Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
12. 4. 2011,
7.18

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Torek, 12. 4. 2011, 7.18

7 let, 12 mesecev

Restavracija, za katero morate kupiti vstopnico

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Grant Achatz, eden najbolj cenjenih kuharskih mojstrov v ZDA, je pretekli teden v Chicagu odprl novo restavracijo, ki ne sprejema rezervacij, temveč morajo gosti zanjo vnaprej kupiti vstopnico.

Achatz je s svojo prvo restavracijo Alinea že zbral številna prestižna priznanja – tri Michelinove zvezdice in sedmo mesto na San Pellegrinovi lestvici najboljših restavracij na svetu, ne nazadnje pa tudi naslov najboljše chicaške restavracije vseh časov. Njegov novi projekt, restavracija Next, je vrata odprl pred nekaj dnevi, zaradi nenavadnega načina sprejemanja gostov pa je buril duhove že več mesecev pred odprtjem. V Nextu namreč ne sprejemajo rezervacij, temveč morajo gosti kupiti vstopnico za točno določen datum in uro. Po času obiska se razlikujejo tudi cene – vstopnica za soboto ob 20h bo dražja kot za sredo ob 18h – gibljejo pa se okoli 85 dolarjev za meni, ki ga sestavlja od pet do osem jedi.

Vstopnice na "črnem trgu" dosegajo astronomske cene Naval na vstopnice je ogromen, na čakalni listi je kar 20 tisoč ljudi. Prvim tisoč ljudem so na dan odprtja poslali elektronsko sporočilo, da lahko kupijo vstopnice. Kmalu zatem so se na spletnih straneh, kot sta eBay in Craigslist, pojavili oglasi, ki so ponujali vstopnice za Next po izjemno zasoljenih cenah – od 500 do kar 3000 dolarjev. Solastnik restavracije Nick Kokonas je dejal, da glede preprodaje vstopnic ne morejo storiti nič, Achatz pa je dodal, da se enako dogaja tudi pri velikih športnih tekmah.

Navdih za jedi išče v različnih krajih in obdobjih Sicer pa tudi jedilni list ni nič manj neobičajen kot način rezervacij. Achatz ga bo namreč vsake tri mesece popolnoma spremenil, vsakič pa se bo posvetil točno določenemu kraju in časovnemu obdobju. Tema prvega trimesečja je Pariz 1906. "V Alinei gre za inovacije, v Nextu pa za raziskovanje. Mislim, da se v gastronomiji preveč pozablja na preteklost in svetovne kuhinje. Recimo: kako bi bilo leta 1906 iti na večerjo v pariški Ritz, kjer bi vam stregel Escoffier? Kako se je v New Yorku jedlo leta 1962?" je svojo vizijo pojasnil Achatz. A kot je namignil v nekem intervjuju, trenutnega menija, ki ga je navdihnil Pariz na prelomu stoletja, ne bo nasledila preteklost, temveč prihodnost. Tema naj bi bil Bangkok leta 2060. Kako bo iskal navdih v jedeh, ki sploh še ne obstajajo, pa ve le mojster Achatz.

Ne spreglejte