ideje. Mi jih bomo objavili na Planet Siol.net, vi pa boste sodelovali v nagradni igri.

Vsak teden bomo izžrebali nekoga, ki bo prejel gurmanski paket Ljubljanskih mlekarn.

Ne spreglejte