Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
8. 12. 2014,
12.51

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Paul McCartney John Lennon The Beatles

Ponedeljek, 8. 12. 2014, 12.51

8 let

Paul McCartney: Lennonov morilec je kreten vseh kretenov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
"Vesel sem, da sva se še pred njegovo smrtjo spet zbližala," se Johna Lennona, ki je pred natanko 34 leti padel pod streli neuravnovešenega oboževalca, spominja Paul McCartney.

Sir Paul McCartney je v intervjuju za britansko televizijo ITV spregovoril o spominih na grozljivi trenutek, ko je izvedel, da je bil John Lennon ustreljen pred svojim newyorškim stanovanjem. Ubil ga je duševno neuravnovešeni Mark David Chapman.

"Bil sem doma, ko je zazvonil telefon. Bilo je zgodaj zjutraj," se 8. decembra 1980 spominja danes 72-letni McCartney. "Bilo je grozno, več dni nisem mogel dojeti, da ga ni več."

Očetovstvo ju je ponovno zbližalo Obenem pa je poudaril, da je vesel, da sta se z Lennonom še pred njegovo smrtjo spet zbližala. Po razpadu skupine The Beatles leta 1970 se namreč nista videla kar štiri leta. Ko sta sredi 70. let oba dobila otroka, pa sta spet navezala stike.

"Zgodba o razpadu skupine drži, a to ni najpomembnejši del. Najpomembnejša je bila ljubezen," se kolega spominja McCartney. "Najhuje bi bilo, če bi najino prijateljstvo prej izginilo, zato sem nekaj utehe našel v tem, da sva si bila spet blizu. Bila sva dobra prijatelja," je opisal čas pred Lennonovo smrtjo.

"Kreten vseh kretenov", ki je ubijal brez razloga Do Chapmana, Lennonovega morilca, je medtem neprizanesljiv. "V mislih se mi je vedno znova pojavljala fraza 'kreten vseh kretenov'," je o Marku Chapmanu, ki je še vedno v zaporu, dejal McCartney. "Res je navaden kreten. Ni bil politično motiviran, ampak je to storil kar tako." Chapman je med drugim trdil, da so ga k umoru napeljali glasovi, ki jih je slišal v glavi, pozneje pa je dejal, da je preprosto hotel postati slaven. Mimogrede, le šest ur pred atentatom mu je Lennon podpisal izvod albuma Double Fantasy.

Chapmana so leta 1981 obsodili na dosmrtno ječo z možnostjo pomilostitve po 20 letih. Avgusta letos so mu prošnjo za predčasni izpust zavrnili že sedmič.

Ne spreglejte