Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
9. 1. 2012,
15.26

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Ponedeljek, 9. 1. 2012, 15.26

8 let

Od vaške lovače do katarine Male

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Vsestransko ustvarjalko, ki se je v življenju preizkusila v številnih vlogah, je redko kdo videl kot glasbenico, čeprav si je Katja od vsega najbolj želela prav pevsko kariero.

Nase je prvič opozorila poleti, ko je z radijskih postaj odmeval njen prvi singel Ciao ciao. In takrat se je vse skupaj tudi začelo. Katja Verderber, zdaj javnosti znana pod umetniškim imenom katarina Mala, je sklenila, da bo od tedaj glasba na prvem mestu. "Vsaj v mojem srcu je tako," zagotavlja samosvoja pevka, ki si sicer svoj vsakdanji kruh služi z delom v lastnem podjetju, v katerem se ukvarja z organizacijo dogodkov. Med drugim je kot vodja projektov zaslužna za izvedbo Čarobnega dne (enega največjih družinskih dogodkov pri nas), trenutno pa največ pozornosti namenja mednarodni kampanji za zdravje srca žensk Obleci me v rdeče!

Vsega sta kriva kralj popa …

Z glasbo je bila obsedena že kot otrok. "Bila sem ena najbolj gorečih oboževalk Michaela Jacksona že pri svojih šestih letih. Rojena sem leta 1981, ko se je razživela pop glasba, zato lahko tudi rečem, da sem otrok MTV-ja." Čeprav je od nekdaj rada pela, a bolj zase in za nekatere svoje prijatelje, je z glasbo bolj kot ne ostajala v stiku le prek sodelovanja v različnih glasbenih projektih. "Kot organizatorka dogodkov med predsedovanjem Slovenije EU sem sodelovala z številnimi slovenskimi glasbeniki in z nekaterimi sem v stiku še danes."

Prve izkušnje z odrskim nastopanjem je pridobila z igranjem v gledaliških predstavah, ki še danes predstavljajo pomemben del njenega ustvarjanja. Ko se je pred tremi leti na kraljevi akademiji za dramsko umetnost udeležila poletne šole, je nekaj časa celo razmišljala, da bi se igralstva lotila profesionalno, a je idejo kmalu opustila, gledališče pa ohranila kot "resen hobi".

Z Ano Pupedan je v vlogi vaške lovače nastopila v muzikalu iz slovenskih ljudskih pesmi Viže inu griže, zdaj pa s kulturno-umetniškim društvom Teater za vse igra v različnih otroških predstavah po Sloveniji, zato je bil pretekli december zanjo pester tudi na tem področju. Zaradi uspešnosti v različnih poklicih jo je redko kdo videl tudi kot glasbenico. "Rekli so mi, kaj se boš ti ukvarjala z glasbo in umetnostjo, bodi rajši menedžerka, raje se ukvarjaj s pravim poslom. Sama sem o tem tako samo sanjala. A na koncu je tako, da se ti tisto, kar si res želiš, tudi uresniči."

… in Marko Gregorič

Strast do petja in izvajanja glasbe je dokončno uresničila preteklo pomlad, ko ji je znani skladatelj, tekstopisec in kontrabasist Marko Gregorič nekega dne ob skodelici kave predstavil Ciao ciao. Zgodila se je ljubezen na prvi pogled. Do pesmi, da ne bo pomote. Ta je postala hit lanskega poletja. Katarino Malo so nato k sodelovanju povabili fantje iz tria Sladcore, s katerimi je aprila 2011 sodelovala že pri projektu Rdeča žoga, ki je od nje, poleg celotne organizacije in vodenja, zahteval tudi glasbene vložke. Tako se je pred manj kot enim letom tudi prvič znašla na odru z bendom, s katerim danes nastopa pod imenom katarina Mala kvartet.

Glasba, ki jo omenjena zasedba izvaja v živo, se, kot pravi katarina Mala, nekoliko razlikuje od prvega singla Ciao ciao, ki ga žanrsko opredeljuje za socialni pop, ki se od klasičnega popa loči zgolj po besedilih. "Termin socialni pop je že pred časom bolj v šali razvil Lado Leskovar in pomeni, da se v določeni pesmi lahko najde vsak. Ne gre za neke ljubezenske pesmi v slogu ljubim te, čakam te, ampak za pesmi, ki opisujejo stvari take, kot so. Kot pojem v svojem drugem singlu: Kavbojke so mi preozke, ker rada jem čokolado. To je to! Sicer pa se z žanrom ne mislim omejevati, ampak želim v glasbi predvsem eksperimentirati."

Bombon

Kot svež obraz na glasbeni sceni se zaveda, da je pred njo še težka pot. "Resni glasbeniki, ki s kredibilnostjo in kakovostno glasbo vstopamo na našo sceno, smo zdaj malo nasrkali, in to priznavajo tudi pri nas že uveljavljeni glasbeniki. Zadnjič sem govorila z znanim slovenskim glasbenikom, ki mi je razkril, da je tudi sam s svojim bendom moral igrati v vsaki luknji, preden jim je uspelo. Hkrati pa je tudi priznal, da je nam, novim glasbenikom, danes še težje," pravi katarina Mala, ki izpostavlja tudi problem pomanjkanja televizijskih oddaj, na katerih bi lahko nastopila v živo.

Trenutno si s svojim bendom želi predvsem čim več živih nastopov. "Rada bi, da nas ljudje pridejo poslušat na koncert, saj iz nekih slabih posnetkov na YouTubu ne morete začutiti nepopisne energije, ki jo oddajamo z odra." Poleg bogatega repertoarja na novo preoblečenih starih slovenskih popevk imajo pripravljenih kar nekaj avtorskih skladb, zato jih v bližnji prihodnosti čaka snemanje prve studijske plošče. "A z datumom izida se ne obremenjujemo, saj se nam zdi, da če želiš na hitro nekaj posneti, ne izbereš optimalnega materiala za svoj album, zato si bomo vzeli čas." Najprej je na sporedu izdaja tretjega singla Bombon.

Ne spreglejte