Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
9. 11. 2020,
12.51

Osveženo pred

3 leta, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,17

3

Natisni članek

Martin Lumbar

Ponedeljek, 9. 11. 2020, 12.51

3 leta, 5 mesecev

Umrl je slovenski kantavtor Martin Lumbar

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,17

3

Martin Lumbar | Foto Facebook/Martin Lumbar

Foto: Facebook/Martin Lumbar

Umrl je skladatelj, pevec, instrumentalist in učitelj glasbe Martin Lumbar, ki ga je širša javnosti spoznala, ko je kot osemletni deček v filmu Srečno, Kekec! (1963) odpel Kekčevo pesem.

Martin Lumbar se je z glasbo ukvarjal že od otroštva in je bil kot svobodni umetnik aktiven glasbenik. Bil je prvi solist radijskega otroškega in mladinskega zbora. Skozi življenje je spoznaval različno glasbo, od rock'n'rolla do indijske klasične glasbe, in sodeloval v različnih glasbenih projektih. Kot pedagog je glasbo predstavil širokemu krogu slovenske mladine, piše STA.

Zapel je naslovno pesem iz filma Srečno, Kekec!

Z glasbo se je Lumbar ukvarjal vse od otroštva; že pri osmih letih je glas posodil Velimirju Gjurinu v Kekčevi pesmi. Besedilo naslovne pesmi filma Srečno, Kekec! je napisal Kajetan Kovič, Orkester RTV Ljubljana pa je vodil Marjan Vodopivec.

Učil se je pri legendarnem Raviju Shankarju

Desetletja je proučeval in študiral indijsko klasično glasbo. Igral je na dva indijska inštrumenta, sitar in table, ki se jih je učil pod vodstvom Ravija Shankarja, svetovne avtoritete na področju indijske klasične glasbe. Lumbar je njegov najboljši učenec z Zahoda, še piše STA.

V skladbi Laibachov zapel z Anjo Rupel

Sodeloval je pri filmskih in gledaliških projektih, kot instrumentalist pa je prispeval k novemu zvoku Laibachov pri njihovem albumu Let It Be (1988). V skladbi Across the Universe je pel v duetu z Anjo Rupel, kot koproducent in častni gost je sodeloval pri projektu Videosexa Ljubi in sovraži (1992). Udejstvoval se je tudi pri projektih pop izvajalcev, kot so Alka Vuica, Let 3 in Magnifico.

Po navedbah portala Sončeve pozitivke je kantavtorjeva osebna filozofija temeljila na trdnem prepričanju, da je vse, na kar lahko stavi, le zvestoba samemu sebi. Tako se je v 90. letih lotil produkcije albuma na njemu edino možen način, ki mu je zagotavljal popolnoma svobodno ustvarjalnost: v lastni režiji. Samemu sebi je bil finančni producent, avtor glasbe, besedila in aranžmajev, snemalec in seveda izvajalec.

Leta 2003 je po več kot desetletju dela ustvaril Samotno ptico Kristal, kot je po tem šamanskem simbolu naslovil album, s 13 pesmimi v slovenskem in angleškem jeziku.

Ne spreglejte