Posadimo avtohtone sorte za okusno domačo zelenjavo

Aprila postane v zelenjavnem vrtu živahno. Čas je za nakup zgodnjega krompirja. Za zgodnji pridelek krompirja priporočamo staro slovensko sorto kifeljčarja kresnik.

Vsebino omogoča SPAR Slovenija

Foto: SPAR Slovenija in Thinkstock

krompir vrt sajenje

Sadimo prvi krompir

Čas je za prva resna opravila na vrtu. V dovolj ogreto zemljo že lahko sadimo zgodnji krompir, s paradižnikom in papriko pa počakamo do konca meseca ali prve polovice maja.

Ob sajenju v aprilu moramo poskrbeti za pokrivanje s kopreno in ustrezno zračenje občutljivejših rastlin, da jih ne uniči pozeba. Izberimo avtohtone sorte, ki nas bodo razveselile s polnimi okusi in neprekosljivimi aromami, kot jih poznamo z babičinega vrta.

Avtohtone sorte SPAR Kot nekoč

spar kot nekoč Zdaj si lahko priskrbimo semena, semenski krompir ter v Sloveniji vzgojene sadike paradižnika in paprike avtohtonih sort v liniji SPAR Kot nekoč.

Od 21. aprila bodo v trgovinah INTERSPAR in SPAR na voljo sadike paradižnika val in novosadskega jabučarja ter botinske rumene paprike in paprike sivrija.

Za zgodnji pridelek krompirja pa izberimo staro slovensko sorto kifeljčarja kresnik.

Kifeljčar kresnik – najboljši pečen

spar avtohtone sorte Ste vedeli, da je v svetu znanih več kot 4.000 sort krompirja, medtem ko imamo v Sloveniji 11 domačih sort krompirja?

Posebej priljubljene so zgodnje sorte, med katerimi izstopa stara slovenska sorta kifeljčarja kresnik. Sadimo ga med aprilom in junijem, pridelek pa ročno pobiramo že po od 60 do 75 dneh. Odličen je kot mlad pečen krompir. Če ga pečemo neolupljenega, bo obdržal skoraj vse vitamine.

Neskončna raznolikost paradižnika

paradižnik vrt hrana

Paradižnik je verjetno tista vrtnina, o kateri se vrtičkarji največ pogovarjamo. Poznamo ogromno sort, ki se razlikujejo po velikosti, obliki in barvi plodov, pa tudi po načinu rasti rastline.

Plodovi so lahko okrogli, podolgovati, jajčasti, srčasti ali narobe srčasti, celo hruškasti, pa gladki ali rebrasti. Ob peclju imajo bolj ali manj izražen zelen obroč.

Ali veste, da izrazitejši zeleni obroč pogosto pomeni tudi okusnejši plod? Med priljubljenimi avtohtonimi sortami paradižnika sta zagotovo sorti val in novosadski jabučar.

Val ali volovsko srce?

spar avtohtone sorte Val je izboljšana različica avtohtone slovenske sorte volovsko srce. Plodovi so srčaste oblike, rožnato rdeče barve in izrazito mesnati. Ker se hitro razkuhajo, so primerni za pripravo različnih omak.

Novosadski jabučar je udomačena sorta paradižnika, ki ima ploščato okrogle plodove dobrega, rahlo kiselkastega okusa. Odlično se obnese v svežih poletnih solatah, posut s svežo baziliko in začinjen z bučnim oljem.

Ali veste, da je paradižnik bogat vir antioksidanta likopena?

Ker je topen v maščobi, se njegova dostopnost poveča, kadar paradižnik uživamo z manjšo količino maščobe. Odrasli ga dnevno potrebujemo okoli tri miligrame, v kilogramu svežega paradižnika pa ga je kar 30 miligramov.

Paprika – toploljubni udomačeni prišleki

paprika vrt zelenjava

V preteklosti Slovenci nismo veliko pridelovali paprike, saj je izrazito toploljubna rastlina. Šele v zadnjih dvajsetih letih dobiva pomembnejše mesto na naših zelenjavnih vrtovih. Pri paprikah zato nimamo svojih sort, temveč so se nekatere, ki so prišle od drugod, pri nas udomačile in prilagodile našim pridelovalnim razmeram. Mi smo jih vzeli za svoje, saj nam je njihov okus blizu.

Ali veste, da je sveža rumena paprika zelo bogat vir vitamina C?

Izjemno priljubljena v kulinariki je botinska rumena paprika, brez katere si težko predstavljamo polnjene paprike, radi pa jo imamo tudi svežo ali vloženo. Tudi paprika sivrija, ki bogato obrodi ter ima podolgovate zelene in rdeče plodove, je pogosta vrtnina na naših zelenjavnih vrtovih in krožnikih. Plodovi imajo srednje debelo meso, sladkastega in močnejšega okusa po papriki, zato so odlični za svežo porabo.

spar avtohtone sorte

spar kot nekoč rastline vrtnine lopatke V SPAR po semena in sadike slovenskih avtohtonih vrtnin. Kot nekoč!

Semena in sadike slovenskih avtohtonih ter udomačenih sort vrtnin so prilagojene našim podnebnim razmeram in imajo značilen, nam tako domač in svežine poln okus.

SPAR Slovenija je k sodelovanju povabil Semenarno Ljubljana in pripravil odličen izbor semen ter semenskega krompirja več kot 20 avtohtonih slovenskih in udomačenih sort vrtnin, ki so na voljo v liniji SPAR Kot nekoč.

Sorodne vsebine

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Popularno

Vroči članki

Najbolj brano