Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
1. 3. 2012,
12.37

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Četrtek, 1. 3. 2012, 12.37

8 let

V Kinu Šiška rock eklektiki dEUS in elektronski band Parov Stelar

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Koncertno dogajanje v CUK Kino Šiška bosta ta teden zaznamovala nastopa belgijskih rock eklektikov dEUS ter avstrijske zasedbe Parov Stelar Band.

Zasedba dEUS bo nocoj v sklopu evropske turneje v Katedrali predstavila svoj najnovejši album "Keep You Close", v petek pa bo za zabavo v elektronskih ritmih poskrbel Parov Stelar Band.

Skupina dEUS je na glasbeno sceno vstopila na začetku 90. let z albumom "Worst Case Scenario". Prvo obdobje delovanja, ki so ga zaznamovale tudi številne spremembe v sestavi banda, določa jazz-rock eksperimentiranje. Poleg prvenca je slednje zaznati tudi v albumih "In A Bar, Under The Sea" (1995) ter "The Ideal Crash" (1999).

Po nekajletnem odmoru je zasedba z albumoma "Pocket Revolution" (2004) in "Vantage Point" (2008) pristopila k bolj konvencionalnemu, klasicističnemu romantičnemu rocku, ki pošteno razsaja tudi na aktualnem, z atmosferiko premazanem in orkestralno nabrušenem albumu "Keep You Close", piše na spletni strani Kina Šiška.

Koncert dEUS so v Kinu Šiška pripravili v sodelovanju z metelkovskim klubom Channel Zero. Kot predskupina bo nastopil noise-pop duet Little Trouble Kids. Duet je nedavno izdal svoj novi album "Adventureland", ki po presoji poznavalcev "ustvarja mračno, hkrati pa očarljivo vesolje ter prinaša na smrt iskrene pesmi, besneče rife in neustavljive ritme".

V petek pa bodo Katedralo napolnili plesni ritmi. Za uvod bodo poskrbeli Jimmy Barka Experience, skupina, ki jo sestavljajo prekaljeni slovenski glasbeni mački DJ Borka in DJ Bakto ter tolkalec Marjan Stanić. Sledila bo prava plesna eksplozija, za katero bo poskrbel Parov Stelar Band, s svojima energičnima pihalcema Maxom the Saxom in Jerryjem Di Monzo.

Pod psevdonimom Parov Stelar se skriva Marcus Fureder, ki je že pred prelomom tisočletja začel skladati različne "sample" v nove tvorbe, ki bi jih najbolje opisali kot novi jazz. Prve uspehe je doživel s prvencem "Rough Cuts", ki še danes velja za eno najpomembnejših jazz-lounge plošč. Parov Stelar Band je ustanovil leta 2005, ko mu je DJ-evska forma postala pretesna.

Pri svoji založbi Etage Noir je Parov Stelar izdal tri albume "Seven and Storm", "Shine" in "Coco" ter številne EP-je. V aprilu bo sicer izšel novi dvojni album njegovega banda z naslovom "The Princess". Koncerti Parov Stelar Band veljajo za posebno doživetje, saj prinašajo preplet elektronskih ritmov in žive glasbe, z elementi energične improvizacije saksofonista Maxa in čutnega zanosa ostalih "glasbenih magov", ki tvorijo skupino. Koncert je Kino Šiška organiziral v sodelovanju z založbo DrumWise.

Ne spreglejte