Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
26. 3. 2013,
11.30

Osveženo pred

8 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Natisni članek

Torek, 26. 3. 2013, 11.30

8 let, 5 mesecev

Velikonočni recept: Sadni kruh

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1
Bogato in pisano pecivo, polno sadja, napojenega s čajem in rumom, bo poskrbelo za vesele praznike.

V času praznikov, kot so bližajoči se velikonočni, se poveča frekvenca obiskov, ki zvonijo pri vhodnih vratih. Takrat je dobro imeti v nizkem štartu kakšno pecivo, ki ga lahko nemudoma postavimo na mizo. Kaj vzdržljivega, kar je v dobri kondiciji tudi po nekaj dneh, ne pa le takrat, ko je sveže iz pečice. Recimo tako imenovan sadni kruh – kolač s koščki (alkoholiziranega) suhega sadja, ki dolgo ohrani svežino. Še več, če ga zaprete v neprodušno posodo, bo zdržal vsaj teden ali dva, sčasoma pa bo postajal vse boljši.

Da bo pecivo še posebej sočno, se na peko pripravite večer prej.

Priprava sadja

300 gramov suhega sadja (rozine, suhe marelice, suhe fige, brusnice, datlji …) 3 decilitre črnega čaja

Suho sadje, ki ga boste uporabili, prelijte z ohlajenim črnim čajem. Še bolj okusno bo, če deciliter čaja zamenjate z rumom. Pokrijte in pustite stati čez noč.

Sadni kruh

150 gramov rjavega sladkorja 150 gramov masla 250 gramov moke zavitek pecilnega praška 2 čajni žlički začimbne mešanice za medenjake oziroma mešanice cimeta, muškatnega oreščka in zmletega ingverja

Pečico segrejte na 160 stopinj Celzija.

Sadje skupaj s čajem (in rumom) zlijte v lonec, dodajte sladkor in maslo ter na zmernem ognju segrejte, da se sladkor in maslo raztopita. Mešanico odstavite in ohladite, potem pa vanjo presejte moko in pecilni prašek ter vmešajte začimbe. Dobro premešajte in zmes zlijte v namaščen podolgovat pekač za štruce.

Pecite eno uro oziroma dokler ni štruca čvrsta in zobotrebec, ki ga zapičite vanjo, ostane čist. Ko se popolnoma ohladi, jo potresite s sladkorjem v prahu in narežite.

Ne spreglejte