Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
1. 9. 2012,
8.37

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Sobota, 1. 9. 2012, 8.37

7 let, 12 mesecev

Domačini v Izoli pripravljajo že četrto Bazilikijado

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
V čast "kraljici začimb in neizogibni spremljevalki mediteranske kuhinje" bo danes v starem mestnem jedru Izole potekala že četrta Bazilikijada.

Na prireditvi se bodo predstavila različna društva, na vrsti bo predavanje o baziliki, obiskovalci pa bodo lahko poskusili različne jedi, od baziličnega aperitiva do juh in enolončnic, od pesta do slaščic.

Prireditev, ki jo ob podpori občine na Ljubljanski ulici "pr' špini" organizirajo stanovalci te in ostalih ulic starega mesta, gostinci in društvo Izolani, poteka na "uličnem vrtu", ki je Ljubljansko ulico spremenil v ulico tisočerih začimb.

Stanovalci so namreč ob hišah postavili posebne nosilce s cvetličnimi lonci, v katerih rastejo najrazličnejše, domače pa tudi nekatere bolj eksotične začimbe. Vse so predstavljene z ustreznim napisom, tako da je postala ulica zanimivo sprehajališče domačih in tujih gostov, poudarjajo v društvu Izolani.

Bazilike iz "uličnega vrta Glavne junakinje prireditve bodo prav bazilike iz tega "uličnega vrta", ki jih je več kot 30 vrst in se bodo še zadnjič postavile na ogled, preden končajo v kuhinji. Na Bazilikijadi se bodo predstavila tudi nekatera društva, ki skrbijo tudi za uveljavljanje zdrave, mediteranske hrane, prisluhniti bo mogoče kratkemu predavanju o baziliki ter se seznaniti z več kot 30 različnimi jedmi, ki jim specifični okus in vonj daje bazilika.

Servirali bodo tudi bazilikin čaj Jedi pripravljajo izolske gospodinje in anonimni kuharski mojstri, pridružili pa so se tudi nekateri izolski gostinci. Obiskovalci bodo lahko poskusili vse od baziličnega aperitiva do juh in enoločnic ter od klasičnega pesta do slaščic in sladoleda z baziliko. Postregli bodo tudi bazilikin čaj in napitek.

V društvu Izolani ob tem poudarjajo, da Bazilikijada ni turistična prireditev in nima namena to postati, saj je rezultat prostovoljnega sodelovanja stanovalcev starega dela mesta, ki sami pokrijejo vse stroške priprave jedi. Prav zato ohranjajo Bazilikijado kot nutristično prireditev, "kjer se imamo lepo vsi, ki sodelujemo, in tisti, ki nas takrat obiščejo", so zapisali.

Ne spreglejte