Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
17. 7. 2015,
11.35

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Petek, 17. 7. 2015, 11.35

7 let, 12 mesecev

Na kampiranju je kuhanje improvizacija v enem loncu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Ne glede na to, ali gre za večtedensko šotorjenje ob morju ali pa le za konec tedna ob gorskem jezeru, šotor pomeni specifičen način kuhanja, odvisno od tega, koliko smo pripravljeni komplicirati.

Spominjam se nekega dolgega vročega poletja v kampu na črnogorski obali še v času Jugoslavije, ko je bilo v majhni koloniji slovenskih šotorov strašno popularno, da so se kuhale polnjene paprike. Menda zato, ker so se vsi že naveličali namakanja kruha v kis paradižnikove solate in je bila omaka polnjenih paprik primeren nadomestek.

Tako se je vsak dan iz drugega šotora ves dan širil vonj po polnjeni papriki. Ker se na majhnih kamping gorilnikih paprike pač kuhajo zelo dolgo. Tudi moja mama se jih je lotila in še več desetletij po tem skoraj incidentu vsakič ob kuhanju te jedi ne pozabi omeniti, da je bila nekoč na kampiranju tako nora, da je cmarila polnjene paprike.

Na žaru lahko tako pečete kot kuhate Kamp kuhinja je odvisna tudi od kuharskih pripomočkov, ki jih imate s seboj. Mali gorilnik in aluminijast lonček zmoreta le makarone in juhe, malo večji gorilnik pa omogoča že skoraj gurmanske jedi. Še najboljša izbira je žar. Na oglje, na plin, velik, majhen, ni pomembno. Na žaru lahko kuhate in pečete, pri pečenju pa je možnosti nešteto, od pečenega krompirja do celo kruha, če se vam res zdi potrebno. Dolgo je bila moja obvezna oprema na vikend kampiranju žar za enkratno uporabo. Tako se konec tedna uradno ni začel s pivom, temveč s tandoori piščancem in rdečim vinom zvečer na obali.

Tudi en lonec je lahko dovolj Na kampiranju je pomemben faktor tudi količina posode. Nihče ne želi zvečer v sanitarije vlačiti kupov umazane posode, zato je vse zreducirano na najbolj nujne pripomočke: lonec, ponev, nož, deska, žlica in odpirač za pločevinke, seveda. En lonec pa še zdaleč ni premalo za raznoliko kamp prehrano. V enem loncu se lahko kuhajo odlične enolončnice, zelenjavne juhe, mogoče celo chilli con carne in paella. A nekako se zdi, da je to za vroče poletje pretežka hrana. Zato je večina kamp prehrane zreducirane na makarone in solate.

S tem v mislih vam tokrat priporočam hitre testenine z jogurtovo omako. Nezapletena, a zelo okusna večerja pred šotorom. Poleg spada suho belo vino, mogoče kar malvazija.

Testenine z jogurtom iz enega lonca

250 gramov testenin po izbiri lonček grškega jogurta pest črnih oliv manjši šopek peteršilja olivno olje nastrgan parmezan sol

Izberite testenine, ki se hitro kuhajo, denimo špagete, široke rezance, peresnike ali polžke. Testenine z jogurtom so okusnejše, če uporabite polnozrnate testenine, a te se kuhajo nekoliko dlje. Medtem ko se testenine kuhajo, pripravite polivko. V skodelici zmešajte jogurt, nasekljan peteršilj in na drobno narezane črne olive brez koščic. Posolite. Če želite, lahko dodate tudi nasekljan česen. Testenine odcedite, malce ohladite, pokapajte z olivnim oljem in prelijte z jogurtovo omako. Posujte z naribanim sirom.

Take testenine lahko tudi ohladite, dodate narezan paradižnik in kumaro ter jih postrežete kot solato.

Ne spreglejte