SiolNET. Trendi Kulinarika
1

termometer

  • Messenger
  • Messenger

"Oskar kuharic" za knjigo Mojstrovine s kranjsko klobaso

1

termometer

Monografija Mojstrovine s kranjsko klobaso iz Slovenije je na mednarodnem tekmovanju kuharskih knjig Gourmand World Cookbook Awards, zmagala v kategoriji kuharic, ki se osredotočajo na eno sestavino.

Nagrade Gourmand World Cookbook Awards, ki jih podeljuje združenje Gourmand International, v gastronomskem svetu veljajo za oskarje kuharic. Na letošnjem 17. tekmovanju je iz 162 držav sodelovalo kar 9500 knjig, nagrade pa so podelili v več kategorijah.

Med 64 knjigami iz 34 držav je zmagala slovenska V najštevilčnejši kategoriji, to je kuharicah, ki se osredotočajo zgolj na eno sestavino (Best single subject), se je za nagrado potegovalo 64 knjig iz 34 držav, osvojila pa jo je prav monografija Mojstrovine s kranjsko klobaso iz Slovenije, so sporočili iz založbe Rokus Klett. Nagrade so podelili v sredo v pariški koncertni dvorani Les Folies Bergere.

Kulinarične mojstrovine s skupno sestavino - kranjsko klobaso Kuharica, ki je nastala pod vodstvom etnologa Janeza Bogataja, prikazuje pot kranjske klobase od njene "prazgodovine" do danes, nato pa predstavlja paleto ustvarjalnih kulinaričnih mojstrovin, ki so jih pripravili slovenski kuharski mojstri in mojstrice iz 16 izbranih gostinskih hiš. "Kranjska klobasa - zašpiljeno dobra od 1896" je bila izhodišče za pripravo 46 izvirnih receptov s fotografijami 17 hladnih in toplih predjedi, 17 glavnih jedi in celo 12 sladic. K estetski podobi kuharice sta pripomogla oblikovalec Žare Kerin in fotograf Janez Pukšič.

Monografija, ki je bralcem na voljo v slovenskem in angleškem jeziku, je izšla novembra lani ob 20. obletnici založbe Rokus Klett. Svojo prvo nagrado je dobila že na lanskem Slovenskem knjižnem sejmu, sedaj pa se ji je pridružila še druga. Sicer pa je to že tretja nagrada Gourmand za kulinarične knjige omenjene založbe. Pred tem sta bili nagrajeni knjigi Vina Slovenije (2004) in Kuhinja Slovenije (2006).

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin