Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Deja Crnović

Ponedeljek,
21. 2. 2011,
10.48

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Ponedeljek, 21. 2. 2011, 10.48

6 let, 7 mesecev

Papir

Deja Crnović

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Po viharju (2010)

Sodeč po zapisu na ovitku albuma je skupina Papir del "novega glasbenega vala" Nova popevka, sami pa si pravijo tudi Družinski ansambel za prosperiranje poezije in glasbe. Že sam ovitek tako ponuja ogromno obljub za projekt, pri katerem najdemo del mariborske ekipe, ki je ustvarjala za skupino Patetico, nedavno pa tudi za Bilbi, ki ji je s Hvala za vijolice uspelo ustvariti verjetno eno od bolj zabavnih in simpatičnih slovenskih skladb zadnjega desetletja. Za nameček v Ansamblu poleg Ane Bezjak prepeva tudi Maja Keuc, drugouvrščena udeleženka tekmovanja Slovenija ima talent, zato ni čudno, da smo od albuma pričakovali veliko.

Že prva skladba 2010, ki se ta čas vrti po slovenskih radijskih postajah, v grobem napove, kaj stoji za vsemi obljubami. Da, začetni toni spominjajo na Lennonov Imagine, vokal je izjemen, tudi glasbenikom, za katere ne dvomimo, da so vsaj nekateri pridno gulili klopi v bližnjem Gradcu, nimamo česa očitati.

A podobna zgodba se ponavlja skozi cel album, vsaka skladba nas znova spomni na kakšno drugo legendarno uspešnico, na primer Nič mi ni srhljivo spominja na skladbo You Belong To Me Boba Dylana, ki jo je na svojem zadnjem albumu prepevala Carla Bruni, Čudež pa na žalostinke Mance Izmajlove. Zraven imamo ves čas občutek, da bo ena izmed vokalistk začela peti kakšno uspešnico Mie Žnidarič ali skupine Panda, pa si tik pred refrenom premisli.

Besedila so seveda povsem druga zgodba, teh si najverjetneje niso izposojali drugje. Ansambel tako že v 2010 malo pomoralizira: "Reklame prodajajo smeh ... le kdo nas s takim kičem hrani, v duše pa nič ne da," sicer pa prepeva o ljubezenskih občutjih, ki se očitno porodijo po približno desetih letih skupnega življenja: "Način, kako si utrujena, način, kako soliš jajca." Ali pa: "Zjutraj vstanem in pripravim ti kakav", ter: "To je tvoja srajca, dal si mi jo, da sem spala v njej, ko te ni bilo."

Ansambel Papir po kakovosti glasbenikov in njihovega izražanja morda res lepo nadaljuje tradicijo slovenske popevke, a jim žal spodleti pri izvirnosti, ki je za "nove glasbene vale" morda celo pomembnejša.

Ne spreglejte