Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
22. 10. 2018,
15.22

Osveženo pred

2 meseca, 2 tedna

Vsebino omogoča Vinakoper d. o. o.

Natisni članek

advertorial vino

Ponedeljek, 22. 10. 2018, 15.22

2 meseca, 2 tedna

Bi postali sommelier?

Vsebino omogoča Vinakoper d. o. o.
vino

Vino je več kot navadna pijača, je strast in način življenja, ob njem se družimo, ga strežemo ob dobri hrani in posebnih priložnostih. V njem lahko najdemo navdih, saj ima vsaka steklenica svojo osebnost.

Slovenija kot vinorodna dežela ima do vina poseben odnos. Vina ne pijemo, ampak ga uživamo in kultura uživanja vina je umetnost, ki jo je treba izpopolnjevati in jo ohranjati na visoki ravni. Vsaka steklenica žlahtne kapljice namreč pripoveduje svojo zgodbo in od nas zahteva, da do nje pristopimo spoštljivo.

Nekatere v sebi nosijo strast primorske zemlje, druge vetrič dolenjskih gričev, tretje so polne štajerske navihanosti. To čutno pijačo uživamo zmerno, le tako se lahko prepustimo njeni čarobni svetlobi, vonju in okusu. V trenutku, ko jo nalijemo v vrč ali kozarec, se že začne umetnost uživanja vina.

K vsaki hrani pravo vino

vino | Foto:

Vsako jed postrežemo s primernim vinom, tako je celotna enogastronomska izkušnja zares popolna. Vedno začnemo z najlažjimi vini in nadaljujemo s polnejšimi izbori.

Bela vina se priležejo k lažji hrani z bolj nežnimi okusi, bolj strukturirana rdeča vina postrežemo k močnejšim jedem bolj polnih okusov. H govedini in jagnjetini postrežemo rdeča vina, kot so shiraz, cabernet sauvignon, merlot.

Kombinacije, ki bodo očarale:

  • vino | Foto: govedina in jagnjetina: shiraz, cabernet sauvignon, merlot,
  • piščanec: chardonnay,
  • raca: pinot noir ali shiraz,
  • ribe in morska hrana: chardonnay, rizling, beli sauvignon,
  • pikantne jedi: rizling, dišeči traminec,
  • kisle jedi: barbera, rebula ali renski rizling,
  • trdi siri: zrela vina, shiraz,
  • mehki siri: suhi rizling,
  • siri s plesnijo: sladka vina,
  • sladice: sladka vina, kot sta sladki in rumeni muškat.

Kozarci: rdeče vino se streže v večjih in bolj zaobljenih kozarcih, saj se v večjih kozarcih bolje razvijejo vse arome, poudarijo se njegovi okusi. Bela vina strežemo v manjših in ožjih kozarcih z daljšimi peclji. Penino nalijemo v ozke in visoke kozarce, ki omogočajo, da mehurčki počasi potujejo od dna proti vrhu. Da se vino ne bo preveč segrelo, kozarec držimo za pecelj.

Najprimernejša temperatura za vina:

  • rdeče vino: med 16 in 18 stopinjami Celzija,
  • belo vino: med 10 in 12 stopinjami Celzija,
  • peneče se vino: med 4 in 6 stopinjami Celzija.

Kratek tečaj sommelierskih znanj

vino | Foto:

Društvo za razvoj pivske kulture Sommelier Slovenije in Vinakoper razpisujeta kratek 20-urni tečaj Uvod v kulturo vina, ki bo potekal od 8. novembra do 6. decembra vsak četrtek od 16.30 do 20.30 v prostorih Vinakoper v Kopru.

Društvo za razvoj pivske kulture Sommelier Slovenije in klet Vinakoper želita s tem vsem zainteresiranim podati osnovna znanja za odločanje o nabavi in pokušnji vin ter drugih pijač. Udeleženci bodo pridobili znanja iz vinogradništva, vinarstva, degustacije in postrežbe različnih vin iz vseh slovenskih vinorodnih dežel ter pomembnejših svetovnih vinskih regij. Spoznali bodo način ravnanja in obnašanja v gostinskem lokalu. Na didaktični večerji bodo predstavljene osnove spajanja jedi z vini.

Udeležencem bodo pridobljena znanja v veliko oporo pri vsakodnevnih ali zahtevnejših enogastronomskih dogodkih. Na podlagi teh veščin bodo lahko še poglobili sommelierska znanja na zahtevnejših izobraževanjih za sommeliera prve, druge in tretje stopnje.

Program je usklajen z zahtevami Mednarodnega sommelierskega združenja (ASI). Tečaj Uvod v kulturo vina je namenjen vsem, ki se spogledujejo s svetom vina bodisi ljubiteljsko ali poslovno. Gre za idealen tečaj osnov vinskih in sommelierskih znanj.

Prijave sprejemajo na enem od elektronskih naslovov sommelier.slovenije@amis.net ali hisa.refoska@vinakoper.si ali na naslov Društva za razvoj pivske kulture Sommelier Slovenije (Industrijska cesta 5, Kromberk, 5000 Nova Gorica).

Telefonska številka za dodatne informacije: 05 66 30 147

Ne spreglejte