Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
28. 10. 2011,
11.18

Osveženo pred

8 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Natisni članek

Petek, 28. 10. 2011, 11.18

8 let, 5 mesecev

Slovensko oljčno olje med najboljšimi na svetu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2
Znani vodnik po najboljših olivnih oljih, Flos Olei, je med 20 najboljših oljčnih olj uvrstil tudi slovensko olje Jenko.

Oljkar Boris Jenko iz Bertokov je sezono 2010/11 zaključil zelo uspešno – njegovo olje je postalo prvak kategorije ekološko pridelanih ekstra deviških oljčnih olj z zaščitenim poreklom, s čimer se je uvrstilo med 20 najboljših oljčnih olj na svetu za leto 2012 po izboru prestižne publikacije Flos Olei.

V prestižni vodnik se je uvrstilo šest Slovencev V vodniku, ki ga bodo uradno predstavili 28. novembra v Rimu, je sicer omenjenih skupno šest slovenskih pridelovalcev oljčnega olja. Ob Borisu Jenku so to še Miran Adamič z oljem Ronkaldo, Družinska kmetija Olea, Vanja Dujc, Dušan Moljk in Franc Morgan.

Vodnik Flos Olei izdajajo v italijanščini in angleščini, izbor olj pa sestavlja komisija strokovnih ocenjevalcev pod vodstvom Marca Oreggie, izdajatelja vodnika. Flos Olei predstavlja oljkarska območja v 43 državah na petih celinah, ob tem vsebuje zgodovinske in kulturne podatke, podatke o proizvodnji in tipičnih sortah. Ob opisu vsakega proizvajalca so dodani tudi podatki o pokušanju olja in spajanju s hrano.

Ne spreglejte