Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
4. 7. 2014,
16.00

Osveženo pred

8 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Natisni članek

Petek, 4. 7. 2014, 16.00

8 let, 5 mesecev

Iz Amerike izvažajo divjega lososa, gojenega uvažajo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4
V ZDA v največji meri ribe in rake uvažajo, medtem ko svoj morski ulov izvažajo.

Američan v povprečju na leto poje več škampov kot tune in lososa skupaj. Večina teh mehkužcev prihaja iz Azije, prav tako v ZDA uvažajo tudi večino lososa. V ZDA namreč kar 91 odstotkov morske hrane prihaja od drugod, medtem ko eno tretjino svojega ulova izvažajo.

Na opustošenje ponudbe in zmanjševanje kakovosti morskih rib in rakov v ameriški kulinariki, ki se ob takšni prehrambni trgovini dogaja, je v svoji novi knjigi opozoril Paul Greenberg. Ta fenomen je popisal pod naslovom American Catch: The Fight for Our Local Seafood (Ameriški ulov: Boj za lokalno morsko hrano). "Ulov iz našega morja prodajamo v tujino. Divje ribe izvažamo, v zameno za te pa kupujemo gojene, ki imajo vse bolj dvomljiv izvor." To še posebej velja za lososa. Medtem ko izvažajo divjega aljaškega lososa, istočasno gojenega uvažajo. Losos za lososa, vendar divji za gojenega.

Določeno količino aljaškega lososa, ki ga ujamejo Američani, prepeljejo na Kitajsko. Tam ga odmrznejo, filirajo in očistijo kosti, del ostane v Aziji, del pa ponovno zmrznjenega pošljejo nazaj v ZDA. In zakaj takšna pot? Delovna sila na Kitajskem je veliko bolj poceni, kot znašajo potni stroški na drugo celino.

Ne spreglejte