Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
1. 8. 2010,
8.50

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Nedelja, 1. 8. 2010, 8.50

8 let

Schengenfest 2010: lep in seksi

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Non-stop akcija, pozitivna energija, zabava do konca, logistika, ki jo iščeš, ter obilica dobre in raznolike glasbe so bile le nekatere odlike drugega dne tega nadvse prijetnega festivala.

Za tistega, ki ne pozna obmejnih krajev ob Kolpi, je kamp Katra v Vinici, prizorišče Schengenfesta, kar dobro skrit kotiček. No, tega ni prav dobro razumel policist, ki bi nas skoraj oglobil, ker so, medtem ko smo se ustavili in iskali parkirišče, ostala kolesa avtomobila nekaj centimetrov preveč na cesti. Vse ostalo je potekalo kot namazano. Prvi vtis, ki ga dobiš o prizorišču festivala, je, da so vsi objekti "v piko" urejeni. Organizatorji so pokazali tudi, da so zelo iznajdljivi. Vse najbolj prometne poti, ki so bile blatne od rahlega petkovega dežja, so pokrili z blagom, glavni del parterja pa posuli z žagovino in tako popolnoma prekrili blato. Zelo udobno in efektno!

Na festivalu "se je dogajalo" od zgodnjega dopoldneva. Nekaj obiskovalcev se je spopadalo s posledicami "jutra potem", večina pa je že bila v lovu za novo akcijo. Na Schengenfestu so imeli bogato izbiro. Od klasičnih športov z žogo, pa vse do jahanja električnega bika za fane rodea. Največ pozornosti pa sta pritegnila banji trampolin in Nasina naprava za boljše premagovanje gravitacije. Kljub ne ravno vročem dnevu je bilo tudi precej takšnih, ki so se pogumno vrgli v Kolpo. Tisti bolj uživaški pa so se raje s kajaki odpravili po brzicah in se nato prepustili mirnemu toku reke. Kopalce in tiste, ki so le poležavali na plaži, so od popoldanskih ur do večera zabavali DJ-ji, ki so svoje delo kar dobro opravili, z izjemo enega, ki je nažigal base, da se je tresel cel kamp.

Glasbeni del sobotnega dne festivala je začel odlični kočevski nonet Sell Out, ki je z vročim ska punkom, skajem in navitim roots reggaejem začel polniti prizorišče. Bend je predstavil simpatično mešanico lastnih skladb in predelav. Sredi nastopa so Sell Out izvedli reggae verzijo Easy, sicer skladbe Commodores, danes pa bolj znane v izvedbi Faith No More, in publika jim je jedla iz roke vse do konca njihovega prekratkega nastopa. Bilo je tudi kar nekaj pozivov na bis, čeprav so vsi vedeli, da na festivalih (vsaj za tiste prve nastopajoče) bisov ni. Sell Out so navdušili tudi z atraktivnimi majicami s 2 Tone ska obarvano kravato, ki so se po prizorišču širile kot virus. Do konca njihovega nastopa je bilo že mnogo "okuženih". Skratka, Sell Out so imeli energičen in zelo prepričljiv nastop, ki nikogar ni pustil ravnodušnega.

Sledili so Instinkt, ki prihajajo iz novogoriškega konca. Bend si je nastop na Schengenfestu priboril na natečaju Glas mladih, na katerem so zmagali v kategoriji "neobjavljena skladba". Skupina še ni izoblikovana in je še čisto na začetku svoje poti. Vsekakor bi bilo bolje, da bi nastopila kot prva, saj preprosto ni mogla ohraniti razposajenega vzdušja, ki ga je ustvarila prva skupina.

Kot tretji so bili na vrsti Adam, morda edina slovenska alternative superskupina, ki jo odlikuje izjemno igranje in pogumno eksperimentiranje. Zahteven in hkrati občuten, oster in vendar melodičen alternative rock je edinstven pri nas in širše. Skupina je predstavila skladbe z albuma Alfa in eno, Tekoči kristali, ki je na albumu ni. Pri izvedbi slednje se jim je z megafonom pridružil pesnik Nino Flisar. Adam so očarali s predanim, virtuoznim in iskrenim trganjem strun – tudi dobesednim, ter zadetimi, mestoma naravnost nevarno drugačnimi instrumentalnimi izleti in (vsaj za masovke) drznimi solističnimi in harmonskimi izpadi.

Nato so oder Schengenfesta zasedli Jinx, ki so s svojim edinstvenim retro popom na prizorišče nemudoma privabili še vsaj kakšnih tisoč ljudi. V zraku je bilo čutiti, da jih občinstvo dobro pozna in da jih je že leta težko čakalo. Jasno je bilo tudi, da jih ni malo, ki so na festival prišli samo zaradi njih. Jinx so se občinstvu oddolžili z izjemno prefinjenim in virtuoznim igranjem ter odličnim nastopom, v katerem je blestela pevka Yaya. Občinstvo je norelo in se zelo, zelo zabavalo. Bilo je groovy, neobvezno, a v vsakem trenutku nadvse prijetno.

Čeprav v povsem drugačnih zvočnih okoljih in z drugimi sredstvi se je žur nadaljeval z nastopom skupine Big Foot Mama. Treba je priznati, da bend zveni vse bolj kompaktno in vse boljše. Zanimivo je bilo, da je občinstvo včasih celo bolje reagiralo njihove novejše skladbe kot pa na tiste njihove preverjene koncertne killerje. Sicer pa so Big Foot Mama na Scengenfestu priredili pravi praznik udarnega rock'n'rolla. Naredili so tudi daleč največji žur sobotnega večera. Pevec Gregor Skočir je za ta nastop pripravil tudi nekaj enkratnih in verjetno neponovljivih napovedi oziroma besednih uvodov v skladbe. Vsekakor Big Foot Mama tudi po dvajsetih letih ostajajo v vrhunski formi in so še vedno eden največjih slovenskih koncertnih rock bendov.

Večer oziroma nedeljsko jutro so zaključili US4, eni boljših imitatorjev U2, ki so (nič kaj utrujeno ?!!?) občinstvo držali na prizorišču vse do četrte ure zjutraj. Sobotno poročilo pa zaključujemo z željo, da bi postal festival Schengenfest tako uspešen, da bi si lahko privoščil prave U2.

Ne spreglejte