Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
18. 6. 2008,
13.25

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Sreda, 18. 6. 2008, 13.25

8 let

Mamljivi okusi Mehike

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Mnoga živila, ki so danes samoumeven del naše prehrane, v Evropi do Krištofa Kolumba sploh niso bila znana.

Seznam je občudovanja vreden; od koruze, paradižnika, paprike, fižola in buč. Tudi čokolade in vanilije še nismo pokusili, prav tako purana. Za pripravo mehiške hrane vam ne bo treba osvojiti nobenih zahtevnih postopkov, njen značilni okus pa bo všeč skoraj vsakemu.

Vsi dobro poznamo tortilje, katere posebnost je, da je pripravljena iz kuhane moke. Posušeno koruzno zrnje kuhajo v vodi z nekaj limetinega soka tako dolgo, da se zmehča in se odstranijo lupine. Koruzo nato odcedijo in zmeljejo v gosto maso, ki jo nato prodajajo na tržnicah pod imenom maso harino. Lahko jih pripravimo kar doma, če imamo pritiskač za tortilje, ki ga sestavljata dve spojeni leseni ali kovinski plošči. Na spodnjo ploščo položimo kroglico testa, nanjo spustimo zgornjo ploščo in jo tako sploščimo. Spečemo jih na segreti plošči ali comalu.

V mehiški hrani je prav tako pomembna družina gojenih paprik; od pikantnih do rumenih in zelenih, ki so blažjega okusa. Obstajalo naj bi več kot sto vrst feferonov; nekatere prodajajo sveže, druge vložene ali posušene. Feferoni lahko dražijo občutljivo kožo, zato je zelo pomembno, da si takoj, ko z njimi prenehamo delati, umijemo roke v topli vodi. Naslednja pomembna sestavina je paradižnik; v Mehiki uspeva poseben sadež zelene barve in odličnega okusa, čeprav ni nikjer (razen v Gvatemali) tako priljubljen kot njegov rdeči brat. Na subtropskih območjih uspeva veliko tropskega sadja in zelenjave, prostrana obala pa zagotavlja bogat ulov rib in školjk. Kljub industrializaciji večina Mehičanov svoj glavni obrok je sredi dneva, ki mu nujno sledi siesta. Juha je obvezen del kosila, prav tako fižol. Obstajata dve vrsti juh; tekoča in suha juha. Slednjo ponudijo po navadni juhi in pred glavno jedjo (gre za jed s tortiljo in rižem). Majhno porcijo rdečega fižola (ali fižola pinto) postrežejo po glavni jedi in pred sladico, ki je največkrat sveže sadje. Četudi se obilna večerja postreže zelo pozno, je pogosto zadnji obrok še lahka večerja (merienda), ki jo največkrat sestavlja koruzna kaša, včasih pa sladki kruh in marmelada.

Sopa seca de tortilla con crema (suha juha)

Sestavine: - 120 ml koruznega olja - 1 drobno sesekljana čebula - 2 sesekljana stroka česna - 450 g paradižnika,olupljenega in sesekljanega na koščke - ½ čajne žličke origana - ščepec sladkorja - 16 majhnih tortilj, narezanih na trakove - 250 ml sladke smetane - 120 g naribanega parmezana - sol, poper

V ponvi segrejemo dve žlici olja ter popražimo čebulo in česen. Dodamo paradižnik in kuhamo, da dobimo gosto kašo, potem pa primešamo origano in ščepec sladkorja. Dodatno začinimo po želji in pretresemo v skledo. Preostalo olje segrejemo v čisti ponvi in ocvremo trakove tortilj in popivnamo s papirnato brisačko. V namaščeno nepregorno posodo nalijemo plast paradižnikove mase, jo prekrijemo s plastjo trakov tortilje, tanko plastjo smetane, spet s plastjo omake in plastjo nastrganega sira. Vse ponavljamo, dokler ne porabimo vseh sestavin, zaključimo pa s plastjo sira. Posodo pokrijemo in pečemo v pečici 20 minut na 180°C.

Omenili smo že, da je glavna sladica Mehike predvsem sadje, vendar pa ne gre pozabiti na od nekdaj priljubljeno sladico arroz con leche, rižev puding z rozinami, cimetom, sherryem in mandlji. Med ostalimi najdemo tudi flan (jajčno kremo, prelito s karamelo) in buñuelose, ocvrtke, ki jih je zelo preprosto pripraviti in so naravnost slastni.

Arroz con leche (rižev puding)

Sestavine: - 75 g rozin - 90 g riža - 1 limeta (oz. limona) - 500 ml mleka - 250 ml vode - 220 g sladkorja - ščepec soli - cimet - 2 rumenjaka - 1 žlica masla - mandljevi lističi za okras

Rozine stresemo v majhno posodico, prelijemo s toplo vodo in pustimo, da nabreknejo. Riž stresemo v kozico skupaj z limoninim olupkom in vodo ter pustimo, da riž zelo rahlo vre 20 minut. Ko je riž kuhan, mu dodamo mleko, sladkor in cimet ter ščepec soli ter med mešanjem kuhamo na zelo nizki temperaturi, dokler se vse mleko ne vpije. Dodamo rumenjake in maslo ter nenehno mešamo, dokler se maslo ne raztopi, puding pa postane gost in kremast. Rozine dobro odcedimo in jih primešamo rižu; puding kuhamo še nekaj minut, pri čemer neprestano mešamo ter ga nato stresemo v posodo in ga ohladimo. Postrežemo ga s pomarančnimi krhlji in potresenimi mandljevimi lističi.

Flan (jajčna krema s karamelo)

Sestavine: - 1 l mleka - 270 g sladkorja - 6 jajc - 1 čajna žlička vanilijeve esence - ščepec soli

Pečico segrejemo na 180°C. Karamelo pripravimo tako, da v majhno kozico stresemo 115 g sladkorja, ki ga med mešanjem tako dolgo segrevamo, da se raztopi in karamelizira. 6 posodic segrejemo pod vročo vodo in jih obrišemo. Karamelo nato nalijemo v posodice in jih obračamo tako, da pokrije dno in robove. Kakor hitro se karamela strdi, jo obrnemo na glavo. Tako naredimo z vsemi skodelicami. Mleko segrejemo do vrelišča in ga nato ohladimo. Stepemo jajca in postopoma vmešamo še preostali sladkor, nato pa dodamo ohlajeno mleko, vanilijevo esenco in ščepec soli ter vse skupaj dobro premešamo. Jajčno mešanico nato nalijemo v skodelice do roba in te naložimo v pekač, v katerega smo nalili toliko vroče vode, da sega do polovice posodic. Pečemo približno 40 minut. Če v kremo zapičimo nož, mora biti ta čist, ko ga izvlečemo; takrat je krema pečena. Kremo ohladimo in ohlajene skodelice postavimo za več ur še v hladilnik. Preden ponudimo, zmočimo nazobčan nož in z njim ločimo kremo od skodelice; le-to nato obrnemo na krožnik.

Buñuelosi

Sestavine: - 220 g moke - ½ pecilnega praška - 1 žlica sladkorja - 1 jajce - 120 ml mleka - 2 žlici masla - olje za cvrtje - sladkor za posip Za sirup: - 225 g rjavega sladkorja - 750 ml vode - 2,5 cm cimetove skorjice - 1 nageljnova žbica

Pripravimo sirup, tako da vse sestavine zmešamo v kozici in med mešanjem segrevamo tako dolgo, da se sladkor raztopi, nato pa pustimo, da vre na nizki temperaturi, dokler ne nastane redek sirup. Postavimo ga na toplo. Moko, sol in pecilni prašek presejemo in dodamo sladkor, jajca in mleko ter stopljeno maslo. Naredimo gladko testo in ga prestavimo na pomokano površino. Nato ga razdelimo na 18 enakih kosov oziroma kroglic in pregnetemo, da postanejo kroglice prožne. S pomokanim ročajem kuhalnice oz. lesene žlice preluknjamo vsako kroglico, ter jo malo sploščimo, da ima izgled kroga z luknjico. Buñuelose nato ocvremo v ponvi in potresemo s sladkorjem, poleg pa ponudimo topel sirup.

Vir: Okus po Mehiki, Učila založba d.o.o., Tržič, 2007.

Ne spreglejte