Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
31. 1. 2019,
10.21

Osveženo pred

2 meseca, 1 teden

Vsebino omogoča Žito

Natisni članek

čaj 1001 cvet advertorial nagradna igra

Četrtek, 31. 1. 2019, 10.21

2 meseca, 1 teden

Osebnostni test: kaj o nas povejo na videz preproste izbire

Vsebino omogoča Žito

Zakaj je pomembno, ali obožujemo poletno vročino ali imamo raje sveža gorska jutra? Nekatere na prvi pogled preproste izbire razkrijejo, kateri tip osebnosti smo.

Tisočletja nam že kaže svojo moč

čaj zelišča | Foto:

Čaj je za navadno vodo druga najbolj priljubljena pijača na svetu. Seveda, če pa nas pogreje, ko nas zebe, ohladi, ko nam je vroče, in pomiri, ko smo napeti, ali poživi, ko potrebujemo val sveže energije. V skodelici zeliščnega čaja se skriva veliko več kot le aromatičen napitek, saj ga izberemo glede na okus, razpoloženje in delovanje zelišč, ki so v njem.

Zgodovina pitja črnih in zelenih čajev se je začela pred pet tisoč leti, kot nakazujejo prve omembe čaja v kitajski literaturi, prvi čaj pa je v Evropi zadišal šele leta 1610.

Ne glede na to, kako in zakaj pijemo čaj, dejstvo je, da nam je ta blagodejna pijača v tisočletjih uživanja že velikokrat pokazala svojo moč. Močna je predvsem na področju sproščanja, okoli nje so se razvili številni obredi pitja, ki se po svetu razlikujejo.

Različne tradicije pitja čaja

Indija

Za tiste, ki menijo, da je skodelica čaja več kot le navadna pijača, predstavljamo nekaj vidikov uživanja čaja po svetu. V Indiji, ki je resnično velika proizvajalka čajev, je čaj nacionalna pijača in jo prodajajo dobesedno na vsakem koraku. Če slučajno nanese, da vas povabijo na obisk v indijsko hišo, se pripravite na sladek, a vendar začinjen čaj z veliko mleka.

Japonska

Na Japonskem ima čaj v kulinariki pomembno vlogo. Pri njih se poimenovanje čaj vedno nanaša na zeleni čaj. Zapleten tradicionalni obred priprave čaja se imenuje matcha. Doživite ga lahko v kateri od številnih priljubljenih čajnic.

Kitajska

Pri Kitajcih pa je čaj sinonim za življenje. Prvi so se navdušili nad pijačo iz listov čajevca in od takrat naprej je njegova priljubljenost samo še rasla. Na Kitajskem se podnebne razmere tako razlikujejo med seboj, da lahko proizvajajo različne vrste čajev. Umetnost kitajske priprave čaja se imenuje "cha dao", ki so jo povzeli na Japonskem. Čaju so posvetili muzej v prestolnici pokrajine Žeijang, Hangžov.

čaj | Foto:

Maroko

V Maroku se boste lahko do sitega naužili izjemno sladkega metinega čaja. Čaj je pri njih srce kulture. Pravijo mu tuareški čaj. Pripravijo ga z veliko sladkorja – pet žličk sladkorja za vsako žličko metine zeli. Gostitelji svojim gostom vedno ponudijo tri skodelice čaja, od katerih ima vsaka svoj pomen: življenje, ljubezen in smrt. Skrajno nevljudno je, če ne popijete vseh.

Velika Britanija

V Angliji popijejo skodelico čaja, celo preden gredo v posteljo. Čeprav se je zelo dobro prijela kultura pitja kave, pa je prva izbira Otočanov vedno čaj, ki so ga najprej stregli prav v kavarnah. "Krivec" za začetek tradicije popoldanskega čaja je sedma bedfordska vojvodinja Anna, ki je v 19. stoletju hotela s popoldanskim čajem zapolniti vrzel med kosilom in večerjo. V plemiških krogih se večerja namreč ni stregla pred osmo uro zvečer. To modno navado je hitro za svojo vzel tudi delavski razred, ki je prav okoli popoldanske čajanke ustvaril glavni obrok dneva. S čajem se je močno razvila tudi proizvodnja keramičnih in porcelanastih skodelic. Na Kitajskem ga pijejo iz skodelic brez ročaja, v Veliki Britaniji pa je ročaj obvezen, zato so jih morali začeti izdelovati sami.

Za Slovence ni podatka o tem, koliko skodelic čaja spijemo na dan. Ga pa imamo za Britance, ki so največji potrošniki čaja na svetu. Britanci, kjer je ta pijača prvakinja med vsemi, popijejo 165 milijonov skodelic čaja na dan. To pomeni skoraj tri skodelice na dan. Vse čaje pridelajo iz listja čajevca (Camellia sinensis), od načina predelave in stopnje fermentacije pa je odvisno, ali nastane črni, zeleni ali beli čaj.

Tisoč in ena skodelica tradicije

1001 Cvet čaji | Foto: Slastne in aromatične zeliščne čaje blagovne znamke 1001 Cvet uživamo že desetletja in si ne predstavljamo domače čajne zbirke brez čajev 1001 Cvet. Pijemo jih za užitek in pri premagovanju prvih simptomov sezonskih obolenj in prenekaterih blažjih težav.

Ker za vsako bolezen raste rožica, zaupamo kakovostnim sestavinam čajev 1001 Cvet. Zeliščne čaje 1001 Cvet odlikujejo stoodstotno naravne rastlinske surovine, zato jih poznajo in uporabljajo v vsakem slovenskem gospodinjstvu.

V družini zeliščnih čajev 1001 Cvet smo pred kratkim pozdravili tri nove mešanice, ki začenjajo zmagovalno transverzalo po mizah ljubiteljev čajev. Vsi trije čaji so navdih našli v slovenskih gorah – to so Nanoški, Pohorski in Šmarnogorski čaj.

Ne spreglejte